Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 2. 2024,
22.15

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Lyon Neja Filipič Klara Lukan

Petek, 9. 2. 2024, 22.15

2 meseca, 2 tedna

Atletika, Lyon, dvoranski miting srebrne svetovne serije

Klara Lukan in Neja Filipič drugi v Lyonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Neja Filipič | Neja Filipič je prišla do najboljšega izida sezone. | Foto Reuters

Neja Filipič je prišla do najboljšega izida sezone.

Foto: Reuters

Slovenska atletinja Klara Lukan je bila na dvoranskem mitingu srebrne svetovne serije v francoskem Lyonu druga v teku na 3000 m s časom 8:53,61. Druga je bila tudi Neja Filipič, druga slovenska predstavnica je v troskoku skočila 13,98 m, njen najboljši izid sezone.

Francozinja Sarah Madeleine je bila najboljša na 3000 m, tretja pa bila Italijanka Frederica Del Buono (8:57,06). V troskoku je s 14,10 m zmagala Turkinja Tugba Danismaz, ki je bila lani v domačem Istanbulu zlata na dvoranskem evropskem prvenstvu. Tretja je bila Nemka Jessie Maduka, nekdanja mladinska svetovna podprvakinja je skočila 13,91 m.

"Rezultat je soliden za moje trenutno stanje, saj sem imela pred mesecem dni lažjo poškodbo kolena in sem morala za dobra dva tedna prekiniti teke. Malo mi je zmanjkalo v finišu, a že kar dolgo časa nisem tekla v tekmovalnem ritmu in se je to malo poznalo. To je moja prva in zadnja mednarodna tekma te zimske sezone, nastopila bom še na državnem prvenstvu konec naslednjega tedna. Osredotočila se bom na poletno sezono, kjer nas čaka veliko izzivov," je po tekmi sporočila Klara Lukan.

Klara Lukan | Foto: Peter Kastelic/ Sportida Klara Lukan Foto: Peter Kastelic/ Sportida

Norma za nastop na svetovnem dvoranskem prvenstvu v Glasgowu v začetku marca na tri kilometre je 8:37,00. Klara Lukan je slovenski rekord postavila februarja lani v Birminghamu, ko je tekla 8:44,80.

"V Glasgow bi se mogoče lahko uvrstila le prek svetovne lestvice, a tja vodi le 15 mest, ker bo tam le finalni nastop najboljših na svetu. Normi tokrat nisem bila blizu, a če bi mi vendarle nekako uspelo uvrstiti prek lestvice, kar bo zelo težko, potem bom na SP seveda šla," je dodala Lukanova.

Neja Filipič do izida sezone

V troskoku je norma za dvoransko SP 14,62 m. Neja Filipič je tekmo v Lyonu začela s 13,48 in nadaljevala s 13,23, 13,66, 13,77 in 13,98 m, ko se je s četrtega prebila na drugo mesto. Končala je s prestopom v šesti seriji. Njen osebni rekord je 14,42 m, v tej zimi je do te tekme največ skočila 13,90 m sredi januarja v Novem mestu, kjer bo naslednjo soboto in nedeljo dvoransko DP.

"Končno sem se vrnila, zelo dobro se počutim. Tole je bil zelo dober nastop po vseh težavah, ki sem jih imela. Bila sem poškodovana in na zadnjih dveh tekmah nisem nastopila po načrtih. Tokratna tekma je bila zelo pomembna zame, za uvrstitev na svetovno lestvico, tudi za nastop na olimpijskih igrah. Zato sem izjemno vesela, ker sem imela tudi na tekmi zelo dober občutek," je povedala Filipičeva.

Preberite še:

Caster Semenya
Sportal Dvakratna olimpijska prvakinja prosi za denar za pravno bitko
Shelly-Ann Fraser-Pryce
Sportal Slovita atletinja se bo po Parizu upokojila
Neja Filipič
Sportal Neja Filipič šesta v Gentu
Ne spreglejte