Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 10. 2015,
18.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Luka Steiner

Torek, 13. 10. 2015, 18.00

8 let

Predsednik, ki je odšel: naj vodi nekdo, ki zna bolje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gregor Benčina je na seji upravnega odbora Atletske zveze Slovenije v Ljubljani dokončno odstopil z mesta predsednika.

Luka Steiner, ki je tako kot Benčina napovedal odstop, ostaja direktor zveze. Njegovega odstopa UO ni sprejel, da ostane na tem mestu, pa je predlagal tudi Benčina. UO je nadomestne volitve napovedal za 20. januar 2016.

Poslovnež Benčina, ki je lastnik in prvi mož uprave Jelovice, je 29. septembra člane UO AZS odbora seznanil, da ob prejemu odstopne izjave direktorja AZS, ki je to storil dan prej, čuti dolžnost in odgovornost, da vodenje zveze prepusti drugi osebi.

Benčina je prišel na današnjo sejo, jo začel in članom UO prebral svojo izjavo ter takoj nepreklicno odstopil in zapustil sejo. Po njej je za STA dejal, da zaenkrat ostaja član vodstva Evropske atletske zveze (EA), kamor je bil izvoljen letos na Bledu, in izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije, kjer je od volitev decembra lani.

Dolžnosti predsednika je prevzel Marjan Hudej

Dolžnosti v. d. predsednika je takoj nato prevzel dosedanji podpredsednik Marjan Hudej, predsednik velenjskega kluba. UO pa je potrdil vse potrebne sklepe za delo do novih volitev. Predsednik z novim upravnim odborom, ki bosta izvoljena januarja prihodnje leto, bosta svoj mandat opravljala leto dni, do napovedanih rednih volitev leta 2017.

"Letošnje leto je eno najuspešnejših let AZS, saj bo obseg zbranih sredstev ob uspešnem povečanju predvsem sponzorskih in mednarodnih sredstev za približno 30 odstotkov višji kot v preteklih letih. Predsedovanje sem leta 2012 začel v nezavidljivem finančnem položaju, neplačanih obveznosti do atletov in dobaviteljev, z bančnim posojilom, ki je sedaj že odplačano, ter nedelujočo ekipo sodelavcev. Poleg enega največjih proračunov v zgodovini zveze smo letos uspešno izvedli kar nekaj mednarodnih aktivnosti, tudi volilni kongres EA," je dejal Benčina.

Petra Kukovico, ki se je po osmih letih in dveh zaporednih predsedniških mandatih odločil, da ne bo več kandidiral, je na čelu AZS nasledil 15. januarja 2013.

Odstopil je zaradi osebnih razlogov

Petra Kukovico, ki se je po osmih letih in dveh zaporednih predsedniških mandatih odločil, da ne bo več kandidiral, je na čelu AZS nasledil 15. januarja 2013.

"V zadnjih treh letih je slovenska atletika naredila velik korak naprej, postavili smo močne temelje, na katerih se lahko grdi v prihodnje. Prišlo pa je do razkoraka v viziji med menoj in nekaterimi člani AZS, zato je prav, da se na prihodnjih volitvah izbere nov predsednik po volji članov. Na preteklo delo pa sem zelo ponosen, za kar se zahvaljujem ekipi na AZS. Imeli smo pač drugačen pogled. Bil sem prepričan, da moramo biti vpeti v mednarodno okolje, gostiti mednarodna tekmovanja in biti vidni, ker bomo le na ta način dobili dovolj sredstev za razvoj. Obenem sem prepričan, da je dosedanji direktor Luka Steiner prava oseba za ta položaj," je dejal Benčina.

"Vse funkcije, na katere sem bil izvoljen v preteklem obdobju, bom z odgovornostjo in željo po nadaljnjem razvoju slovenske atletike upravljal tudi v prihodnje, o vsem pa se bom pogovoril še z novim predsednikom. Številne moje aktivnosti v zadnjih treh letih pa so porok, da bo moje delovanje na športnem področju po vsej verjetnosti ostalo še naprej povezano predvsem z atletiko," je končal Benčina.

"Sam sem odstopil zaradi osebnih razlogov, ker sem menil, da je športno, da predsednik za izvrševanje njegove vizije najde nekoga, ki bo to bolje opravljal od mene. Obenem sem na ta način želel vzpostaviti dialog, ki pripelje do novih pobud in boljših rešitev. Mogoče je na trenutke v AZS tega manjkalo. To je priložnost, da to stanje izboljšamo in da tudi tisti, ki pridejo za nami, nadaljujejo uspešno pot Benčine. UO je danes sprejel vse ključne sklepe, da AZS nemoteno deluje do volitev. AZS posluje dobro in je zelo daleč tudi s pripravo letnega načrta za prihodnje leto," je pojasnil Luka Steiner, ki prihaja iz Velenja, njegov oče pa je Martin Steiner, ki opravlja vlogo predsednika strokovnega sveta AZS.

Odstopa Luke Steinerja na zvezi niso sprejeli

"V Velenju je bilo konec septembra nekaj nesoglasij okrog organizacije balkanske ekipne tekme. To ni bilo ključno. Benčina je z odstopom vse presenetil, ko je presekal zadevo in odšel. Vsak predsednik ima svoj slog dela. Kot predsednik strokovnega sveta sem tesno povezan s predsednikom, ker sem odgovoren za atlete, tekmovanja in ostalo vsebino. Z Benčino sem bil tesno povezan, prihajalo je do nesoglasij, vendar to ni oviralo našega dela. So bile zadeve, ko je malo prehiteval, ko nismo bili enotni pri odločitvah. Začela se je že nova, zelo pomembna olimpijska sezona. Imamo obetavne mlade tekmovalce, s katerimi moramo nadaljevati delo, ki bo zelo zahtevno. Toda nobenega razloga ni, da ne bi priprave na OI prihodnje leto potekale nemoteno," je dejal Martin Steiner.

"Današnji razplet je presenečenje. V zadnjih dnevih smo se pogovarjali, da bi zadeve izpeljali na bolj prijeten način, do naslednjih volitev. Vsi vemo, da je imel Benčina ves čas veliko idej, veliko je bilo tudi dobrih. Hitro pa je reagiral, če ni bilo v atletski javnosti dovolj pozornosti do kakšne njegove pobude in ga je to tudi jezilo. To in odstop direktorja Steinerja ter določena razhajanja s člani UO, trenerji in atleti so ga verjetno vodili do odločitve, da je prej, kot smo računali, končal svoj mandat," pa je ocenil Hudej in dodal, da sam za predsednika AZS zaradi službenih obveznosti ne bo kandidiral.

Ne spreglejte