Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 6. 2023,
22.45

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

Natisni članek

Maruša Mišmaš Zrimšek Klara Lukan atletika Anita Horvat

Sobota, 10. 6. 2023, 22.45

10 mesecev, 3 tedne

Klara Lukan izboljšala državni rekord, nov uspeh Anite Horvat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65
Anita Horvat | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Klara Lukan je na atletskem mitingu v francoskem Montessonu v teku na 5000 m zasedla deveto mesto in s časom 15:01,37 za skoraj sedem sekund izboljšala slovenski rekord (15:08,12), ki ga je Maruša Mišmaš Zrimšek tekla 20. maja letos v Karlsruheju. Anita Horvat je zmagala v teku na 600 m na atletskem mitingu v Ženevi, kjer je bila edina slovenska tekmovalka. Tekla je dve minuti in sedem desetink (2:00,70). 

"Začetek je bil kar kaotičen. Vsaka izmed nas se je borila za čim boljši položaj, da bi bila na čelu. Zato je bil zelo hiter ritem v prvih 200 metrih. Uspelo se mi je kar dobro prebiti na čelo, a me je nekako prehitela švicarska tekačica. Ta se je zapletla in padla pred mano, a sem se ji izognila. Potem sem bila na prvem mestu do konca. Zmagala sem zanesljivo, s sekundo prednosti. Imam kar nekaj nesreče z izbiro tekem, zato upam, da bo naslednja v torek Turkuju na Finskem hitrejša in brez zapletov," je sporočila Anita Horvat, srebrna na letošnjem dvoranske EP v Turčiji.

Klara Lukan je izboljšala slovenski rekord Maruše Mišmaš Zrimšek. | Foto: Bojan Puhek Klara Lukan je izboljšala slovenski rekord Maruše Mišmaš Zrimšek. Foto: Bojan Puhek

Klara Lukan je na atletskem mitingu v francoskem Montessonu v teku na 5000 m zasedla deveto mesto in s časom 15:01,37 za skoraj sedem sekund izboljšala slovenski rekord (15:08,12), ki ga je Maruša Mišmaš Zrimšek tekla 20. maja letos v Karlsruheju.

Na startu teka A je bilo kar 33 tekmovalk, Lukanova je bila v zelo hitrem teku tretja med Evropejkami. Zmagala je 18-letna mladinska svetovna prvakinja Medina Eisa iz Etiopije (14:46,60), ki je za dobre tri sekunde zgrešila izid sezone na svetu. Druga je bila Sarah Chelangat, ugandska rekorderka (14:50,93), tretja pa Kenijka Selah Busienei (14:52,37).

"Ko sem prišla v cilj, sem videla, da sem tekla državni rekord. Bila sem vesela, a imam tudi rezerve. V cilju nisem čutila, da sem res dala vse od sebe. Tako da lahko že na naslednjih tekmah tečem hitreje," je povedala Lukan, nekdanja mladinska evropska prvakinja in evropska podprvakinja za mlajše članice.

Dvaindvajsetletna atletinja je imela med tekmo dvakrat težave. "Veliko nas je bilo in na startu smo se prerivale hujše kot na krosu, veliko se je uporabljalo komolce. Sem bila kar malo prestrašena, da se ne bi znašla že na startu na tleh. A to bil najbolj dramatičen del tekme. Po prvih dveh krogih je skupina pred mano padla in sem se skoraj čisto ustavila, da sem se lahko izvlekla in preskočila tekmovalke. To me je kar pretreslo," je dodala Lukan.

V tej sezoni je novost na dolgih progah na nekaterih večjih tekmah, da so ob stezi luči, ki označujejo določen čas. "Lahko jim slediš, to je bilo zame prvič v življenju, je pa občutek tak, kot da bi imel tekača za ritem poleg. Zelene luči so bile za čas 14:40, rdeče za 14:57, bele pa še za počasnejši čas. Ko sem po začetnih težavah prišla v tekmovalni ritem, sem bila s prvo zeleno skupino, čeprav je bila zelo hitra. Malo sem pozneje upočasnila in sem bila potem z 'rdečimi', ki smo se ves čas izmenično prehitevale. Zelo lepa tekma je bila, super vzdušje in veliko gledalcev," je dodala Šentjernejčanka.

Preberite še:

Agata Zupin
Sportal V Kranju zmagoslavje favoritov
Nika Glojnarič, atletski pokal Slovenije, prvi dan
Sportal Niki Glojnarič uspelo, kar je pred njo le dvema Slovenkama
Tina Šutej
Sportal Tina Šutej prek 4,60 m v Slovenj Gradcu, zmagi Massu in Kladivarju
Ne spreglejte