SiolNET. Sportal Atletika
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Justin Gatlin je svetovni prvak v kraljevski disciplini

12 let je čakal na trenutek, ko je spet lahko zajokal od sreče #video

10

termometer

Justin Gatlin 100 m finale
Foto: Reuters

Leta 2005 je osvojil dvojno krono na svetovnem prvenstvu v Helsinkih. Dvanajst let pozneje je ameriški šprinterski veteran znova stopil na svetovni prestol. Izkoristil je zadnjo priložnost v karieri in prehitel najboljšega šprinterja vseh časov Usaina Bolta.

Govorimo seveda o Justinu Gatlinu, nedvomno najbolj osovraženemu atletu sodobnega časa. Kjerkoli se pojavi, ga ljudje pozdravijo z žvižgi ali kakšnimi drugačnimi znaki neodobravanja. Podobno je tudi na svetovnem prvenstvu v Londonu. ''Buuuuuu'' ob prihodu na štadion, ''buuuuuu'' ob vsaki predstavitvi in največji ''buuuuu'' večine izmed 60 tisoč gledalcev, ki so si v živo ogledali veliki finale teka na 100 metrov, kjer je uničil poslovilni šov jamajškega superzvezdnika Usaina Bolta.

Bolt: Tega si ne zaslužiš

Usain Bolt mu je dejal, da si je zmago zaslužil, takšnega neodobravanja s strani gledalcev pa ne. Usain Bolt mu je dejal, da si je zmago zaslužil, takšnega neodobravanja s strani gledalcev pa ne. Foto: Reuters Bolt je imel za soboto zvečer v glavi pripravljen le en scenarij, za katerega je verjel, da se bo tudi uresničil. Žal se ni in njegova bogata kariera se je končala s porazom. Jamajčan je prvi čestital Gatlinu za zmago, ki je šel pred tem na kolena in se mu priklonil. Dejal mu je, da si takšnega odnosa navijačev vendarle ne zasluži. "Za to sem mu hvaležen. Je velik človek, ki ga izjemno spoštujem," je dejal 35-letni Američan, ki je v preteklosti večkrat grešil, a tokrat je zmagal na pošten način.

Bolt tako počasi ni tekel še v nobenem finalu velikega tekmovanja, slab štart in nekoliko slabša pripravljenosti pa sta kriva, da je tokrat slavila Amerika. Poleg Gatlina je Jamajčana prehitel tudi novinec v svetovnem vrhu Christian Coleman, ki bi znal postati naslednji šprinterski zvezdnik. Slednji je morda za trenutek celo pomislil, da je zmagal, ker je prehitel Bolta na sosednji progi, a njegov rojak na nekoliko odmaknjeni osmi progi je bil s časom 9,92 tokrat najhitrejši.

Zmaga brez častnega kroga

''Trenutno je vse tako neresnično. Skočil sem med navijače in divjal. Usain je v našem športu toliko dosegel in navdahnil mlade, kot je Coleman, da so danes tu na prvenstvu. Čestital mi je in rekel, da sem si zaslužil zmago. Ve, kako trdo delam. Danes je štela le zmaga in uspelo mi jo je doseči,'' je s solzami v očeh razlagal Gatlin, ki zaradi neodobravanja navijačev ni odtekel častnega kroga in se s tem izognil še dodatnim žvižgom.

To je bil večer Usaina Bolta. To je bila njegova poslovilna tekma, zato me dejstvo, da so ljudje v cilju največ pozornosti namenili njemu, prav nič ne moti. To si je zaslužil. Ga zelo spoštujem in čeprav je bil tretji, je bil to njegov šov.

