Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 7. 2022,
22.31

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

atletika svetovno prvenstvo Maruša Mišmaš Zrimšek Neja Filipič Lia Apostolovski

Sobota, 16. 7. 2022, 22.31

1 leto, 9 mesecev

EUGENE, SVETOVNO PRVENSTVO V ATLETIKI, 2. dan

Maruša Mišmaš Zrimšek in Lia Apostolovski uspešno v finale SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
Maruša Mišmaš Zrimšek | Maruša Mišmaš Zrimšek se je drugi dan svetovnega prvenstva v atletiki v Eugenu v ZDA uvrstila v finale teka na 3.000 metrov z zaprekami. | Foto Reuters

Maruša Mišmaš Zrimšek se je drugi dan svetovnega prvenstva v atletiki v Eugenu v ZDA uvrstila v finale teka na 3.000 metrov z zaprekami.

Foto: Reuters

Slovenska rekorderka Maruša Mišmaš Zrimšek se je drugi dan svetovnega prvenstva v atletiki v Eugenu v ZDA uvrstila v finale teka na 3.000 metrov z zaprekami, v finale skoka v višino pa se je prebila tudi Lia Apostolovski.

Fred Karley
Sportal Kerley je novi svetovni prvak na 100 m, peti zaporedni naslov Fajdeka

V zadnji skupini je bila Maruša Mišmaš Zrimšek druga in se je po mestih zanesljivo uvrstila v zaključni boj, skupno je imela 11. izid (9:17,14).

Lia Apostolovski pa je delila 10. izid, skočila je 1,90 metra. Do vključno te višine je bila vedno uspešna v prvih skokih, le na 1,93 metra je letvico podrla trikrat.

Neja Filipič je s 16. izidom kvalifikacij troskoka (14,05 m) končala nastope. Vse tri slovenske predstavnice so danes na SP tekmovale praktično sočasno.

Dve uvrstitvi v finale

Prva je končala Mišmaš Zrimškova, zadnja pa Lia Apostolovski, obe bosta nastopili v zaključnih bojih. Prva v noči na četrtek ob 4.45 po slovenskem času, druga v noči na sredo ob 2.40.

Lia Apostolovski se je na koncu zelo približala svojemu slovenskemu rekordu do 23 let (1,93 m), ki ga želi popraviti v finalu. | Foto: Peter Kastelic/AZS Lia Apostolovski se je na koncu zelo približala svojemu slovenskemu rekordu do 23 let (1,93 m), ki ga želi popraviti v finalu. Foto: Peter Kastelic/AZS

"Vesela sem, da sem se uvrstila v finale. Ritem je bil enakomeren in dobro sem se počutila do zadnjih 100 metrov. Tedaj se je začel sprint na polno. Le prepričevala sem se, da ne smem popustiti, da me ne sme nobena prehiteti. Bilo je olajšanje, ko sem bila druga, saj je to prva moja tekma v tej disciplini v sezoni zaradi poškodb. V finalu bom šla na polno kot na OI. Sproščeno grem v finale in tam se bom borila po najboljših močeh," je dejala Mišmaš Zrimškova, šesta lani na OI v Tokiu, ko je tekla državni rekord 9:14,84.

Začela je med vodilnimi in praktično nikoli ni bila nižje od šestega mesta v zadnji, tretji kvalifikacijski skupini, ko je že vedela, koliko bo treba teči za finale po času, prva tri mesta v skupini pa so vanj neposredno vodila. V skupni je bila pred njo le Kenijka Celliphine Chepteek Chespol (9:16,78).

Za Slovenko, ki je načrtovala eno izmed prvih treh mest, je bila tudi Američanka Courtney Frerichs − olimpijska podprvakinja, ki je bila četrta v skupini in se je s 13. časom tudi uvrstila v finale (9:17,91). Kenijka Winfred Mutile Yavi, ki nastopa za Bahrain in je bila četrta na prejšnjem SP 2019 v Dohi, je zasedla tretje mesto (9:17,32) v skupini.

Lia Apostolovski na svojem prvem SP

Med 31 atletinjami je v skoku v višino po zelo lepi sezoni na svojem prvem SP tekmovala Lia Apostolovski. Delila si je 20. izid sezone pred SP (1,91 m). Na koncu se je zelo približala svojemu slovenskemu rekordu do 23 let (1,93 m), ki ga želi popraviti v finalu.

"Vedela sem, da sem dobro pripravljena, dobro sem trenirala. Kljub temu da je to SP, sem nastop vzela kot vsakega drugega. Na vsakem skoku sem se potrudila, da nisem izgubljala energije na popravah. Uspelo mi je na najpomembnejši tekmi v življenja do zdaj, na prvem SP," je bila srečna Lia Apostolovski.

Za finale je bilo treba skočiti 14,27 metra, kar je Neja Filipič v tej sezoni zmogla že večkrat. | Foto: Reuters Za finale je bilo treba skočiti 14,27 metra, kar je Neja Filipič v tej sezoni zmogla že večkrat. Foto: Reuters

Filipičevi se ni posrečilo

Neja Filipič je začela s 13,83 metra in bila na 18. mestu med vsemi po prvi seriji. V drugi seriji je prestopila, a je bil naslednji skok, ki je meril malo čez 14 metrov, prekratek. Za finale je bilo treba skočiti 14,27 metra, kar je v tej sezoni slovenska predstavnica zmogla že večkrat.

"Začela sem sicer z veljavnim skokom, a sem ugotovila, da se bom morala za finale malo bolj potruditi. Pol centimetra sem prestopila v drugi seriji, v zadnji pa je bilo premalo za kaj več. Po prejšnjih tekmah se je moja energija vrnila, forma pa še ne. Bom to skušala pripraviti do evropskega prvenstva naslednji mesec v Nemčiji," je dejala Filipičeva.

V njeni najboljši sezoni do zdaj je med drugim prepričljivo osvojila zlato medaljo na nedavnih sredozemskih igrah v alžirskem Oranu s skokom, dolgim krepko čez 14 metrov. S 14,42 metra, izidom kariere, si deli 14. izid sezone med le 29 tekmovalkami iz 21 držav, ki so se pomerile v kvalifikacijah na SP.

Izidi:
kvalifikacije s slovensko udeležbo:
- 3000 m zapreke:

 1. Norah Jeruto (Kaz)           9:01.54
 2. Werkuha Getachew (Eti)   9:11,25
 3. Marwa Bouzayani (Tun)    9:12,14
...
11. Maruša Mišmaš Zrimšek (Slo)  9:17,14

- višina:

 1. Elena Vallortigara (Ita)     1,93
  . Safina Sadulajeva (Uzb)   1,93
  . Iryia Geraščnko (Ukr)        1,93
  . Eleanor Patterson (Avs)    1,93
  . Jaroslava Mahučik (Ukr)    1,93
...
10. Lia Apostolovski (Slo)    1,90

- troskok:

 1. Yulimar Rojas (Ven)                  14,72
 2. Marina Beh Romančuk (Ukr)    14,54
 3. Ana Lucia Jose Tima (Dom)      14,52
...
16. Neja Filipič (Slo)                     14,05

Preberite še:

Tina Šutej SP 2022
Sportal Dobre novice iz ZDA:Tina Šutej je v finalu skoka s palico
Garcia Leon SP 2022
Sportal Prve zlate medalje na SP v Peru, na Japonsko in Dominikansko republiko
Tokio 2020 - Allyson Felix in ameriška štafeta
Sportal Felixova se po 19. kolajni na SP poslavlja
Ne spreglejte