Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
21. 7. 2012,
20.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Asbel Kiprop Aries Merritt

Sobota, 21. 7. 2012, 20.12

8 let

Postal je peti vseh časov

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Junaki devetega letošnjega mitinga atletske diamantne lige, zadnjega pred olimpijskimi igrami, sta bila kenijski tekač Asbel Kiprop in ameriški šprinter na visokih ovirah Aries Merritt.

V teku na 1500 metrov je navdušil Asbel Kiprop, ki je v cilj pritekel v času 3:28,88, kar je seveda najhitrejši letošnji izid na svetu. Kenijec, ki šteje 23 let, je hkrati postal peti najhitrejši atlet na tej razdalji vseh časov in prvi po letu 2003, ki je to razdaljo pretekel v času pod 3:29. Izjemen tek Kipropa, ki je jasno in glasno napovedal naskok na novo olimpijsko zlato v Londonu. ''V Monako sem prišel, da bi tekel 3:28, kar mi je uspelo. Sem pripravljen in v dobri formi. London, prihajam,'' je sporočil Kenijec, ki je seveda postavil osebni rekord. Kiprop sicer kraljuje v teku na 1500 metrov že nekaj let. Na olimpijskih igrah pred štirimi leti v Pekingu je zmagal, najboljši je bil tudi lani na svetovnem prvenstvu v Daeguju. Pred tremi leti je na SP v Berlinu razočaral in pristal na četrtem mestu. Četrti je bil, zanimivo, tudi na SP v Osaki zdaj že daljnega leta 2007, ko je bil star vsega 18 let in je debitiral na velikih tekmovanjih.

Še tretjič letos 12,93

Navdušil je tudi Američan Aries Merritt, ki je zmagal v šprintu na visokih ovirah. S časom 12,93 je postavil najboljši izid sezone. Pravzaprav ga je le izenačil. Verjeli ali ne, že tretjič v tej sezoni je odtekel identičen čas. V istem času je v cilj pritekel že v Londonu in Eugenu.''Škoda, da nisem tekel vsaj stotinko hitreje. Zagotovo bi lahko. Sposoben sem boljšega izida. Pogoji za tek so bili odlični, a naredil sem nekaj napak. Tretjo oviro sem podrl in izgubil ritem. Vse do sedme ovire sem se boril, da sem prišel nazaj v pravi ritem, zato sem pred nadaljevanjem sezone optimist. Čeprav nisem tekel tehnično brezhibno, sem tekel 12,93, kar je odlično,'' je povedal 26-letni atlet, ki na velikih tekmovanjih še ni osvojil medalje. Letos v Londonu bo zagotovo favorit za najvišja mesta, morda pa napade celo svetovni rekord 12,87, ki je v lasti Kubanca Dayrona Roblesa. Tekel ga je pred štirimi leti.

Ne spreglejte