Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 4. 2017,
21.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Rožle Prezelj IAAF doping

Četrtek, 13. 4. 2017, 21.51

6 let, 7 mesecev

Atletski olimpijski program nespremenjen, IAAF nezadovoljna z ruskim protidopinškim programom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Režle Prezelj intervju marec 2017 | Foto Peter Kastelic

Foto: Peter Kastelic

Slovenski rekorder v skoku v višino Rožle Prezelj, ki je predstavnik atletov v svetu Mednarodne atletske zveze, je po seji tega najvišjega organa zveze med obema kongresoma v Londonu dejal, da bo atletski program na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu ostal nespremenjen. Vodstvo IAAF pa je bilo nezadovoljno z ruskim protidopinškim programom.

Na programu naslednjih poletnih OI v japonski prestolnici bodo tako ostale vse discipline, v katerih so doslej podeljevali olimpijke medalje. Najbolj je bila na "udaru" hitra hoja na 50 kilometrov za atlete.

Predsednik IAAF Sebastian Coe je po seji povedal, da je vodstvo zveze "nezadovoljno z napredkom protidopinškega programa v ruski atletiki". Ruski atleti in atletinje, razen redkih izjem, zaradi s strani države podprtega dopinškega sistema namreč ne smejo nastopati na mednarodnih tekmovanjih od novembra 2015. Šest ključnih točk, ki so jih postavili, da bi odpravili prepoved, po besedah Coea ni bilo doseženih, to pa je ugotovila posebna preiskovalna skupina, ki je na seji podrobno podala poročilo, drugo po letošnjem februarju.

"Posebej je bilo poudarjeno, da ni bilo ustreznega napredka pri testiranjih, pri bioloških potnih listih, prav tako še vedno delujejo trenerji, ki so bili vpleteni v dopinške prevare," je pojasnil Coe.

Rusija že lani na OI v Riu de Janeiru ni mogla nastopati, prav tako ne bo smela avgusta letos na svetovnem prvenstvu v Londonu.  | Foto: Getty Images Rusija že lani na OI v Riu de Janeiru ni mogla nastopati, prav tako ne bo smela avgusta letos na svetovnem prvenstvu v Londonu. Foto: Getty Images

Rožle Prezelj je v začetku marca letos nasledil nekdanjega namibijskega sprinterja Frankiea Fredericksa v posebni delovni skupini IAAF, ki preiskuje ruski doping. Prezelj je že predsednik atletske komisije IAAF in s tem član sveta mednarodne zveze. V komisiji, ki med drugim pripravlja merila in po njih odloča, kateri ruski atlet ali atletinja lahko nastopa na mednarodnih tekmovanjih po izključitvi ruske atletike, so še predsednik Norvežan Rune Andersen in člani sveta IAAF Kanadčanka Abby Hoffman, Italijanka Anna Riccardi in Geoff Gardner z Norfolškega otočja.

Rusija že lani na OI v Riu de Janeiru ni mogla nastopati, prav tako ne bo smela avgusta letos na svetovnem prvenstvu v Londonu. IAAF je medtem že dovolila nastope 12 ruskim predstavnikom, ki pa bodo lahko v britanski prestolnici tekmovali le pod nevtralno zastavo. Zadnji sedmerici so nastop odobrili v torek, med njimi sta bila tudi svetovna prvaka svetovnega, v teku na 110 metrov z ovirami Sergej Šubenkov in skakalka v višino Marija Kučina.

Ne spreglejte