Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
7. 7. 2011,
17.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Usain Bolt diamantna liga

Četrtek, 7. 7. 2011, 17.56

8 let

Bolt in Lemaitre za vrhunec večera v Parizu

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V francoski prestolnici bo v petek zvečer potekal osmi miting letošnje diamantne lige. Vrhunec večera bo moški tek na 200 metrov, ko bosta tekla Jamajčan Usain Bolt in domačin Christophe Lemaitre.

Moški tek na 200 metrov bo zadnja disciplina večera, oči pa bodo uprte v svetovnega rekorderja Usaina Bolta in najhitrejšega belca, ki bo po vrhu tekel še pred domačo publiko, Christophea Lemaitreja. Slednji bi v ugodnih pogojih lahko izboljšal svoj rekord, ki znaša 20,16, Bolt pa bo lovil najboljši izid sezone na svetu, ki ga drži sam s časom 19,86.

V teku na 400 metrov bo glavni favorit za zmago Američan Jeremy Wariner, ki se je od prisotnih edini letos spustil pod mejo 45 sekund. Na štartu bo tudi najhitrejši tekač invalid, Južnoafričan Oscar Pistorius, ki teče s posebnimi karbonskimi protezami, saj ima amputirani obe nogi. Najboljši izid sezone na svetu bodo poizkušali popraviti tudi tekači na 1500 metrov. Izkušeni Bernard Lagat se bo pomeril z mlajšimi tekmeci, med katerimi gre izpostaviti olimpijskega prvaka Kenijca Asbela Kipropa, Etiopijca Mekonnena Gebremedhina in Deresseja Mekonnena, nevaren pa bo tudi Maročan Amine Laalou. V teku na 3000 metrov z zaprekami bo od najboljših Kenijce nastopil le svetovni prvak Ezekiel Kemboi, ki ima že zagotovljen nastop na letošnjem SP, njegovi rojaki pa se pripravljajo na kenijske kvalifikacije. Gledalci bodo pesti stiskali za domačina Mahiedina Mekhissija Benabbada, ki želi postati prvi Evropejec, ki bi se spustil pod mejo osmih minut.

Obračun večera na visokih ovirah

Če naj bi bil vrhunec večera Boltov tek na 200 metrov, pa bo zagotovo najbolj zanimiv obračun večera potekal v moškem teku na 110 metrov z ovirami. Pomerila se bosta namreč svetovni rekorder, Kubanec Dayron Robles, in Američan David Oliver, ki je lani v Parizu zmagal s časom 12,89. Njun medsebojni rezultat je 16:4 v prid Kubanca, a sta se po septembru 2008, od kar blesti tudi Oliver, pomerila le enkrat. Steza na štadionu Stade de France je hitra, tako da je pričakovati dobre izide.

V skoku v daljino se bo zbrala vsa smetana te discipline. Irving Saladino je bil letos med vsemi prisotnimi najdaljši (830 cm), a konkurenti ne zaostajajo veliko, saj so vsi nastopajoči letos že preskočili mejo osmih metrov. Obeta se tesen boj za zmago. V skoku v višino bo potekalo pravo rusko prvenstvo, saj bo skakala kar peterica najboljših ruskih skakalcev – Jaroslav Ribakov, Aleksander Šustov, Andrej Silnov, Ivan Uhov in Aleksej Dmitrik. Vse pa lahko preseneti Ukrajinec Dmitro Demjanjuk, ki je letos že preskočil 235 cm. V skoku ob palici je prvi favorit za zmago domačin Renaud Lavillenie, v metu diska pa je letos še nepremagan Nemec Robert Harting.

Dekleta bodo imela od šprinterskih disciplin na sporedu le tek na 100 metrov, kjer bo Jamajčanka Veronica Campbell-Brown poizkušala popraviti rekord mitinga, ki ga s časom 10,88 drži Marion Jones. V teku na 800 metrov tekmovalke letos še niso pokazale vsega kar znajo, saj se še nobena ni spustila pod mejo 1:58. Morda jim uspe prav v Parizu, kjer bodo na štartu Maročanka Halima Hachlaf, vodilna na letošnji svetovni lestvici, Belorusinja Svetlana Usovič, Jamajčanka Kenia Sinclair, ameriška prvakinja Alysia Montano, pa svetovna prvakinja Caster Semenya … V teku na 5000 metrov se je zbrala vsa etiopska zasedba, saj bodo na podlagi tega teka izbirali tudi reprezentanco za SP. Prvi imeni sta zagotovo Meseret Defar in Sentayehu Ejigu, potem ko je svoj nastop odpovedala Meselech Melkamu. V teku na 400 metrov z ovirami pa se bodo udarili Jamajčanki Melanie Walker in Kaliese Spencer, njuna mlada rojakinja Ristananna Tracey pa bi lahko ogrozila svetovni mladinski rekord.

Zanimiv bo obračun v ženskem troskoku, kjer bosta skakali Kubanka Yargelis Savigne in Olga Saladuka, ki sta se letos že zelo približali meji 15 m, a je še nista presegli. V suvanju krogle se bosta za zmago udarili Novozelandka Valerie Adams in Belorusinja Nadežda Ostapčuk, ki sta daleč pred konkurentkami. Adamsova je v Oslu premagala Belorusinjo, a je slednje medtem krepko izboljšala najboljši izid sezone na svetu. Rekord mitinga (64,59 m) bi moral pasti v ženskem metu kopja, kjer bodo nastopile vse najboljše z izjemo Slovenke Martine Ratej, ki še okreva po operaciji.

Ne spreglejte