Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
20. 4. 2015,
15.41

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

maraton Boston

Ponedeljek, 20. 4. 2015, 15.41

5 let

Desisa še drugič osvojil Boston, Roticheva najhitrejša v finišu

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Etiopijec Lelisa Desisa in Kenijka Caroline Rotich sta zmagovalka razburljivega 119. bostonskega maratona. Vrhunske čase je odpihnil veter.

Lelisa Desisa je še drugič osvojil Boston. Etiopijec je zmagal že leta 2013, ko je dosežke zasenčil bombni napad v ciljnem prostoru. Tedaj je Desisa, aktualni svetovni podprvak v maratonu, zlato medaljo vrnil organizatorjem, ki so jo v spomin na ta nesrečni dogodek shranili v vitrino.

Letošnji maraton je potekal v hladnem vremenu, pogoje pa sta oteževala še občasni dež in veter. Ker v Bostonu ni narekovalcev tempa, nihče ni želel tvegati z diktiranjem ritma, tako da je vodilna skupina dolgo ostala skupaj. Desisa je odločilno potezo potegnili šele okoli 37. kilometra, ko so njegovi spremembi lahko odgovorili le še trije tekači, a so tudi slednji kmalu popustili. Etiopijec je sam pritekel v ciljno ravnino in slavil s časom 2;09:17.

"Prvič sem poskusil dvigniti tempo že po desetem kilometru, da bi koga utrudil, a mi je to zares uspelo šele po petintridesetem kilometru, ko sem ponovno poskusil. Vesel sem ponovne zmage, boljše čase pa je preprečilo hladno in vetrovno vreme," je dejal Desisa.

Bolj napeto je bilo pri dekletih, saj sta v ciljno ravnino skupaj pritekli Etiopijka Mare Dibaba in Kenijka Caroline Rotich. Več možnosti bi marsikdo pripisal Dibabi, zmagovalki lanskega maratona v Chicagu. Zmaga ji je pripadla po diskvalifikaciji Kenijke Rite Jeptoo, ki je padla na dopinškem testu.

Vendar je več moči v zaključku zbrala Kenijka in se s časom 2;24:56 veselila zmage. Dibaba se je morala zadovoljiti z drugim mestom, tretja pa je bila še ena Etiopijka Buzunesh Deba.

"Odločila sem se počakati do ciljne ravnine. Ko sem po zadnjem ovinku zagledala cilj, sem si rekla, da te priložnosti ne smem spustiti. Zelo sem vesela, da mi je uspelo. Vsi treningi so poplačani," je v cilju povedala zmagovalka.

Maraton v Bostonu je bil drugi letošnji od največje šesterice. Po Tokiu in Bostonu bodo sledili še maratoni v Londonu, Berlinu, Chicagu in New Yorku.

Ne spreglejte