Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 8. 2018,
17.13

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

atletika evropsko prvenstvo Berlin Luka Janežič Martina Ratej Maruša Mišmaš

Četrtek, 9. 8. 2018, 17.13

5 let, 8 mesecev

Janežič in Ratejeva v boj za medalji na EP v Berlinu

V petek prva slovenska medalja na EP v Berlinu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Luka Janežič | Luka Janežič: Vesel in ponosen sem, da sem na največji tekmi drugič v karieri tekel pod 45 sekundami. | Foto Sportida

Luka Janežič: Vesel in ponosen sem, da sem na največji tekmi drugič v karieri tekel pod 45 sekundami.

Foto: Sportida

Slovenska rekorderja Luka Janežič in Martina Ratej, oba iz celjskega Kladivarja, bosta v petek nastopila v finalu evropskega prvenstva v atletiki v Berlinu. Oba spadata v krog favoritov in sta napovedala boj za medalji, Janežiča v teku na 400 metrov to čaka ob 21.05, Ratejevo pa v metu kopja ob 20.25.

Kot zadnja v desetčlanski slovenski reprezentanci bo na olimpijskem stadionu v nemški prestolnici v petek začela tekmovanje tudi Maruša Mišmaš (Mass); tretja državna rekorderka bo imela kvalifikacije na 3.000 metrov z zaprekami v drugi skupini ob 12.41 in se želi prebiti v finale, ta bo zadnji dan EP, v nedeljo ob 20.55.

"Cilj v finalu je lahko le eden, to je osvojitev medalje"

Janežič je v sredo v tretji polfinalni skupini zasedel drugo mesto in se s 44,93 sekunde, svojim drugim tekom v karieri pod 45 sekundami, po mestih neposredno uvrstil v finale. Skupno je dosegel četrti izid, na prejšnjem prvenstvu leta 2016 v Amsterdamu pa je aktualni evropski prvak do 23 let zasedel peto mesto.

"Cilj v finalu je lahko le eden, to je osvojitev medalje. Vesel in ponosen sem, da sem na največji tekmi drugič v karieri tekel pod 45 sekundami," je bil po polfinalu zadovoljen Vodičan. Slovenski rekord (44,84) je dosegel 21. julija lani v Monaku.

Martina Ratej London 2017
Sportal Martina Ratej navdušila z drugim izidom: Cilj je medalja

Boj za odličje napovedala tudi Ratejeva

Boj za odličja je z letošnjo zelo uspešno sezono in z drugim dosežkom kvalifikacij napovedala tudi Ratejeva. Med nastopom se je zdela zelo sproščena, česar 36-letnica prej ni kazala. Videti je bila igriva in tako sta se z Mišmaševo v nedeljo, ko je bilo še dovolj časa do tekme, po Berlinu na ogled nekaterih znamenitosti peljali s kolesom, kar ni posebej običajno.

"Imam dober občutek in pred startom sem samozavestna," pravi Maruša Mišmaš. | Foto: Vid Ponikvar "Imam dober občutek in pred startom sem samozavestna," pravi Maruša Mišmaš. Foto: Vid Ponikvar

Mišmaševa: Prvi cilj je finale

"Čutim adrenalin, vendar v dobrem smislu, veselim se nastopa. Dobro sem pripravljena, dvakrat sem že letos res dobro tekla. Toda najprej je cilj finale. Imam dober občutek in pred štartom sem samozavestna," je povedala Mišmaševa. V finale vodi neposredno prvih pet mest v vsaki od obeh skupin ter še pet najhitrejših časov.

Triindvajsetletna Grosupeljčanka je bila leta 2013 v Rietiju mladinska evropska podprvakinja, dosegla je že nekaj vidnejših dosežkov na članskih velikih tekmah, po nekaj letih težav s poškodbami pa se je letos uspešno vrnila na atletske steze. Na zadnjih tekmah je dvakrat zelo približala svojemu državnemu rekordu (9:35,10), ki ga je dosegla 9. maja 2015 v Bratislavi.

Martina Ratej
Sportal Diši po medalji?
Ne spreglejte