Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
26. 5. 2011,
7.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Usain Bolt Martina Ratej Asafa Powell diamantna liga

Četrtek, 26. 5. 2011, 7.52

8 let

''Golden Gala'' z Usainom Boltom in Martino Ratej

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V četrtek bo v Rimu na sporedu tretji od štirinajstih mitingov letošnje diamantne lige. Vrhunec bo moški tek na 100 metrov z Usainom Boltom, za slovenske ljubitelje atletike pa tudi ženski met kopja.

Ženski met kopja bo namreč edina disciplina, kjer bo imela Slovenija svojo predstavnico. Martina Ratej se bo pomerila z vsemi najboljšimi metalkami kopja, saj bo v večnem mestu sedmerica najboljših tekmovalk iz lanske sezone.

Vrhunec večera bo prav gotovo moški tek na 100 metrov. Prvič letos se bo predstavil svetovni rekorder Usain Bolt, ki ni tekmoval od lanskega avgusta, ko je bil poražen v Stockholmu. Tysona Gayja, ki ga je takrat premagal ne bo, bo pa na štartu Asafa Powell, ki zmagal v Šanghaju. Zanimivo bo videti, kaj lahko naredi evropski prvak, Francoz Christophe Lemaitre.

A preden bo znan zmagovalec zadnje discipline diamantne lige mitinga Golden Gala, bodo gledalci lahko uživali v preostalih 15 disciplinah. Miting bodo odprle metalke diska, kmalu za njimi pa se bodo predstavili tekmovalci v suvanju krogle in skakalke v daljino, kjer bo nastopila svetovna prvakinja, Američanka Brittney Reese.

Zanimivi tekaški obračuni

Kot vedno bodo zanimivi nekateri tekaški obračuni. Najmočnejša zasedba v letošnji sezoni se bo zbrala v moškem teku na 5000 metrov, kjer se bodo kenijski tekači poizkusili maščevati Etiopijcu Imaneju Mergi, ki jim je letos odnesel posamični naslov na SP v krosu, lani pa je zmagal tudi v skupnem seštevku diamantne lige. V teku na 800 metrov je nastop zaradi poškodbe odpovedal David Rudisha, bo pa na prizorišču njegov rojak Asbel Kiprop, ki je zmagal v Dohi. Po poškodbi se vrača svetovni prvak Južnoafričan Mbualeni Mulaudzi. Pri dekletih bo odlična konkurenca v teku na 1500 metrov, kjer se bo Ukrajinka Ana Miščenko, ki odlično tekmuje v letošnji sezoni, soočila s svetovno prvakinjo Maryam Yusuf Jamal, olimpijsko prvakinjo Nancy Langat in še nekaterimi odličnimi tekačicami … Dekleta bodo tekla tudi na 3000 metrov z zaprekami, kjer je v zadnjem času nepremagljiva Kenijka Milcah Cheiywa Chemos.

Američanki Allyson Felix in Sanya Richards-Ross se bosta pomerili kar dvakrat, saj bosta nastopili v tekih na 200 in 400 metrov. Tudi moški imajo na sporedu omenjeni disciplini, a slednji ne bosta šteli za točkovanje diamantne lige.

Francoski skakalec ob palici Renaud Lavillenie se bo poizkusil oddolžiti za ponesrečen nastop v Dohi, za zmago pa bo moral premagati tudi Nemca Malteja Mohra, ki je dobil prvo preizkušnjo v Katarju. V troskoku se bo prvič v sezoni predstavil Britanec Phillips Idowu, v ženskem skoku v višino pa bo novo zmago naskakovala Hrvatica Blanka Vlašić. Letos se skakalke še niso približale meji dveh metrov.

Ne spreglejte