Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 4. 2018,
22.28

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

bostonski maraton

Ponedeljek, 16. 4. 2018, 22.28

6 let

Bostonski maraton

Po 33 letih spet ameriška zmagovalka maratona v Bostonu #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Bostonski maraton 2018 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Bostonski maraton je letos postregel z nekaj zanimivostmi. Prvič po letu 1985 je v ženski konkurenci spet zmagala domača tekačica, to je bila Desi Linden, v moški konkurenci pa je slavil japonski ljubiteljski tekač Juki Kavauči. Tudi zadnja japonska zmaga na tem maratonu ima dolgo brado, dosežena je bila pred 31 leti.

V hudem mrazu, vetru in dežju tudi časi na maratonu niso bili najboljši. Lindnova je zmagala s časom 2;39:54, Kavauči pa 2;15:58.

Pred petimi leti se je bostonski maraton končal krvavo. Približno tri ure zatem, ko so najboljši tekači že prečkali ciljno črto tega slovitega maratona – zmagala sta Etiopijec Lelisa Desisa in Kenijka Rita Jeptoo –, sta ob ciljni črti odjeknili dve močni eksploziji. 

V moški konkurenci je drugo mesto zasedel Kenijec Geoffrey Kirui, tretje pa Američan Shandrack Biwott. V ženski sta dvakratni ameriški olimpijki Lindnovi družbo na stopničkah delali rojakinja Sarah Sellers in Kanadčanka Krista Duchene.

Zadnja Američanka, ki ji je uspelo zmagati na bostonskih ulicah pred Lindnovo, je bila Lisa Larsen Weidenbach leta 1985.

-> Petdeset let po incidentu spet pretekla bostonski maraton #video
-> Incident, ki je njej in še marsikomu spremenil življenje #video
-> Prevarantka, ki je nekaj dni veljala za rekorderko

"Vreme je bilo zame danes naravnost idealno"

Zmaga Jukija Kavaučija je presenečenje, gre namreč za ljubiteljskega tekača brez sponzorjev, ki je dosegel svojo prvo večjo zmago na maratonih, čeprav jih je odtekel že več kot 80. "Vreme je bilo zame danes naravnost idealno," je povedal deveti japonski zmagovalec bostonskega maratona. Zadnji Japonec pred Kavaučijem, ki je slavil v Bostonu, je bil Tošihiko Seko leta 1987.

Ameriški mediji poročajo, da je bil letošnji bostonski maraton tudi najhladnejši v 121-letni zgodovini, zjutraj ob štartu naj bi se temperature gibale okoli ničle.

Ne spreglejte