Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 7. 2022,
14.08

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Tina Šutej Kristjan Čeh Kristjan Čeh svetovno atletsko prvenstvo

Petek, 15. 7. 2022, 14.08

1 leto, 3 mesece

Eugen, svetovno prvenstvo v atletiki

Tina Šutej v kvalifikacije že v noči na soboto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Kristjan Čeh | Metalec diska Kristjan Čeh je v letošnji diamantni ligi še neporažen. Bo tako tudi na svetovnem prvenstvu? | Foto Peter Kastelic/AZS

Metalec diska Kristjan Čeh je v letošnji diamantni ligi še neporažen. Bo tako tudi na svetovnem prvenstvu?

Foto: Peter Kastelic/AZS

Na tekmah v hoji na 20 km za moške in ženske ter v mešani štafeti 4x400 m bodo podelili prve komplete odličij na 18. svetovnem prvenstvu v atletiki v Eugenu v ZDA. Prvenstvo se bo končalo 24. julija. Izmed desetih slovenskih predstavnikov bo prva nastopila Tina Šutej v kvalifikacijah skoka s palico že v noči na soboto ob 2.20 po slovenskem času.

Nocoj ob 22.10 se bodo v hoji na 20 km pomerili atletinje, v soboto deset minut čez polnoč bo v isti disciplini start atletov, ob 4.50 pa bo še finale v mešani štafeti. V nobeni od teh treh tekem uvodnega dne SP ne bo slovenskega zastopstva.

Med tremi slovenskimi atleti in sedmimi atletinjami sta na prvem SP v kraljici športov v ZDA doslej velika favorita za medalje tudi Kristjan Čeh in Tina Šutej.

Čeh je neporažen v letošnji diamantni ligi v metu diska, Tina Šutej pa je v zadnjih sezonah v svetovnem vrhu v skoku s palico in je svojo vrednost dokazala tudi na marčevskem dvoranskem SP, ko je v Beogradu osvojila bronasto medaljo.

Tina Šutej je v zadnjih sezonah v svetovnem vrhu v skoku s palico. | Foto: Peter Kastelic/AZS Tina Šutej je v zadnjih sezonah v svetovnem vrhu v skoku s palico. Foto: Peter Kastelic/AZS

Šutejeva je tretja po izidih sezone in bo nastopila v kvalifikacijski skupini A med 15 tekmovalkami, kolikor jih je tudi v skupini B.

Avtomatična kvalifikacijska višina za preboj v finale najboljše dvanajsterice je 4,65 m, kar je Šutejeva letos že velikokrat krepko presegla.

Na prvenstvu, ki je bilo zaradi olimpijskih iger v Tokiu z lanskega prestavljeno na letošnje leto, bodo v naslednjih dnevih slovenske barve branili še Žan Rudolf (800 m), Robert Renner (palica), Anita Horvat (400 in 800 m), Jerneja Smonkar (800 m), Maruša Mišmaš Zrimšek (3000 m zapreke), Agata Zupin (400 m ovire), Lia Apostolovski (višina) in Neja Filipič (troskok).

Prizorišče tekmovanj, Hayward Field, je s 30.000 sedeži najmanjše od leta 1983, ko so v Helsinkih prvič gostili atletsko SP.

Po Edmontonu 2001 bo tekmovanje drugič v Severni Ameriki, v Eugenu, ki ima le 177.000 prebivalcev. Prvenstvo v ameriški zvezdni državi Oregon bo končano le slabe tri tedne pred evropskim prvenstvom v Münchnu (od 15. do 21. avgusta).

Na SP bo sodelovalo okrog 1900 atletinj in atletov iz 192 držav. Skupaj bodo podelili 49 kompletov medalj, po 24 za moške in ženske ter še v mešani štafeti 4 x 400 m.

Od 43 posamičnih zmagovalcev s prejšnjega SP leta 2019 v Dohi jih bo na Hayward Fieldu naslove branilo 37, 41 bo olimpijskih zmagovalcev iz Tokia. Prvič bodo podelili tudi pokal za najuspešnejšo državo, po pričakovanju naj bi bili to gostitelji iz ZDA.

Ne spreglejte