Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
11. 11. 2015,
18.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Caster Semenya doping škandal

Sreda, 11. 11. 2015, 18.45

8 let

Olimpijsko zlato ji ne bi nič pomenilo

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V dopinški škandal, ki te dni pretresa atletski svet, je vključena tudi olimpijska prvakinja v teku na 800 metrov, Rusinja Marija Savinova. V primeru diskvalifikacije bi zlato pripadlo Caster Semenyi.

Na olimpijskih igrah v Londonu sta na stopničkah slavnostne podelitve medalj ženskega teka na 800 metrov stali obe ruski tekačici, ki sta med peterico omenjenih v poročilu Svetovne protidopinške agencije (Wada) in jim grozi dosmrtna prepoved nastopanja. Najbrž bi v primeru sprejetih sankcij izbrisali tudi njune rezultate iz Londona. Marija Savinova je stala na najvišji stopnički, Jekaterina Poistogova pa je prejela bron.

Olimpijska prvakinja bi postala Caster Semenya

V primeru diskvalifikacij Rusinj bi olimpijska prvakinja postala Caster Semenya. Južnoafričanka, ki je v cilj pritekla druga, je dejala, da ji zlato ne bi nič pomenilo. "Bilo bi odlično za mojo državo, meni osebno pa ne bi pomenilo nič, zato se tega scenarija ne veselim. Na olimpijskih igrah je nekdo v cilj pritekel prvi, s pomočjo dopinga ali ne, sama pa sem bila druga, kar se ne bo nikdar spremenilo," je dejala Semenya, ki je drugo mesto za Savinovo osvojila tudi na svetovnem prvenstvu v Daeguju leta 2011. Če bi Savinovi izbrisali tudi ta rezultat, bi Južnoafričanka čez noč postala svetovna in olimpijska prvakinja in s tem ena najuspešnejših tekačic na dva štadionska kroga v zgodovini. Semenya eno zlato medaljo s prvenstva v Berlinu že ima.

Po zmagi v nemški prestolnici je Semenya najbrž preživljala najtežje čase v karieri, saj so mnogi podvomili, da je res ženska, opraviti pa je morala tudi test spola. Zaradi obtožb je razmišljala tudi o bojkotu podelitve medalj. Proces je trajal precej dolgo in šele po desetih mesecih je dobil epilog, ko ji je Mednarodna atletska zveza (Iaaf) dala zeleno luč za nadaljnje tekmovanje v ženski konkurenci. Južnoafričanka se rezultatsko ni več vrnila na staro raven, na velikih tekmovanjih pa ji je uspelo navdušiti – osvojila je dve srebrni medalji, ki bosta morda kmalu postali zlati.

Ne spreglejte