Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 7. 2018,
7.35

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Agata Zupin

Petek, 20. 7. 2018, 7.35

5 let, 9 mesecev

Agata Zupin se bo o nastopu na EP odločila konec tega meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Agata Zupin | Foto Sportida

Foto: Sportida

Dvajsetletna slovenska članska rekorderka Agata Zupin (Kamnik), ki ta čas zaradi poškodbe ne more tekmovati, se bo o nastopu na evropskem prvenstvu, to bo med 7. in 12. avgustom v Berlinu, odločila konec tega meseca. Lanska evropska mladinska podprvakinja na 400 m ovire ima tri izpolnjene norme za EP, na 400 m in 400 m ovire ter na 200 m.

Obetavna atletinja Agata Zupin se je poškodovala pred mesecem dni; nastop na EP je vprašljiv zaradi poškodbe desne stegenske mišice. Pretrgala si je tetivo ene od treh zadnjih stegenskih mišic na desni nogi.

"Triindvajsetega julija bomo še enkrat opravili magnetno resonanco in bo imela še en pregled dober mesec dni po poškodbi ter naredili primerjavo s prejšnjim opravljenim pregledom. Ker je poškodovana tetiva, ki je precej manj prekrvavljena kot sama mišica, zdravljenje poteka več časa, kot bi sicer. Stanje se sicer izboljšuje.

Agata normalno teče in dela vaje za moč, maksimalnih obremenitev pa ne dela. Še tri tedne je do EP in na prvenstvo bo šla le, če bo 100-odstotno nared, sicer bo to tekmovanje izpustila. Ne želim, da se poškodba poslabša ali da se zgodi še kaj hujšega. Pred njo je še veliko sezon, pozimi prihodnje leto bo že dvoransko SP in potem EP do 23 let," je povedal trener Zupinove in nekdanji vrhunski atlet Damjan Zlatnar.

Damjan Zlatnar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Lani je bila na 400 m ovire druga na EP do 20 let in se uvrstila v polfinale članskega SP (21. mesto). Po dobrem začetku letošnje sezone na prostem pa se je poškodovala na treningu in je ni bilo na tekmovališču od atletskega pokala Slovenije v Ljubljani konec junija.

"Z glavo skozi zid ne bomo šli. Rok za prijave se izteče konec tega meseca in do takrat bomo počakali z odločitvijo. Veliko teče, je fizično kar sposobna. Težava je v tem, da gre za mišico, ki je sicer počasnejša od tistih v zadnji stegenskem sklopu, toda zaradi hitrega krčenja v prehodu čez ovire je zelo obremenjena.

Zupinova ima sicer tudi normi za tek brez ovir, vendar bomo naredili test obremenitve čez ovire in če ne bo povsem zdrava, kot sem dejal, potem ne bo potovala na EP. Ne glede na zdravniški izvid bo predvsem od nje in njenega počutja odvisno, če bo nastopila," je dodal Zlatnar, nekdanji olimpijec in še vedno aktualni slovenski rekorder na 110 m ovire.

Ne spreglejte