Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 3. 2019,
15.02

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

dvoransko evropsko atletsko prvenstvo 2019 Tina Šutej Maja Mihalinec

Sobota, 2. 3. 2019, 15.02

5 let, 1 mesec

Slovenki in Slovenec po kvalifikacijah

Maja Mihalinec: Želim izboljšati rezultat sezone, če ne kariere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Maja Mihalinec | Maja Mihalinec je uspešno opravila s kvalifikacijami teka na 60 metrov. | Foto Vid Ponikvar

Maja Mihalinec je uspešno opravila s kvalifikacijami teka na 60 metrov.

Foto: Vid Ponikvar

Maja Mihalinec (Mass Ljubljana) se je drugi dan evropskega dvoranskega prvenstva v atletiki v Glasgowu uvrstila v polfinale teka na 60 m, ki bo danes ob 19.50. V prvi skupini prvega kroga je bila z izidom sezone 7,28 sekunde druga, pred njo je bila le branilka naslova, Britanka Asha Philip, (7,23). Skupno je dosegla deveti čas.

Maruša Černjul
Sportal Černjulova z rekordom zaključila uspešne slovenske nastope

Tina Šutej (Kladivar Celje) se ni uvrstila v nedeljski finale skoka s palico, skupno je bila s 4,50 m deseta in je za dve mesti zgrešila zaključni boj za odličja.

Osemnajstletni Filip Jakob Demšar (Mass) je bil v prvem krogu na 60 m ovire na svojem prvem velikem tekmovanju peti v drugi skupini in se s 7,96 sekunde ter skupnim 24. izidom ni prebil v polfinale.

Luka Janežič (Kladivar) bo danes o 21.22 nastopil v finalu teka na 400 m. Bil je najboljši v kvalifikacijah in tretji skupno v polfinalu ter je napovedal boj za odličje, ki bi bilo prvo slovensko na teh tekmovanjih po desetih letih.

Zadela ga je na polno

V polfinalu upa na izid kariere. | Foto: Sportida V polfinalu upa na izid kariere. Foto: Sportida Mihalinčeva si je brez težav zagotovila eno od prvih treh mest v skupini, ki so neposredno vodila v naslednji krog. "Občutek starta je bil dober, sem ga zadela in naredila tako, kot znam. Zato sem šla potem sproščeno do cilja. V zadnjih desetih metrih sem videla, da je bila le Philipova pred mano. Ona ni kdorkoli, brani naslov. Nekaj moči sem na koncu prihranila. V polfinalu bom dala vse od sebe," je bila zadovoljna Mihalinčeva.

Prvič v karieri bi lahko v enem dnevu tekla tri teke, saj je finale na programu danes ob 21.35. "Želim si tega in v tem primeru tudi tretji nastop v enem dnevu ne bo problem. Vedela sem, da se lahko uvrstim neposredno v polfinale. Tam bom šla na polno, želim izboljšati vsaj izid sezone, če ne tudi kariere," je napovedala Mozirjanka.

Tridesetletna Šutejeva je začetno višino, 4,10 m, izpustila, na 4,25 m je letvico zmogla drugič, 4,40 pa v prvem poskusu. Na 4,50 m je letvico ponovno prvič podrla in bila nato v drugem skoku uspešna.

Na 4,60 m je letvico znova med prvim skokom podrla, tudi v drugem je bila daleč od uspeha. V tretjem je letvico s telesom zadela, a je ta sprva obstala, a je nekaj sekund pozneje padla na slovensko rekorderko, ki je že nekaj časa ležala na blazini in se je lahko nato le nemočno prijela za glavo.

Škoda za zadnji skok

"Škoda zadnjega skoka, ki je bil dober. Toda tudi če bi letvica ostala, ne bi skok veljal, ker je nekaj časa obstala na stojalu in ne na nosilcih letvice. Letvico, ki je bila zelo občutljiva, sem le oplazila, kar pa je bilo preveč. Prav zadnji skok je bil moj najboljši na EP, tudi na 4,50 m je bil dober, sem pa zelo nihala med skoki," je povedala Šutejeva.

Tini Šutej ni uspelo ponoviti dosežka z zadnjega evropskega prvenstva v Beogradu pred dvema letoma. | Foto: Sportida Tini Šutej ni uspelo ponoviti dosežka z zadnjega evropskega prvenstva v Beogradu pred dvema letoma. Foto: Sportida

V tej zimski sezoni je edina slovenska atletska finalistka olimpijskih iger v Riu de Janeiru 2016 izpolnila tudi mednarodno normo za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu v Dohi in dosegla svoj najboljši dvoranski izid v zadnjih petih letih.

"Ta sezona je bila zelo dobra, a se dogaja, da imam na tekmi tudi precej slabih skokov. Zadovoljna sem z nastopom tudi na EP. Želela sem si sicer finala, a se ni izšlo. Zdaj se bom v miru pripravljala na sezono na prostem. SP je šele konec septembra in v začetku oktobra in imam dovolj časa, da svoje skoke izboljšam in to prikažem na SP," je dejala z osmim mestom najboljša slovenska udeleženka prejšnjega EP pred dvema letoma v Beogradu.

Imel je malo treme, a je bil miren

Dvanajst let mlajši Demšar je 16. februarja na balkanskem dvoranskem prvenstvu v Istanbulu na drugem mestu s 7,88 sekunde izenačil osebni rekord in dosegel normo za svoje prvo člansko veliko tekmovanje.

"Malo treme je bilo na EP, a zaradi ponovnega starta po diskvalifikaciji tekmovalca, ki je prehitro startal. Na startu sem bil prej zelo miren, sem imel veliko večjo tremo pred odhodom v dvorano v hotelu. Tekma je primerljiva, denimo z mladinskim SP, le konkurenca je močnejša in se hitreje teče. A to ni nepremagljiva ovira. Ta nastop mi veliko pomeni, kot velika spodbuda za treninge in tekmovanja naprej," je menil Demšar.

Vse o dvoranskem evropskem prvenstvu 2019:

Prizorišče letošnjega EP:

Emirates Arena, Glasgow
Sportal Škotska lepotica, ki bi lahko prvič osrečila tudi Slovenca

Dozdajšnji nastopi Slovenije na dvoranskih EP:

Sportal Sedem medalj za sedem spominov, ki ne bodo nikoli zbledeli
Slovenska reprezentanca za EP 2019:
atletska reprezentanca
Sportal Na Škotsko v boj za Slovenijo: eden po medaljo, kaj pa preostali?
Ne spreglejte