Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 8. 2022,
15.00

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

2

Natisni članek

Agata Zupin Neja Filipič atletika Kristjan Čeh Kristjan Čeh evropsko prvenstvo 2022

Sreda, 17. 8. 2022, 15.00

1 leto, 3 mesece

EP v atletiki, kvalifikacije

Čeh gladko v finale, z rekordom evropskih prvenstev presenetil še sebe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

2

Kristjan Čeh EP 2022 | Kristjan Čeh je že v kvalifikacijah dosegel najdaljši met evropskih prvenstev. | Foto Peter Kastelic/AZS

Kristjan Čeh je že v kvalifikacijah dosegel najdaljši met evropskih prvenstev.

Foto: Peter Kastelic/AZS

Svetovni prvak Kristjan Čeh se je tretji dan evropskega prvenstva v Münchnu gladko uvrstil v petkov finale meta diska. Imel je daleč najboljši izid, s 69,06 metra je že v kvalifikacijah presegel najboljši dosežek vseh časov na prvenstvih stare celine. 

Tina Šutej, München 2022
Sportal Tina Šutej tudi s poškodovano roko do evropskega brona

Agata Zupin je končala na 32. mestu po prvem krogu na 400 m ovire (57,42). Brez izida je po treh prestopih ostala Neja Filipič v troskoku, kjer je imela šesti prijavljeni izid sezone, na četrtem mestu pa je v seštevku sezone v diamantni ligi. 

Kristjan Čeh bo prvi favorit v finalu. V boj za medalje se bo podal v petek ob 20.20. Že v prvem metu kvalifikacij je v skupini A, kjer je bil osmi po vrsti, ne le krepko presegel kvalifikacijsko normo za finale (66 m), temveč tudi presegel 68,87 m, kolikor je Poljak Piotr Malachowski dosegel za zmago na EP pred 12 leti v Barceloni.

V kvalifikacijah je bil za Čehom v skupini drugi tako kot prejšnji mesec na SP 19-letni Litovec Mykolas Alekna, v tretji seriji so mu namerili 65,48 m, tretji pa Šved Simon Pettersson z 62,39 m, srebrn na lanskih olimpijskih igrah v Tokiu.

"Da bom vrgel tako daleč, nisem pričakoval"

Kristjan Čeh | Foto: Reuters Kristjan Čeh Foto: Reuters "V prvem metu sem šel na lahko, da le pridem v finale. Toda že na ogrevalnem stadionu sem videl, da sem zelo dobro pripravljen, a da bom vrgel tako daleč, tega pa nisem pričakoval. Zelo sem vesel. Tudi na SP prejšnji mesec v Oregonu sem dosegel rekord prvenstev, sedaj ga imam tudi na EP, a sem v dobrih pogojih sposoben še več," je napovedal 23-letni Ptujčan

Za petek je v bavarski prestolnici napovedan dež. "Ampak upam, da se nas bo malo usmilil in ne bo močan. Ta trenutek tega še ne vemo, ampak tudi to ni težava. Krog za izmet je dober in hrapav," je za slovenske medije po tekmi povedal Čeh. Pred tem je več kot uro odgovarjal tujim televizijskim postajam in drugim medijem, ki so se zelo zanimali za njegovo in slovensko športno zgodbo o uspehu.

V kvalifikacijah je bil tako osredotočen, da ni niti slišal, ko so ga napovedali kot svetovnega prvaka. "Ne, res nisem slišal. Poleg tega nič drugače ne gledam na tokratni finale, kot sem na SP. Želim si, da bi imel v dežju dober oprijem v krogu za izmet, da tehnično dobro vržem, tako bo disk tudi daleč letel," je še povedal Čeh.

Zupinova in Filipičeva pričakovali več

Agata Zupin | Foto: Peter Kastelic/AZS Agata Zupin Foto: Peter Kastelic/AZS "Pričakovala sem več, uvrstitev v finale. Na osmi oviri imam že ves čas težave. Po štafetnem nastopu na EP bom morala razmisliti, kako naprej. Zagotovo pa bom še vztrajala, saj sem se ponovno vrnila na tekmovališča po poškodbi, ko bi večina odnehala. Prav ta poškodba je tista, ki psihično vplivala na moj tek, to bi morala odmisliti," je dejala Zupinova, ki je na predzadnjem treningu pred EP začutila bolečino v zadnji loži, a med kvalifikacijami ni čutila bolečin.

Filipičevi se je nastop ponesrečil že prejšnji mesec v Oregonu, brez finala je ostala tudi tokrat. "Pričakovanja, da se bom uvrstila v finale, so bila realna. Imela sem dobre skoke, dovolj za napredovanje, ampak nikakor mi ni uspelo zadeti odrivne deske. Mogoče zato, ker v zadnjem času nisem imela tekem in smo na treningih odpravljali pomanjkljivosti. V kvalifikacijah je svoje dodal še spremenljiv veter, ki je motil zalet, zato so bili na splošno doseženi slabši izidi.".

Munchen atletski stadion 2022
Sportal Kdaj bomo stiskali pesti za slovenska atletska orožja?
Kristjan Čeh
Sportal Svetovni prvak na prizorišče EP prispel sinoči: Želja je rekord evropskih prvenstev
Ne spreglejte