Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2018,
15.50

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Luka Janežič Anita Horvat Rok Predanič Birmingham

Četrtek, 1. 3. 2018, 15.50

6 let, 1 mesec

Slovenska odprava na dvoranskem SP 2018

Pred 15 leti je gledal v hrbet svetovnemu prvaku, zdaj bo navijal za varovanca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
AZS Luka Janežič | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Luka Janežič (Kladivar Celje) in Anita Horvat (Velenje) sta danes v drugem delu dopoldneva opravila prvi trening v Areni Birmingham, kjer do nedelje potekalo dvoransko svetovno prvenstvo v atletiki. Edina slovenska predstavnika, ki sta izpolnila ostre mednarodne norme SP, sta optimistična pred teki na 400 metrov in se želita prebiti v polfinale.

Dvaindvajsetletni Luka Janežič je osmi po izidih sezone med prijavljenimi za SP na 400 metrov z državnim rekordom 46,02, ki ga je tekel 27. januarja na Dunaju. Enaindvajsetletna Anita Horvat je na 12. mestu v sezoni med prijavljenimi s slovenskim rekordom, ki ga je izboljšala 8. februarja v Madridu s časom 52,22.

Podobna je dvorani pod tribuno ljubljanskega Žaka

Janežič se ne obremenjuje s tem, da je na zadnjih dveh velikih dvoranskih tekmah ostal brez uvrstitve. | Foto: Getty Images Janežič se ne obremenjuje s tem, da je na zadnjih dveh velikih dvoranskih tekmah ostal brez uvrstitve. Foto: Getty Images "Po nedeljski tekmi v Glasgowu, kjer sem bil drugi, smo od ponedeljka v Birminghamu. Šele danes smo preizkusili dvorano, v kateri pa sem tekel že lani in nimam pripomb, proga je zelo hitra. Po nedeljski tekmi sem se skušal čim bolje regenerirati in ostati v tekmovalnem ritmu. Pred tem smo lahko vadili v dvorani, ki je 20 minut oddaljena od hotela. Nima sicer 200-metrske steze in je podobna dvorani pod tribuno ljubljanskega Žaka," je o zadnjih pripravah povedal Janežič in se nato usmeril v nastop na SP.

"Občutki so zelo dobri, z optimizmom gledam na tekmovanje, le v nogah mi manjka še nekaj občutka, da se spopadem s hitro progo. Glede na izide v tej sezoni in stabilnost forme sem prepričan, da bom lahko dobro nastopil. Prvi cilj je preboj v polfinale, šele nato bom razmišljal naprej," je po treningu povedal Janežič. Zatrdil je, da se ne ozira ali obremenjuje s prestopoma in s tem diskvalifikacijama na zadnjih dveh velikih dvoranskih tekmah, na EP lani v Beogradu in SP predlani v Portlandu.

Prehlad je izginil, a še kašlja

Anita Horvat je v tej sezoni že dvakrat izboljšala državni rekord. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Anita Horvat je v tej sezoni že dvakrat izboljšala državni rekord. Foto: Urban Urbanc/Sportida "Steza mi je zelo všeč, če sklepam po treningu, je zelo hitra, odbija po stiku z njo in to mi kot lažji tekmovalki zelo ustreza. Prehlad, ki me je mučil v zadnjem obdobju, je izginil, kašljam pa še in upam, da to ne bo vplivalo na nastop, saj tega na treningih ne čutim. Na nedeljski tekmi sem imela izjemno konkurenco in ni mi žal, da sem šla v Glasgow, čeprav nisem dosegla zelo dobrega izida. Taki nastopi tudi spadajo v proces, ki bo izboljšal moje predstave. Imam izjemno sezono za seboj, dvakrat sem izboljšala državni rekord in bila tretja v seštevku svetovne dvoranske serije Iaaf. S tekmicami se ne obremenjujem, imam pa kar pogumne cilje, saj je brez njih brez pomena priti na velike tekme. Želim si v polfinale," je napovedala Horvatova.

