Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 8. 2011,
12.18

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Matic Osovnikar Primož Kozmus Barbara Špiler

Četrtek, 4. 8. 2011, 12.18

5 let, 2 meseca

Na novem stadionu v Kopru boji za norme za SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Koper bo na novem atletskem stadionu v soboto in nedeljo gostil odprto državno prvenstvo, na katerem bodo imeli atleti eno zadnjih priložnosti za izpolnitev norm za nastop na svetovnem prvenstvu.

Na startni listi so vsi najboljši na čelu s Primožem Kozmusom (Brežice), olimpijskim in svetovnim prvakom, po zdravstvenih težavah in premoru pa bo drugič zapored nastopila Martina Ratej (Šentjur), četrta po letošnjih najboljših izidih na svetu v metu kopja. Preverila bo formo pred največjo atletsko tekmo leta. Slednje velja tudi za Tino Šutej (Mass), nekdanjo mladinsko svetovno podprvakinjo, ki je še vedno 12. po izidih sezone na svetu, ter se je na VN v Ljubljani pred DP ponovno veselila dobrega dosežka.

Vrhunski izid svetovne vrednosti je moč ponovno pričakovati v ženskem troskoku, kjer se bosta za naslov prvakinje pomerili domačinka Snežana Rodič in Marija Šestak, članici ljubljanskega Massa, prijavljena pa je tudi Anja Valant Velepec (Kladivar), ki ji je Šestakova odvzela slovenski rekord. V skoku v daljino se bosta pomerili slovenska rekorderka Nina Kolarič (Ptuj), ki je doslej neuspešno lovila normo za SP, in Nina Kokot (Velenje), ki še ni dosegla forme s študentskih tekmovanj v ZDA.

Tako kot Kozmus bo med atletinjami prvo ime v metu kladiva njegova klubska kolegica Barbara Špiler, mladinska svetovna podprvakinja in mladinska evropska prvakinja. Celjan Robert Renner (Kladivar), svetovni prvak med mlajšimi mladinci v skoku s palico in dobitnik zlata na olimpijskem festivalu evropske mladine (Ofem), bo skušal odvzeti naslov Brežičanu Juriju Rovanu (Brežice), slovenskemu rekorderju, letos pa je med člani sicer največ pokazal Andrej Poljanec (Krka).

Atletinje v štafeti 4 X 100 m bodo skušale v petek na diamantni ligi v Londonu izpolniti normo za SP, nato pa se bodo za posamične norme in medalje pomerile v Kopru v soboto na 100 in v nedeljo na 200 m. Prva favoritinja je Sabina Veit (Štajerska), njeno prevlado v zadnjem obdobju pa bodo skušale ogroziti članice ljubljanskega Massa Sara Strajnar, Pia Tajnikar, Kristina Žumer in Merlene Ottey, 51-letna legenda svetovne atletike. Slovenski rekorder Matic Osovnikar (Mass) še ni izpolnil norme za SP in je letos obenem doživel redka poraza v slovenski konkurenci, tudi tokrat pa ga bosta skušala ugnati Jan Žumer (Mass) in rekorder stadiona Gregor Kokalovič (Krka).

Marina Tomič (Kladivar) na 100 m ovire, na 3000 metov s preprekami Boštjan Buč (Velenje), Rožle Prezelj (Kranj) v skoku v višino, Matija Kranjc (Mass) v metu kopja in v suvanju krogle navkljub številnim zdravstvenim težavam Miro Vodovnik (Almont Slovenska Bistrica) so favoriti v svojih disciplinah in obenem tudi potniki za Daegu. Tam pa ne bo Američana Brenta LaRueja, ki za novo domovino še ne more tekmovati, ker je šele nedavno postal slovenski državljan. Bo pa skušal svoja prva naslova na DP osvojiti tako na 400 m kot na tej razdalji z ovirami. Ameriška atletska zveza pa je danes tudi uradno obvestila Atletsko zvezo Slovenije, da lahko sproži vse ustrezne postopke na Mednarodni atletski zvezi za njegov nastop za Slovenjo.

Norme za SP je doslej doseglo enajst slovenskih predstavnikov: Tomičeva, Rodičeva, Šestakova, Šutejeva in Ratejeva ter Kozmus, Buč, Prezelj, Kranjc ter maratonca Primož Kobe (Krka) in Anton Kosmač (Štajerska).

Mitja Butul, predsednik koprskega kluba, je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal, da bo na mitingu, potekal bo na edini modri atletski stezi v Sloveniji, nastopilo tudi nekaj tujih tekmovalcev iz sedmih držav. Butul je tudi dodal, da bodo skušali pripraviti dodatna metališča, da bi Koper postal tudi atletski zimski metalni center, skupaj z mestno občino pa bodo skušali zgraditi pokrito atletsko dvorano z dvestometrsko krožno stezo, ki je še ni v Sloveniji.

Ne spreglejte