Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 5. 2014,
21.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

diamantna liga David Rudisha Eugene

Sobota, 31. 5. 2014, 21.38

8 let

Hud udarec za Rudisho, Gatlinu do 9,76 pomagal veter, James 43,97

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na mitingu diamantne lige v Eugenu so atleti in atletinje poskrbeli za 10 najboljših izidov sezone na svetu ter za nekaj prvovrstnih presenečenj. Boleč poraz je ob vrnitvi doživel David Rudisha.

Ljubitelji kraljice športa so težko pričakovali vrnitev svetovnega rekorderja v teku na 800 metrov, Kenijca Davida Rudishe. Olimpijski prvak ni taktiziral in se je odločil, da se kar takoj pomeri z vsemi najboljšimi. Morda bo to odločitev obžaloval.

Gledalci v Eugenu so lahko uživali v reprizi londonskega finala, saj je nastopilo kar šest olimpijskih finalistov. Rudisha je začel v svojem slogu, se takoj postavil za narekovalca tempa in nato vodil vse do ciljne ravnine, kjer pa ni bil kos konkurentom, ki so kot hijene prežali na svoj plen. Prehitelo ga je kar šest tekačev, najhitrejši pa je bil Nijel Amos iz Bocvane. Mladinski svetovni rekorder in olimpijski podprvak je s časom 1:43,63 postavil najboljši izid sezone na svetu. Svetovni prvak Mohammed Aman je bil drugi (1:43,99), Sudanec Abubaker Kaki pa tretji (1:44,09).

Gatlin še hitrejši, a mu je pomagal veter

Najhitrejši šprinter letošnje sezone, Američan Justin Gatlin, je 100 metrov pretekel v izjemnih 9,76, žal pa je imel pri tem preveliko pomoč vetra (+2,7 m/s). To so izkoristili tudi preostali, ki so zabeležili odlične rezultate. Mike Rodgers je tekel 9,80, Francoz Jimmy Vicaut pa 9,89.

Dekleta so se pomerila na dvakrat daljši razdalji, presenečenje pa je pripravila domačinka Tori Bowie, ki je zmagala z najboljšim izidom sezone na svetu 22,18. Njena rojakinja Allyson Felix spet prihaja v formo, saj je bila tretja s časom 22,44. Mednju se je vrinila Nigerijka Blessing Okagbare (22,23).

V teku na 400 metrov je s časom 50,40 zmagala Jamajčanka Novlene Williams-Mills. Svetovna prvakinja Amantle Montsho je bila presenetljivo šele peta, ena najboljših tekačic v tej disciplini, Američanka Sanya Richards-Ross, pa šesta.

James in Merritt v cilj z ramo ob rami

Eden vrhuncev je bil obračun Američana LaShawna Merritta in Kiranija Jamesa v teku na en štadionski krog. Atleta sta z ramo ob rami pretekla celotno ciljno ravnino, o zmagovalcu pa je odločal fotofiniš. Čeprav so obema pripisali isti čas 43,97, je bil za nekaj centimetrov hitrejši 21-letni Grenadčan.

Podoben udarec kot Rudisha je doživel tudi njegov rojak Asbel Kiprop v teku na miljo. Tudi njemu je vse do zaključka kazalo odlično, potem pa je povsem pogorel in končal na sedmem mestu. Zmagal je Ayanleh Souleiman iz Džibutija, ki je s časom 3:47,32 postavil tudi rekord mitinga in diamantne lige.

Kenijec Caleb Ndiku je zmagovalec teka na 5000 metrov. Zadnji krog je pretekel izjemno hitro in zmagal s najboljšim izidom sezone na svetu 13:01,71. V skoku ob palici je bil pričakovano najuspešnejši Francoz Renaud Lavillenie, v troskoku Američan Will Claye (17,66 m), v metu kopja pa je zmago slavil Čeh Vitezslav Vesely (83,75 m).

Kenijsko presenečenje v teku na 1500 metrov

V teku na 1500 metrov se je končala nepremagljivost Etiopijke Abebe Aregawi, ki tekmuje za Švedsko. Aktualni dvoranski svetovni prvakinji v ciljnem šprintu ni uspelo prehiteti Kenijke Hellen Obiri, ki je zmagala z najboljšim izidom sezone na svetu 3:57,05. Obirijeva je lani na svetovnem prvenstvu v Moskvi osvojila srebrno medaljo, prehitela pa jo je prav Aregawijeva.

Američanki Emmi Coburn, ki se je z izjemno zmago v Šanghaju izstrelila med atletske zvezdnice, tokrat ni uspelo zmagati, a je s tretjim mestom v teku na 3000 metrov z zaprekami in osebnim rekordom 9:17,84 še enkrat navdušila, tokrat pred domačimi gledalci. Etiopske tekačice niso ponovile napake in Coburnove niso spustile niti za trenutek. V zaključku je bila najmočnejša Sofia Assefa, ki je s časom 9:11,39 postavila najboljši izid sezone in hkrati rekord mitinga.

Najboljši izid sezone je postavila tudi Jamajčanka Kaliese Spencer v teku na 400 metrov z ovirami. Čas na semaforju se je ustavil pri 54,29. V teku na dve milji, disciplina je le redko na programu atletskih mitingov, je zmagala Kenijka Mercy Cherono (9:13,27).

Na urniku sobotnega dela mitinga je bila le ena ženska tehnična disciplina – skok v višino. Olimpijska in svetovna prvakinja Ana Čičerova je imela precej težav na višini 197 centimetrov, ki jo je zmogla šele v tretjem poskusu, a je nato preskočila 201 centimeter v prvo in zabeležila prvo letošnjo zmago.

Diamantna liga se zdaj seli v Evropo. Naslednji miting bo 5. junija v Rimu.

Ne spreglejte