Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
3. 4. 2017,
11.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

2

Natisni članek

terapevtske izjeme IAAF Sebastian Coe

Ponedeljek, 3. 4. 2017, 11.05

6 let, 6 mesecev

Hekerski vdor tudi v bazo IAAF, kaj je bilo odtujeno?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

2

Sir Sebastian Coe | Foto Reuters

Foto: Reuters

Mednarodna atletska zveza IAAF je v sporočilu za javnost danes priznala, da je bila januarja žrtev hekerskega napada dobro poznane skupine Fancy Bear. Na udaru naj bi bili podatki o terapevtskih izjemah atletov in atletinj.

Ruska hekerska skupina Fancy Bear (znana tudi pod imenom APT28) ni udarila prvič. Že lani je z vdorom v računalniški sistem Svetovne protidopinške agencije WADA in objavo imen želela predstaviti dvojna merila, ki jih ta uporablja, ko športnikom iz zahodnih držav izdaja dovoljenje za terapevtske izjeme, na drugi strani pa ruskim športnikom prepoveduje udeležbo na največjih tekmovanjih.

Kaj so terapevtske izjeme?
Športniki, ki za terapije ali pomoč pri zdravljenju potrebujejo substance s seznama prepovedanih snovi, ki veljajo za doping, in za to pridobijo soglasje mednarodne športne zveze ali protidopinške agencije, so upravičeni do t. i. terapevtske izjeme.

Hekerska skupina je do zdaj razkrila številna velika športna imena, ki naj bi bila deležna terapevtskih izjem, med njimi ameriška telovadka Simone Biles, ena največjih zvezdnic lanskih olimpijskih iger v Riu de Janeiru, sestri Serena in Venus Williams, teniški igralec Rafael Nadal, britanski kolesar Chris Froome, britanski atletski zvezdnik Mo Farah, ameriški plavalec Ryan Lochte

Fancy Bears naj bi bili odgovorni tudi za mešanje štren pri lanski ameriški volilni kampanji.

"Neavtoriziran vstop hekerjev smo zaznali 21. januarja, s strežnika pa so bili zbrani in preneseni v nov dokument podatki o terapevtskih izjemah. Ni znano, ali so bili podatki pozneje ukradeni, vendar pa je jasno, kakšen namen in interes so imeli hekerji. Prišli so do dostopa in do vsebine datoteke," so zapisali na uradni strani krovne organizacije.

Predsednik se je opravičil atletom

Odzval se je tudi predsednik IAAF sir Sebastian Coe. "Prvotno odgovornost imamo do naših atletov, ki so nam posredovali podatke, za katere  so verjeli, da so varni in zaupni. Iskreno se jim opravičujemo in se zavezujemo, da bomo naredili vse, da uredimo situacijo in s pomočjo najboljših svetovnih organizacij ustvarimo čim bolj varno okolje," je dejal Coe.

Kakšni so podatki, ki so jih pridobili hekerji in kaj bodo z njimi, bo pokazal čas, vsekakor pa si lahko obetamo razkritje še kakšnega velikega imena iz sveta atletike, ki se z dovoljenjem zdravi s substancami, ki so sicer na prepovedani listi.

Ne spreglejte