Kdaj bosta nastopila?

Kvalifikacije na 400 metrov bodo v petek, drugi dan tekmovanja, za moške ob 12.20 po slovenskem času, za atletinje pa ob 13.10. Na ta dan bodo pripravili tudi polfinale, ob 21.32 za ženske in ob 22.06 za moške. Finalni tekmi bosta v soboto ob 21.32 za atletinje in ob 22.06 za atlete.

Trener Predanič: Realen cilj je polfinale

Rok Predanič se kot nekdanji atlet dobro spominja atletske dvorane v Birminghamu. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Rok Predanič se kot nekdanji atlet dobro spominja atletske dvorane v Birminghamu. Foto: Urban Urbanc/Sportida Na ogrevanju je veliko boljši tek, kot jih je kazal v tej sezoni, že pokazal Čeh Pavel Maslak, na 400 metrov dvakratni zaporedni svetovni dvoranski prvak in trikratni zaporedni evropski dvoranski prvak. Maslaka je Janežič v tej zimi dvakrat že premagal.

"Veliko pričakujem od tega SP, ker so bili moji zadnji treningi izvrstni, čeprav se sezona ni odvijala po pričakovanjih. Na velikih dvoranskih tekmah sem v zadnjih petih letih petkrat zmagal in vsi od mene veliko pričakujejo. Prav tako si tekmeci vsakič bolj želijo, da me uženejo. Mislim, da bo letos hotel do zmage predvsem Bralon Taplin iz Grenade, ki je bil prvi favoriti že pred dvema letoma, pa sem ga prehitel," je dejal Maslak.

"V sezoni mu ni šlo najbolje, zdaj pa je očitno v zelo dobri formi. Zato pa je Maslak," je o prvem favoritu na 400 metrov na kratko povedal trener Janežiča in Horvatove Rok Predanič, o svojih varovancih pa dodal: "V ponedeljek smo prišli z nedeljske tekme v Glasgowu, v torek je bil regeneracijski trening, v sredo sta bila na vrsti trening hitrosti in regeneracija, danes pa smo imeli prvič na voljo tekmovalno dvorano. Ne gledamo na to, kako visoko sta uvrščena na lestvicah, s tem se ne obremenjujemo. Usmerili se bomo v naše delo, oba sta dobro pripravljena. Nista sicer sveža po tekmah v tej sezoni, ampak v tekmovalnem ritmu in realen cilj je polfinale, potem pa bomo videli, kako se lahko razplete. Imam zelo dober občutek."

Ko je Predanič, trener Horvatove, leta 2003 tekel v Birminghamu, mu je v predtekmovalni skupini delal družbo poznejši svetovni prvak Justin Gatlin. | Foto: Vid Ponikvar Ko je Predanič, trener Horvatove, leta 2003 tekel v Birminghamu, mu je v predtekmovalni skupini delal družbo poznejši svetovni prvak Justin Gatlin. Foto: Vid Ponikvar

Arena Birmingham drugič po letu 2003 gosti dvoransko SP v atletiki. "Tu sem že tekel in z menoj je bil v predtekmovalni skupini Američan Justin Gatlin," se je takoj po prihodu v dvorano z iskricami v očeh spomnil Predanič. Ima veliko izkušenj tudi iz svojih tekmovalnih let, saj je med drugim v Birminghamu na SP 2003 nastopil v teku na 60 metrov. V prvi kvalifikacijski skupini je bil četrti in s časom 6,75 za stotinko zgrešil nastop v polfinalu, v njegovi skupini pa je zmagal Gatlin (6,53), ki je nato tudi osvojil naslov prvaka. Gatlin je zmagal na 100 metrov na olimpijskih igrah leta 2004 v Atenah in je trikratni svetovni prvak.

Ne spreglejte