Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
10. 11. 2015,
17.16

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rusija doping škandal Sebastian Coe

Torek, 10. 11. 2015, 17.16

8 let, 1 mesec

Dopinški škandal: vključena naj ne bi bila samo Rusija

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poročilo Svetovne protidopinške agencije (Wada) je pretreslo atletski svet. Nihče ne ve, kakšne so razsežnosti škandala, vključena pa naj ne bi bila le Rusija.

V ponedeljek je Svetovna protidopinška agencija (Wada) v Ženevi predstavila poročilo preiskave, ki na 325 straneh Rusijo obtožuje sistematičnega dopinga in Mednarodni atletski zvezi (Iaaf) predlaga več priporočil o nadaljnjih korakih, med drugim tudi izključitev ruske atletske zveze z vseh tekmovanj v letu 2016 oziroma, dokler ne bo pripravljena upoštevati pravil, odvzem mednarodne licence protidopinškemu laboratoriju v Moskvi in dosmrtne prepovedi nastopanja nekaterim ruskim atletom in njihovim trenerjem.

To bi med drugim pomenilo, da bi tako evropsko prvenstvo v Amsterdamu kot olimpijske igre v Riu de Janeiru potekale brez močne ruske reprezentance, ki je na velikih tekmovanjih običajno med najuspešnejšimi.

Putinov predstavnik obtožbe označil kot neutemeljene

Preiskava Rusijo obtožuje sistematičnega dopinga, podprtega s strani najvišjih športnih državnih organov. Dimitrij Peskov, medijski predstavnik predsednika države Vladimirja Putina, je obtožbe že označil za neutemeljene in jih ostro zavrnil. "Obtožbe morajo biti podprte z dokazi. Dokler ni nikakršnih dokazov, je težko preučiti obtožbe, ki so neutemeljene," je dejal Peskov.

Na obtožbe se je odzval tudi ruski minister za šport Vitalij Mutko. "Investirali smo velikanske vsote v izgradnjo laboratorija, upoštevali smo vsa priporočila, vsako leto Wadi plačujemo milijon ameriških dolarjev," je dejal Mutko, ki ne razume, kaj bi še morali storiti, da bi se držali pravil. V spornem laboratoriju je bilo tik pred obiskom Wade po ukazu direktorja laboratorija Grigorija Rodčenkova namerno uničenih 1417 vzorcev, ki bi v preiskavi služili kot dokaz, kar je Radčenkov tudi priznal. Wada je laboratoriju že začasno odvzela akreditacijo in do nadaljnjega ne sme opravljati nikakršnih protidopinških aktivnosti.

Problematična ni samo Rusija

Predsednik britanske atletske zveze Ed Warner podpira idejo izključitvi Rusije z vseh atletskih tekmovanj, še bolj pa je zaskrbljen nad dejstvom, da "okužena" ni le Rusija. "Sumim, da je držav, s katerimi ima atletika težave, štiri, pet ali celo šest," je dejal Warner. Z njim se strinja tudi svetovna rekorderka v maratonu, Britanka Paula Radcliffe, ki je dejala, da se vsi bojijo, da ne gre le za težavo ene države.

Rusija tudi brez mladinskega SP?

Warner je tudi pozval, naj Rusiji odvzamejo organizacijo mladinskega svetovnega prvenstva v Kazanu prihodnje leto. "Sem za začasen umik Rusije, s tem pa tudi za odvzem organizacije mladinskega svetovnega prvenstva, ki ga je treba preklicati in ga dodeliti novemu organizatorju. Najslabše bi bilo, da se Rusija pojavi na dvoranskem svetovnem prvenstvu ali gosti mladinsko prvenstvo. Tako se ne bi nič spremenilo," je še dodal Warner.

Nekdanji britanski šprinter Darren Campbell je spomnil, da so se v zadnjem obdobju pojavile tudi govorice o dopingu v Keniji in na Jamajki. "Prihajajo temni časi. Dotično poročilo se nanaša na Rusijo, a treba je očistiti vse. Treba je razumeti, kako je Rusija skrivala stvari tako dolgo. Kako je možno, da nihče ni nič vedel. Spremembe so nujno potrebne," je povedal olimpijski podprvak v teku na 200 metrov iz leta 2000.

Na potezi in hkrati veliki preizkušnji se je znašel novi predsednik Iaaf Sebastian Coe, ki zatrjuje, da bo naredil vse, da popravi nastalo škodo in vzpostavi nov sistem, ki bi deloval. Za začetek je ruski zvezi namenil nekaj dni časa za obrazložitev obtožb.

Ne spreglejte