Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
22. 8. 2015,
12.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

maraton

Sobota, 22. 8. 2015, 12.32

8 let

Ni bil med favoriti, zdaj je najmlajši svetovni prvak

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Eritrejec Ghirmay Ghebreslassie je presenetljiv zmagovalec maratonske preizkušnje na letošnjem svetovnem prvenstvu v Pekingu. Ni bil favorit, zdaj je najmlajši svetovni prvak v maratonu.

Še enkrat se je izkazalo, da je razplet v maratonski preizkušnji lahko sila nepredvidljiv. Vročina in visoka vlažnost sta ustavili številne favorite in med zvezde izstrelili komaj 19-letnega Eritrejca Ghirmayja Ghebreslassija.

Eritrejec, za svojo državo je osvojil prvo zlato medaljo na svetovnih prvenstvih, ob vseh tekačih na štartu, med njimi so bila največja svetovna imena, ni veljal za favorita, njegov cilj je bil uvrstitev v prvo deseterico. Ghebreslassie sicer ni povsem neznan tekač, saj je v preteklih letih že opozoril nase, čeprav je trenirati začel šele pred tremi leti.

Na svetovnem mladinskem prvenstvu v krosu je leta 2013 osvojil sedmo mesto, leto pozneje pa je bil z odličnim časom 1;00:10 sedmi tudi na svetovnem prvenstvu v polmaratonu. Na maratonski razdalji je nastopil tretjič. Na prvem maratonu lani v Chicagu je bil v vlogi narekovalca tempa, a je ob privolitvi organizatorjev po opravljeni nalogi pritekel do cilja z zelo dobrim izidom 2;09:08. Osebni rekord 2;07:47 je postavil letos v Hamburgu.

Sporočilo v cilju: "Ne predaj se pred ciljno linijo"

Eritrejec je vodstvo prevzel na 34. kilometru, sledil pa mu je le še Etiopijec Yemane Tsegay, a tudi ta je kmalu začel zaostajati. Pozneje mu je še enkrat uspelo "zašiti luknjo", a le za kratek čas. Glavni favoriti so bili tedaj že daleč zadaj. "Nisem presenečen, da kenijska favorita Dennis Kimetto in Wilson Kipsang nista končala tekme. Take stvari se dogajajo. Tudi najboljši se znajdejo pred izzivi. Tu je povsem drugače kot na največjih mestnih maratonih, kjer ti pomagajo narekovalci tempa. Tu je bilo zelo težko, a Eritrejci se ne predajamo pred ciljno linijo," je dejal zmagovalec, ki je tudi v cilju poziral z napisom "nikoli se ne predaj pred ciljno linijo".

V začetku kariere Ghebreslassie ni naletel na odobravanje svoje družine, ki je želela, da se posveti šolanju. "Starši so hoteli, da postanem odličen študent, sam pa sem želel postati vrhunski tekač. Ko so videli, da imam potencial, so me začeli podpirati. Moja zmaga jih bo zelo presenetila. Težko opišem svoje občutke," je še dejal najstnik, ki je dobil še dodatno motivacijo pred olimpijsko sezono: "Prva zlata medalja na svetovnih prvenstvih za Eritrejo je res nekaj posebnega in mi daje novo motivacijo za trdo delo na poti do Ria."

Ne spreglejte