SiolNET. Sportal Atletika
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kenijci s protidopinškim zakonom v boj proti izključitvi z OI

0

termometer

 | Foto:
Parlament v glavnem mestu Kenije Nairobiju namerava v ponedeljek predstaviti osnutek protidopinškega zakona, s katerim želijo preprečiti izključitev z letošnjih OI v Riu de Janeiru.

"Parlament je naš prijatelj. Vsi v parlamentu so Kenijci in razumejo nujnost postopka," je ob tem dejal kenijski minister za šport Hassan Wario.

Protidopinški zakon je ena od zahtev Mednarodne protidopinške organizacije. Wada je Kenijo pozvala, da do 5. aprila izboljša boj proti dopingu, sicer ji grozi izključitev z OI. Ob sprejetju zakona mora kenijska vlada podpreti tudi nacionalno protidopinško agencijo. Ta je do zdaj od vlade prejela samo tri od obljubljenih petih milijonov dolarjev za svoje delo. Agencija je dolgo časa čakala, da je lahko začela delovati; ustanovili so jo pred letom dni, dovoljenje vlade za delovanje pa je dobila šele decembra.

V ponedeljek je krovna atletska zveza za 180 dni suspendirala direktorja kenijske zveze Isaaca Mwangija zaradi sumov dopinških kršitev. Mwangi je osumljen, da je s svojim ravnanjem omogočal goljufije pri dopinških testih v Keniji. Primer že raziskuje etična komisija Iaaf, kazen 180 dni prepovedi delovanja pa pomeni, da Mwangi ne bo smel niti na olimpijske igre v Rio de Janiero.

Pred dnevi sta kenijska atleta Joy Sakari in Francisca Koki Manunga razkrila, da je Mwangi od njiju zahteval plačilo 24 tisoč dolarjev podkupnine, da bi jima potem zmanjšali kazni zaradi dopinških prekrškov. Mwangi je takšno početje zanikal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin