Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 2. 2018,
17.30

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Luka Janežič Anita Horvat

Nedelja, 25. 2. 2018, 17.30

6 let, 1 mesec

Janežič drugi v Glasgowu, Horvatova tretja v seštevku sezone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Luka Janežič EPu23 zlato | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Luka Janežič (Kladivar) je bil na zadnji tekmi sezone dvoranske svetovne serije IAAF v Glasgowu v teku na 400 m drugi (46,29), Anita Horvat (Velenje) je bila na tej razdalji v izjemni svetovni konkurenci peta (53,76) in je v končnem seštevku osvojila tretje mesto. Zmagala je aktualna svetovna prvakinja na 400 m Američanka Phyllis Francis (52,00).

To je bilo zadnje tekmovanje pred dvoranskim svetovnim prvenstvom, ki bo od 1. do 4. marca v Birminghamu. Tam bosta slovenske barve zastopala prav Janežič in Horvatova.

Lea Sprunger iz Švice, ki je že pred tem zmagala skupnem seštevku dvoranske svetovne serije (30 točk), tokrat ni nastopila, v seštevku sezone je bila druga Francisova (17), tretja pa Horvatova (14).

Ni mogla odteči v okviru svojih zmožnosti

Anita Horvat je imela v zadnjem času težave z zdravjem. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Anita Horvat je imela v zadnjem času težave z zdravjem. Foto: Urban Urbanc/Sportida "Z izidom nisem preveč zadovoljna. Mislila sem, da mi bolezen, prehlad, prejšnji teden ni pobrala toliko moči, vendar na žalost temu ni tako. Na progi je bilo veliko prerivanja, zapiranja ter borb s komolci, zato nisem mogla ujeti pravega ritma in odteči v okviru svojih zmožnosti. Tudi druge tekmovalke niso dosegle časov blizu njihovim osebnim rekordom. Do SP imam še nekaj časa, da se povsem pozdravim, pa tudi še nekaj treningov, da pridem nazaj v formo," je dejala Horvatova, ki je 8. februarja v Madridu s časom 52,22 sekunde izboljšala svoj prejšnji državni rekord.

"Moram reči, da sem zelo zadovoljen, tudi čas ni slab. Sem pa začel prepočasi prvih 200 m, tu sem izgubil kaj več, tako boljši čas kot mogoče zmago. Toda ne glede na vse, zadovoljen sem s formo in tudi s svojimi predstavami v tej sezoni, tudi zadnje tekme so boljše, kot so bile lani. Z optimizmom grem na SP," pa je povedal Janežič. Državni rekord je postavil 27. januarja na Dunaju, kjer je tekel 46,02 sekunde.

V prvem krogu so se sprehajali

"Prvi krog pri moških na 400 m lahko ocenim kot sprehod, Janežič bi moral iti hitreje. Če bi bila proga 30 m daljša, bi zmagal. Horvatova pa je tretja v skupnem seštevku. Če bi nama to kdo ponudil pred sezono, bi oba podpisala, tudi za nastop na SP, glede izjemno visoke norme mednarodne zveze. Tu je imela strašno konkurenco, še bolna je bila, pa včeraj smo bili od sedmih zjutraj do šestih zvečer na poti. A to je tudi dobro, ker se s tem ne bomo mučili pri selitvi v Birmingham. Imamo dovolj časa za nemotene priprave na SP," pa je dodal Rok Predanič, trener Horvatove in Janežiča.

Trener Rok Predanič po tekmi ni bil najbolj zadovoljen. | Foto: Vid Ponikvar Trener Rok Predanič po tekmi ni bil najbolj zadovoljen. Foto: Vid Ponikvar

Med atletinjami je bila v Glasgowu na dva dvoranska kroga druga Britanka Eilidh Doyle (52,38), bronasta v štafeti 4 x 400 m na olimpijskih igra 2016 v Riu de Janeiru in v srebrna v štafeti lani na svetovnem prvenstvu v Londonu.

Tudi na naslednjih mestih so bile članice štafet z odličji na velikih tekmah. Tretje mesto je zasedla Jamajčanka Stephenie Ann Mcpherson (52,69), bronasta na SP leta 2013 v Moskvi, četrta Jamajčanka Kaliese Spencer (53,59), dvoranska svetovna podprvakinja leta 2014 v Sopotu. Za Horvatovo pa je zaostala Britanka Anyika Onuora (54,42), bronasta leta 2016 v Amsterdamu na 400 m.

Pred Janežičem je bil v cilju le Fred Kerley (45,86), srebrn v ameriški štafeti 4 x 400 m na lanskem SP. Tretji je bil Američan Dontavius Wright (46,36), četrti Britanec Owen Smith (47,19), peti pa njegov rojak Grant Plenderleith (47,28).

Ne spreglejte