Američan se je Boltu poklonil za vse, kar je naredil za atletiko. Američan se je Boltu poklonil za vse, kar je naredil za atletiko. Foto: Reuters

Častni krog in svoj zmagovalni protokol pa je kljub tretjem mestu izvedel Bolt, saj se je na svoji zadnji tekmi želel posloviti od navijačev. ''Tukaj je čudovito. Zelo sem hvaležen navijačem. Hvala, London, za vso ljubezen in podporo. Čudovita izkušnja. Žal mi je le, da nisem končal v zmagovalnem slogu. Štart me ubija. Običajno ga izboljšam iz teka v tek, tokrat ga nisem uspel sestaviti. To me je uničilo,'' pa je po porazu dejal svetovni rekorder v teku na 100 in 200 metrov, ki se bo kljub vsemu še vedno lahko poslovil z zmago v štafetnem teku.

Justin Gatlin je bil tudi zadnji, ki je Usaina Bolta prehitel v teku na 100 metrov pred letošnjim svetovnim prvenstvom. To se je zgodilo na mitingu Golden Gala v Rimu, 6. junija leta 2013. Že v polfinalu letošnjega prvenstva v Londonu pa je Bolt klonil prvič po 28 zaporednih zmagah.

Po dvanajstih letih spet na prestolu

Pri 35 letih je Gatlin postavil tudi veteranski svetovni rekord. Pri 35 letih je Gatlin postavil tudi veteranski svetovni rekord. Foto: Reuters Gatlin je v svoji karieri osvojil štiri olimpijske medalje, edino zlato v Atenah leta 2004, ter sedem medalj s svetovnih prvenstev. Zadnjo je osvojil pred 12 leti v Helsinkih, kjer je osvojil dvojno krono.

Sledili sta dve stvari: dopinški prekršek in Usain Bolt. Prvi je poskrbel, da štiri leta ni tekmoval, Jamajčan pa je poskrbel, da je osvajal zgolj srebrne medalje. Tako je bil Američan v teku na 100 metrov srebrn tako v Moskvi leta 2013 kot v Pekingu pred dvema letoma, ko je bil že zelo blizu zmage, a mu je zmanjkala stotinka sekunde.

Doping zaznamoval njegovo kariero

Ni mogel zadrževati solz sreče. Ni mogel zadrževati solz sreče. Foto: Reuters Njegovo ime vsak povezuje z dopingom, od tod tudi neodobravanje navijačev po vsem svetu. Američana so namreč dobili kar dvakrat. Prvič že leta 2001, ko si je pomagal z amfitamini. Prejel je dvoletno prepoved nastopanja, ki pa je bila po pritožbi razpolovljena. Gatlin je namreč dejal, da je bil test pozitiven na podlagi zdravil, ki jih jemlje že od otroštva, ko so mu diagnosticirali motnje pomanjkanja pozornosti.

Leta 2006 je bil ponovno pozitiven, tokrat na testosteron, krivdo pa je znova zanikal. Takrat je treniral pri Trevorju Grahamu, čigar osem varovancev je padlo na dopinškem testu. 22. avgusta tistega leta je Gatlin sprejel osemletno prepoved nastopanja, dosmrtni prepovedi pa se je izgonil, ker je obljubil, da bo sodeloval z antidopinškim osebjem in zaradi posebnih okoliščin, v katerih je bil njegov test pozitiven. Američan se je znova pritožil, decembra leta 2007 pa so njegovi pritožbi delno ugodili in mu ponovno razpolovili kazen, ki je tako znašala štiri leta prepovedi nastopanja na vseh tekmovanjih. Izbrisali so mu tudi njegov tedanji svetovni rekord, ki je znašal 9,77. Na atletske steze se je vrnil avgusta leta 2010.

Na svetovnem prvenstvu v Daeguju leta 2011 se še ni uspel prebiti do finala, na vseh naslednjih velikih tekmovanjih pa je osvajal medalje. Na olimpijskih igrah v Londonu je bil v teku na 100 metrov bronast, lani v Riu pa srebrn.

Justin Gatlin 100 m finale Foto: Reuters

Čeprav se marsikdo težko sprijazni, da je prav Gatlin ukradel šov priljubljenemu Jamajčanu na poslovilni tekmi, se bo moral sprijazniti z dejstvom: dvakratni dopinški kršitelj Justin Gatlin je novi svetovni prvak v kraljevski disciplini.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 308
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin