Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 8. 2018,
14.32

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

1

Natisni članek

atletika Maruša Mišmaš

Petek, 10. 8. 2018, 14.32

5 let, 8 mesecev

EP V ATLETIKI (PETEK)

Mišmaševa z državnim rekordom in sedmim časom v finale EP v Berlinu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

1

Maruša Mišmaš | Foto Peter Kastelic

Foto: Peter Kastelic

Maruša Mišmaš je na atletskem evropskem prvenstvu v Berlinu v današnjih kvalifikacijah na 3000 metrov z zaprekami v drugi skupini zasedla šesto mesto in se z novim državnim rekordom (9:34,28) zanesljivo uvrstila v finale, ki bo v nedeljo, zadnji dan prvenstva stare celine, ob 20.55. Skupno je dosegla sedmi čas med vsemi.

Prejšnji slovenski rekord (9:35,10) je Mišmaševa dosegla 9. maja 2015 v Bratislavi.

"Sem zelo zadovoljna, da sem se uvrstila v finale in odtekla državni rekord. V glavi sem imela le to, da tečem čim bolj sproščeno, da ne izgubljam energije in da se držim prvih petih. To mi je tudi uspelo, niti gledala nisem na uro. Do zadnjih 700 metrov mi ni bilo težko, potem pa so najboljše pospešile. Na koncu sem kar trpela. Olajšanje je, ker sem dobesedno zahtevala od sebe, da pridem v finale. Dve leti zaradi poškodb nisem bila na velikih tekmovanjih in me je bilo kar malo strah pred tekmo, zato sem še bolj vesela, da sem znova tu," je bila po tekmi Mišmaševa nasmejana do ušes.

V finale je neposredno vodilo prvih pet mest v obeh skupinah in še pet najhitrejših časov. Na koncu je slovenska predstavnica le za mesto zaostala za neposrednim napredovanjem. V drugi skupini jo je po času prehitela le Norvežanka Karoline Bjerkeli Grovdal, najhitrejši pa sta bili Švicarka Fabienne Schlumpf (9:32,32) in Albanka Luiza Gega (9:33,11).

Luka Janežič
Sportal V petek prva slovenska medalja na EP v Berlinu?

Maruša Mišmaš | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Vedela je, da ne sem delati panike

Triindvajsetletna Grosupeljčanka je praktično ves čas tekla okrog petega mesta, le po dveh minutah nastopa je nazadovala v zelo natrpano sredino kolone.

"Vedela sem, da je še dolgo do cilja in da ne smem delati panike, da moram ostati sproščena in se počasi vrniti. In sem tako tudi naredila na ravnini, prehitela nekaj tekmic in prišla med prvo šesterico. Bilo je tudi precej prerivanja, sama sem se spotaknila ob eno izmed sotekmovalk in skoraj padla. Švicarka in Albanka sta narekovali dober tempo in ni mi bilo treba teči v ospredju, kar bi storila, če bi bil tek počasnejši," je tek podrobneje analizirala Grosupeljčanka.

Imela pa je nekaj težav pred vodno oviro, saj skoraj ni bilo kroga, v katerem bi jo prešla tekoče. "Vodne ovire danes niso bile dobre, težko izvedeš pravi korak, če imaš še pet, šest deklet okrog sebe. Toda drugače je bil tek dober, v finišu bi lahko naredila še malo več, ker sem vedela, da je bilo to dovolj za finale. Če bi morala prehiteti še eno tekmovalko, bi verjetno to tudi storila. Toda sem kar utrujena, sem morala garati zadnjih 600 metrov."

Maruša Mišmaš | Foto: Aleš Hostnik Foto: Aleš Hostnik

"Najprej se moram spočiti"

Mimaševa je bila leta 2013 v Rietiju mladinska evropska podprvakinja, dosegla je že nekaj vidnejših dosežkov na članskih velikih tekmah, po dveh letih težav s poškodbami pa se je letos uspešno vrnila na atletske steze. Na zadnjih tekmah pred EP se je dvakrat zelo približala svojemu državnemu rekordu, ki ga je v Berlinu že izboljšala.

Zdaj si želi ta čas izboljšati še v finalu: "Najprej se moram spočiti, zelo sem bila živčna danes, gre za veliko tekmo. Potem pa čakanje na ogrevanje, v čakalnici pred tekmo, vse to je utrujajoče. Najprej moram vse skupaj odmisliti in se sprostiti. Nočem si tudi postavljati omejitev. Lahko tečem celo pod 9:30, to pravi tudi moj trener. Morala bom iti odločno in garati do konca. Upam, da me današnja tekma ni preveč izmučila. Želim si, da bi državni rekord izboljšala še precej bolj kot le za sekundo."

Luka Janežič in Martina Ratej bosta danes nastopila v finalu. Oba spadata v krog favoritov in sta napovedala boj za medalji. Janežiča v teku na 400 metrov to čaka ob 21.05, Ratejevo pa v metu kopja ob 20.25.

* Izidi:
* kvalifikacije s slovensko udeležbo:
* ženske:
- 3000 m zapreke:

1. Fabienne Schlumpf (Švi)            9:32,32
2. Luiza Gega (Alb)                   9:33,11
3. Gesa-Felicitas Krause (Nem)        9:33,51
...
7. Maruša Mišmaš (Slo)                9:34,28, slovenski rekord
Martina Ratej London 2017
Sportal Martina Ratej navdušila z drugim izidom: Cilj je medalja
Ne spreglejte