Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2018,
19.16

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Anita Horvat Luka Janežič Marija Šestak Merlene Ottey Birmingham

Četrtek, 1. 3. 2018, 19.16

6 let, 1 mesec

Janežič in Horvatova imata na SP druga časa skupin, ki vodita v polfinale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Luka Janežič Beograd 2017 | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Luka Janežič (Kladivar Celje) in Anita Horvat (Velenje) bosta jutri, v petek, v Areni Birmingham na dvoranskem svetovnem prvenstvu v atletiki nastopila v kvalifikacijah na 400 m. Edina slovenska predstavnika na SP imata druga prijavljena časa v svojih skupinah, prvi dve mesti v skupinah pa neposredno vidita v polfinale.

V nadaljevanju bo tekmovala še šesterica najhitrejših preostalih po času iz po šestih skupin v obeh konkurencah. Oba slovenska predstavnika sta napovedala boj za finale, česa več pa nista želela reči.

Janežič je osmi po izidih sezone med prijavljenimi, Horvatova, v kvalifikacijah bo nastopila ob 13.31 po slovenskem času, pa dvanajstega; Janežič bo začel ob 12.27. V petek bodo zvečer pripravili tudi polfinale, ob 21.32 za ženske in ob 22.06 za moške. Finalni tekmi bosta v soboto ob 21.05 za atletinje in ob 22.20 za atlete.

 Dobro izhodišče

"Dobro izhodišče, res je, super," je bil kratek komentar razvrstitve po skupinah 21-letne Horvatove. Tekla bo v drugi skupini, v kateri ima hitrejši čas kariere (51,07 sekunde) in sezone le Shakima Wimbley, zlata v ameriški štafeti 4 x 400 m lani na SP na prostem v Londonu. Tretja po času in precej za letošnjim slovenskim rekordom Horvatove (52,22) je Patrycja Wyciszkiewicz, ki je bila lani članica zlate poljske štafete na dvoranskem EP v Beogradu.

Anita Horvat ima dobro izhodišče za uvrstitev v polfinale. | Foto: Vid Ponikvar Anita Horvat ima dobro izhodišče za uvrstitev v polfinale. Foto: Vid Ponikvar

Prvi cilj preboj v polfinale, nato naprej

Janežič bo tekel v četrti skupini, v kateri je bil letos od njegovega državnega rekorda (46,02) hitrejši le Javon Francis (45,97), član srebrnih jamajških štafet predlani na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru in leta 2013 na SP v Moskvi.

"Občutki so zelo dobri, z optimizmom gledam na tekmovanje, le v nogah mi manjka še nekaj občutka, da se spopadem s hitro progo. Glede na izide v tej sezoni in stabilnost forme pa sem prepričan, da bom lahko dobro nastopil. Prvi cilj je preboj v polfinale, šele nato bom razmišljal naprej," je po današnjem treningu povedal 22-letni Janežič in zatrdil, da se ne ozira ali obremenjuje s prestopoma in s tem diskvalifikacijama na zadnjih dveh velikih dvoranskih tekmah, na EP lani v Beogradu in SP predlani v Portlandu.

Šestakovi v soboto po desetih letih srebro

Mednarodna atletska zveza bo v petek in soboto na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Birminghamu ponovno podelila šest medalj, ki so jih predhodno na prvenstvih osvojili tekmovalke in tekmovalci, ki so bili pozitivni ali pri katerih so pri ponovnih pregledih dopinških vzorcev odkrili prepovedane snovi. Med novimi slavljenci bo tudi Marija Šestak.

Marija Šestak je v Birmingham prišla po odličje. | Foto: Vid Ponikvar Marija Šestak je v Birmingham prišla po odličje. Foto: Vid Ponikvar

Slovenska rekorderka v troskoku Šestakova bo v soboto ob 16.36 po slovenskem času dobila srebrno medaljo namesto bronaste za nastop na dvoranskem SP pred desetimi leti v Sevilli. IAAF je namreč sredi februarja obvestila Atletsko zvezo Slovenije (AZS), da so po ponovnem testiranju v vzorcu Grkinje Chrysopiyi Devetzi, vzetem avgusta 2007, odkrili stanozolol in ji črtali vse izide v naslednjih štirih letih, tudi drugo mesto iz dvoranskega SP v Španiji leta 2008.

Otteyjeva brona iz 2003 ne bo dobila na slovesen način

Med šesterico, ki bo prejela na podoben način drugim odvzeta odličja iz preteklosti, pa ne bo nekdanje jamajške superzvezdnice Merlene Ottey, ki je maja 2002 dobila slovensko državljanstvo in je odtlej nastopala za Slovenijo. Že leta 2003 je tekmovala na dvoranskem SP, ki je bilo tedaj prav v Birminghamu, ter osvojila četrto mesto na 60 m. Desetletje pozneje je zaradi vpletenosti v dopinški škandal Balco Ukrajinka Žana Pintuševič Block dobila dveletno prepoved nastopanja, črtali pa so ji vse izide v dveh letih od novembra 2002, tudi medaljo s SP v Birminghamu.

Merlene Ottey v Anglijo ne bo. | Foto: Getty Images Merlene Ottey v Anglijo ne bo. Foto: Getty Images

Bron je tako pripadel sedaj 57-letni Otteyjevi, ki je s tem uradno končala na tretjem mestu za Američankama Angelo Williams in Torri Edwards in je s tem osvojila eno odličje tudi pod slovensko zastavo; v dresu Jamajke jih ena izmed najuspešnejših športnic v zgodovini od leta 1979 zbrala še 29, devet na OI, 16 na SP na prostem in šest na dvoranskih SP.

Pozitiven odziv na slavnostno podeljevanje

V IAAF so pojasnili, da so se po odkritju sistematičnega dopinga v ruski atletiki lani odločili, da bodo spremenili prejšnjo prakso pod nekdanjim predsednikom Laminom Diackom, ki je tudi sam v kazenskih postopkih zaradi korupcije, ter na slovesen način podelili odličja tistim, ki jih na tekmovališču zaradi goljufij tekmecev niso mogli.

"Po zelo pozitivnem odzivu na slovesne ponovne podelitve medalj, kar smo začeli avgusta lani na SP na prostem v Londonu, bomo nadaljevali s takim načinom podeljevanja odličij atletom za njihove dosežke za nazaj. In kaj je lahko boljše, kot da to storimo pred polnimi stadioni atletskih navdušencev na velikih tekmovanjih," je dejal predsednik IAAF Sebastian Coe.

Ne spreglejte