SiolNET. Sportal Atletika
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nosečnost načrtovana, Šestakova sporoča: Vrnila se bom leta 2014

4

termometer

 | Foto:
Ravno v sredo je Marija Šestak dopolnila 34 let, pred tem je izvedela za veselo novico. Kmalu bo pestovala. Kljub temu je glede nadaljevanja atletske poti optimistična.

Pred dnevi je slovenski atletski prostor kot strela z jasnega udarila novica, da je Marija Šestak noseča. Konec tekmovalne poti za eno izmed najbolj uspešnih slovenskih atletinj zadnjega obdobja? Ne. Pravzaprav nosečnost ni v veliki meri spremenila načrtov Srbkinje, ki je pred leti začela nastopati za Slovenijo. Državna rekorderka v troskoku je bila namreč poškodovana in bi se v tekmovalne arene tako ali tako vrnila šele v letu 2014. Prav zato se je odločila za naraščaj. "Letošnjo poletno in naslednjo dvoransko sezono bom počivala, že takoj januarja prihodnje leto pa se bom vrnila na stezo in začela s pripravami na evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Zürichu. Nisem niti pomislila, da bi zaključila kariero. Zakaj bi? Lani sem dokazala, da še vedno lahko tekmujem na vrhunski ravni in prepričana sem, da bom tudi po porodu sposobna skakati dobro," je odločna atletinja, ki se je na lanskoletnih olimpijskih igrah v Londonu uvrstila v finale. "Prvotni načrt je bil, da v letošnji sezoni tekmujem, a je poškodba preprečila načrte, zato sva se skupaj s soprogom odločila, da za naraščaj poskrbiva leto prej," je še povedala soproga slovenskega rekorderja v teku na 400 metrov Matije Šestaka, ki je tudi njen trener. "Nosečnost me ni presenetila. Tak korak je bil pričakovan in načrtovan. Sem pa bila, ko sem izvedela za veselo novico, presrečna. Malce nerodno je bilo, ker me je novica doletela tik pred operacijo, a nič ni moglo pokvariti najinega veselja. Vedno sem si želela imeti otroke in zdaj je pravi čas za to. Vsi, ki so mi blizu, so bili srečni, ko so izvedeli, da sem noseča," je razkrila atletinja, ki je ravno v sredo dopolnila 34 let.

Trenutno je v petem mesecu nosečnosti in hkrati okreva po operaciji noge. "Poseg je bil uspešen. Okrevanje gre po načrtih, a ne prehitevam. Se mi ne mudi, zato delam počasi in previdno. Velika zahvala gre dr. Mateju Drobniču, ki me je operiral, pa tudi reprezentančnemu zdravniku dr. Rastku Stoku, ki je vse skupaj organiziral. Pri diagnozi je veliko naredil dr. Jadran Koder. Pri rehabilitaciji mi pomaga Rok Deržanič, pri masažah pa Luka Križaj. Vsi so mi v veliko pomoč in sem jim zelo hvaležna," se tistim, ki ji pomagajo v času poškodbe, ni pozabila zahvaliti atletinja, ki je Sloveniji prinesla dve medalji z velikih tekmovanj. Na dvoranskem svetovnem prvenstvu 2008 je bila bronasta, na dvoranskem evropskem prvenstvu leto za tem pa srebrna. "Kljub nosečnosti in poškodbi sem kar aktivna. Trenutno malo že lahko tečem, delam pa tudi vaje v fitnesu, ki so seveda prilagojene. Veliko delam tudi vaje za stopala," je še dejala Šestakova, ki bo sprva seveda rodila, potem pa začela načrtovati vrnitev na atletske steze. "Z vrnitvijo ne bom prehitevala. Tekmovati bom začela, ko bom začutila, da sem pripravljena dobro skakati. Če bo vse tako, kot bi moralo biti, pričakujem, da bom prvič na tekmah nastopila junija leta 2014," je optimistična in odločna petouvrščena z olimpijskih iger 2008 v Pekingu, kjer je skočila kar 15,03 metra, kar je eden izmed najboljših dosežkov v zgodovini atletike in seveda tudi slovenski rekord.

Bere, kuha, potuje … dolgčas ji ni

Trenutno je s soprogovo atletsko skupino sicer na Portugalskem, kjer se počuti zelo dobro. "Tukaj uživam. Sem zelo aktivna in pomagam nekaterim atletom pri treningu skokov. Zaradi nosečnosti sem zelo dobro razpoložena. Kaj počnem? Delam na rehabilitaciji, veliko berem, kuham, potujem. Za zdaj se počutim odlično, zaradi nosečnosti ni nobenih težav. Bila sem v Srbiji, kjer sem obiskala mamo in prijatelje. Zdaj sem na Portugalskem, maja pa grem obiskat brata in očeta v Chicago. Ni mi dolgčas," je pogovor zaključila vselej dobro razpoložena slovenska atletinja, ki je torej potolažila vse tiste, ki so bili prepričani, da je ne bodo več videli skakati. Kot kaže, se še ne bo predala, kar je za slovensko atletiko vsekakor dobro. V troskoku sta s Snežano Rodić dolgo časa tvorili tandem, ki spada v evropski vrh. Če bi odšli, bi zavela velika praznina. Kot kaže, se to še ne bo zgodilo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin