Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 6. 2015,
18.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

diamantna liga New York Usain Bolt David Rudisha

Sobota, 13. 6. 2015, 18.58

8 let

Bolt v vetrovnih razmerah komaj do zmage, Rudisha kot v najboljših časih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sedmi letošnji miting diamantne lige v New Yorku je postregel z vrhunskimi atleti, a z nekoliko manj vrhunskimi rezultati. Slovenskih predstavnikov na štadionu Icahn ni bilo.

Newyorški miting je minil v znamenju močnega vetra, ki je še posebej nagajal šprinterjem, saj jim je pihal v prsa in krojil rezultate, ki so bili slabši od pričakovanih.

Tako je Tyson Gay v teku na 100 metrov zmagal z 10,12, svetovni rekorder Usain Bolt pa na dvakrat daljši razdalji s povprečnim časom 20,29. Jamajčan ni navdušil, saj si je komaj pritekel zmago, čeprav je bila njegova konkurenca daleč od najboljše. "S časom nisem zadovoljen, a gredo treningi v pravo smer, zato se že veselim nadaljevanja letošnje sezone," je bil po teku kratek Bolt.

Rudisha spet v zmagovalni formi

Veliko bolje sta svoje delo opravila Južnoafričan Wayde van Niekerk, ki je s časom 44,24 zmagal v teku na 400 metrov, ter Kenijec David Rudisha, ki se je zmagovito vrnil po poškodbi, ki jo je staknil v Ostravi. Svetovni rekorder je dva štadionska kroga pretekel v času 1:43,58 in le za dve stotinki sekunde zgrešil najboljši letošnji izid na svetu. "Vesel sem četrte zmage v New Yorku. Dobro sem se počutil in verjamem, da bo podobno tudi na svetovnem prvenstvu," je povedal Rudisha.

V taktičnih tekih je težko predvideti zmagovalca, da slednje drži, pa je v teku na 5000 metrov dokazal domačin Ben True. Američan je v šprintu zbral največ moči in presenetil nekatere bolj znane tekače. Semafor se je ustavil pri skromnih 13:29,48.

Mladi Kubanec poskusil le dvakrat

Z vetrovnimi razmerami tudi Pedro Pablo Pichardo ni mogel biti zadovoljen. Kubanec, ki je v letošnji sezoni že dvakrat preskočil 18 metrov, je opravil le dva poskusa, potem pa zaključil s tekmovanjem. V drugem poskusu je poletel 17,56 metra ob močnem vetru v prsa, kar je zadoščalo za gladko zmago.

Domačin Joe Kovacs je zmagal v suvanju krogle (21,67 m), Čeh Vitezslav Vesely pa v metu kopja (83,62 m).

V teku na 100 metrov, ki ni štel za točke diamantne lige, je bila najhitrejša domačinka English Gardener, ki je slavila s časom 11,00. Tudi v teku na 200 metrov je zmaga ostala doma, s časom 22,23 pa jo je v močnem vetru v prsa (-2,8 m/s) osvojila Tori Bowie.

Najboljši izid sezone na svetu je v teku na 400 metrov dosegla Francena McCorory. Američanka je štadionski krog pretekla v času 49,86, kar je tudi rekord mitinga.

Hiwot Ayalew je brez pomoči narekovalk tempa, v solo teku, zmagala na razdalji 3000 metrov z zaprekami. Njen čas je znašal 9:25,26.

V skoku v višino je Hrvatica Blanka Vlašić drugič letos morala priznati premoč Ruth Beitii. Obe atletinji sta preskočili 197 centimetrov, a je Španki to uspelo v drugem, Hrvatici pa v tretjem poskusu. "To je moja druga tekma sezone, zato sem zelo zadovoljna, saj se vračam po poškodbi. Peking je še daleč," je povedala Vlašićeva.

Hrvatica si je že rezervirala diamant

Je pa novo zmago, že četrto v letošnji sezoni diamantne lige, v metu diska dosegla njena rojakinja Sandra Perković. Olimpijska prvakinja je orodje zalučala 68,44 metra in še enkrat krepko presegla konkurentke. "Vesela sem zmage. To je bila moja tretja tekma v sedmih dneh, tako da sem malo utrujena, a sem kljub temu le za štiri centimetre zgrešila rekord mitinga," je dejala Perkovićeva, ki je s 16 točkami praktično že zmagovalka diamantne lige, nastopiti mora le še na finalnem mitingu.

V skoku v daljino je zmagala Kanadčanka Christabel Nettey (692 cm), v skoku ob palici pa svetovna prvakinja iz leta 2011, Brazilka Fabiana Murer (480 cm).

Ne spreglejte