Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
7. 6. 2012,
20.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Asafa Powell Usain Bolt

Četrtek, 7. 6. 2012, 20.35

8 let

Bolt 9,79 v večeru odličnih rezultatov v Oslu

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na štadionu Bislett v norveški prestolnici so gledalci na mitingu diamantne lige videli novo zmago jamajškega šprinterja Usaina Bolta ter pet najboljših izidov sezone na svetu.

Usain Bolt je še enkrat dokazal, da je bil njegov ponesrečen nastop v Ostravi le izjema, saj je po odličnem teku v Rimu, tudi v Oslu zmagal z odličnim časom 9,79. Kmalu po štartu je ujel pravi ritem in nekaj časa mu je lahko konkuriral le še rojak Asafa Powell, ki je bil drugi s prav tako odličnim rezultatom 9,85, preostali pa so ostali daleč zadaj. Boltu je kmalu po ciljni liniji, ko je imel še nekaj hitrosti, pot prekrižalo dekle, ki zmagovalcu poda rože, a jo je svetovni rekorder spretno zgrabil in nekaj metrov naredil z njo v naročju in s tem preprečil trk, v katerem bi jo lahko kdo skupil.

Že v uvodni tekaški disciplini večera, moškem teku na 400 metrov z ovirami, so gledalci na štadionu Bislett videli najboljši izid sezone. S časom 47,92 ga je postavil Portoričan Javier Culson, ki ostaja v letošnji sezoni nepremagan. Najboljši letošnji rezultat je postavil tudi Asbel Kiprop v teku na miljo. Kenijec je ciljno črto prečkal v času 3:49,22.

Udarec za brata Bekele

Moški tek na 5000 metrov je bil v znamenju etiopskih tekačev, saj bo na podlagi te tekme izbrana reprezentanca za London. V prvi deseterici je bilo tako kar devet etiopskih tekačev, saj so se zbrali vsi najboljši.

V teku polnem sprememb ritma je odločal zadnji krog. Zmagal je Dejen Gebremeskel, bronasti s svetovnega prvenstva, njegov čas pa je znašal 12:58,92. Drugi je bil zmagovalec Šanghaja Hagos Gebrhiwet, tretji pa Imane Merga. Tariku Bekele je v zadnjih metrih padel na četrto mesto in bo najbrž ostal brez olimpijskega nastopa v tej disciplini, si je pa že pritekel mesto v reprezentanci na 10.000 metrov. Kenenisa Bekele je tokrat v hrbet gledal štiri rojake, med njimi tudi mlajšega brata Tarikuja. Svetovni rekorder ima olimpijski nastop kot branilec naslova že zagotovljen, počasi pa se dviga tudi njegova forma, tako da ga vsekakor ne gre predčasno odpisati.

Tesen boj za zmago je potekal v troskoku, kjer je zmagovalca, Rusa Lyukmana Adamsa (17,09 m), in tretjeuvrščenega, Ukrajinca Šerifa El Šerifa, ločilo le šest centimetrov. Mednju se je vrinil svetovni prvak, Američan Christian Taylor, ki je doskočil pri 17,06 metra. Francoz Renaud Lavillenie je prepričljivo slavil v skoku ob palici, za zmago pa mu je več kot zadoščal skok prek 582 cm. Konkurenco je preskočil za 20 cm. Odsotnost ameriških tekmovalcev je v suvanju krogle najbolje izkoristil olimpijski prvak, Poljak Tomasz Majewski, ki je zmagal s sunkom dolgim 21,36 metra. V odlični formi je češki metalec kopja Vitezslav Vesely, ki je z metom dolgim 88,11 metra postavil najboljši izid sezone na svetu. Ljubljenec občinstva, domačin Andreas Thorkildsen, je bil tretji z dosežkom 82,30 m.

Kenijka na četrto mesto večne lestvice

Murielle Ahoure iz Slonokoščene obale je še drugič zapored popravila državni rekord v teku na 200 metrov, s časom 22,42 pa je bila tudi prva v cilju. V teku na 400 metrov je svetovna prvakinja Amantle Montsho iz Bocvane prepričljivo ugnala konkurenco, hkrati pa dosegla še en odličen rezultat (49,68).

Etiopijka Abeba Aregawi, ki je na mitingu v Rimu postavila državni rekord, si je zmago pritekla tudi v Oslu, njen rezultat pa je tokrat znašal 4:02,42. V ciljnem šprintu je bila močnejša od rojakinje Genzebe Dibabe, s katero sta letos glavni konkurentki.

V teku na 3000 metrov z zaprekami je Kenijka Milcah Chemos zmagala s časom 9:07,14, kar je njen osebni rekord, kenijski rekord, afriški rekord in seveda najboljši izid sezone na svetu. V zgodovini so hitreje tekle le tri atletinje. Kenijka pa se do zmage ni "sprehodila", saj sta ji vse do zadnje vodne zapreke za ovratnik dihali etiopski tekmovalki. Sofia Assefa, ki je v cilj pritekla na drugem mestu, je s časom 9:09,00 postavila tudi etiopski rekord.

Pearsonova hitra tudi v Evropi

Avstralka Sally Pearson je nastopila na prvi letošnji tekmi v Evropi, a ji očitno tudi evropski zrak ne dela preglavic. V teku na 100 metrov je svetovna prvakinja zmagala s časom 12,49, kar je najboljši izid sezone na svetu.

V skoku v višino je zmagala Američanka Chaunte Lowe, preskočila pa je letvico na 197 centimetrih, kar je daleč od njenih zmožnosti. Boljši dosežek je uspel Rusinji Olgi Kučerenko, ki je v skoku v daljino zmagala z izidom 696 cm. V metu diska je Hrvatica Sandra Perković dosegla še tretjo zmago na letošnjih mitingih diamantne lige, tako da ima v skupnem točkovanju maksimalnih 12 točk.

Naslednji miting diamantne lige bo na sporedu že v soboto, atletska karavana pa se bo zbrala v New Yorku.

Ne spreglejte