Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 11. 2016,
18.38

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

Medžugorje Italija Poljska posilstvo moda manekenka Ania Goledzinowska

Sreda, 23. 11. 2016, 18.38

6 let, 5 mesecev

Življenje nekdanje manekenke: droge, posilstva, ponižanja. "Manekenka ni vredna nič."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Foto: Matej Leskovšek

Nočni lokali, modne brvi v Milanu, resničnostni šovi, televizija, zasebne zabave bogatašev, a tudi droge, izkoriščanje, posilstva, zlorabe, poniževanje. To je mladostniško življenje nekdanje manekenke, igralke in televizijske voditeljice Anie Goledzinowske. Ni je osrečevalo, zato je vse pustila za seboj in, kot pravi, zaživela svobodno.

Ania je svojo družino opisala kot običajno poljsko družino, v kateri se imajo starši radi in imajo radi svoje otroke. Spremembe so se začele po očetovi smrti, ko je bila stara deset let. Mama je v hišo pripeljala nove moške, eden izmed njih jo je posilil. Ania je mamo začela sovražiti, prav tako svojo mlajšo sestro. Pri 13 letih je poskusila narediti samomor.

"Čeprav si reven, imaš sanje, ki jih lahko uresničiš"

Vsi so ji pravili, da ne sme sanjati, saj ima revno družino, v življenju pa ne more najti ničesar dobrega. "Hotela sem pokazati svetu, da ni tako. Čeprav si reven, imaš sanje, ki jih lahko uresničiš."

Anio so ugrabili. Namesto na modnih brveh je morala delati v nočnem lokalu. | Foto: Osebni arhiv Anio so ugrabili. Namesto na modnih brveh je morala delati v nočnem lokalu. Foto: Osebni arhiv Od mladih nog si je sebe predstavljala kot princesko v gradovih. Zato ni čudno, da so jo pri 16 letih z lahkoto zvabili v Italijo, po njenih predstavah najlepšo državo na svetu, v kateri je vedno želela živeti. Tam naj bi delala kot manekenka. "A so me ugrabili, vzeli so mi dokumente," pripoveduje Ania.

Zabave, droge, spolnost, izkoriščanje

Zaprli so jo v neko hišo, kjer je bilo še več drugih deklet, ki so morala delati v nočnem lokalu. Iz hiše so hodila le v spremstvu lastnika. "To je bil krut del mojega življenja," se spominja. Proti tem ljudem je pozneje tudi pričala na sodišču.

Ko je bila stara 17 let, jo je od tam odpeljal neki moški, ki se ji je zdel vreden zaupanja, a jo je sredi bučnih nočnih ulic v avtomobilu posilil. Zbežala je in začela svoje življenje kot manekenka, izkusila je prestižni svet milanske mode.

Kot manekenka je delala za najboljšo agencijo v Italiji. Nekoč so ji rekli, naj gre v Rim in na rojstnodnevni zabavi skoči iz darila ter zapoje Vse najboljše. "Ker je bilo dobro plačano, sem šla. Ko sem skočila iz darila, sem videla, da sem na Berlusconijevi zabavi. Tako sem ga spoznala," se spominja.

"Manekenka je le obešalnik za oblačila, nič ne smeš reči, ne moreš se izražati, nikogar ne zanima, kaj imaš povedati," pravi Ania. | Foto: Osebni arhiv "Manekenka je le obešalnik za oblačila, nič ne smeš reči, ne moreš se izražati, nikogar ne zanima, kaj imaš povedati," pravi Ania. Foto: Osebni arhiv Manekenka ni vredna nič

Vedno je bila trdoživa. "V nekem trenutku sem zapustila svet mode in začela delati kot televizijska voditeljica, ker sem ugotovila, da manekenka ni vredna nič, je le obešalnik za oblačila, nič ne smeš reči, ne moreš se izražati, nikogar ne zanima, kaj imaš povedati. Televizija mi je dala to možnost."

Spoznala je tudi, da biti model pomeni biti nihče. "Kdo vodi ta svet mode? Producenti, stilisti, sponzorji. Kot model si le proizvod, ki se mora dobro prodajati. Če si dobra, v redu, če te ni, imajo na razpolago sto drugih. V sebi sem čutila, da se mi gnusi vse, kar me je obdajalo."

V družini Berlusconijevih

Ko je delala na televiziji, ji je nekega dne pisal Paolo Beretta, za katerega takrat ni vedela, da je Berlusconijev nečak, in jo povabil na večerjo. Domnevala je, da je to nekdo, ki jo pač pozna s televizijskih zaslonov. Prišel je z varnostniki, ona pa je mislila, da se le šali in da so to njegovi prijatelji. Šele čez nekaj tednov je ugotovila, kdo je. V zvezi sta bila tri leta, vmes sta se tudi zaročila.

"Bila sem na svojem vrhuncu. Imela sem vse, pojavljala sem se v medijih, vozili smo se z zasebnimi letali, imela sem vse, kar bi si kdo lahko želel. A več kot sem imela, več sem želela. Nisem bila srečna. Nič me ni zadovoljilo. Začela sem se spraševati."

Ania je v Slovenijo prišla predstavit svojo knjigo Rešena iz pekla, ki je v slovenski različici pravkar izšla pri založbi Salve. Predstavila jo bo na Slovenskem knjižnem sejmu. | Foto: Matej Leskovšek Ania je v Slovenijo prišla predstavit svojo knjigo Rešena iz pekla, ki je v slovenski različici pravkar izšla pri založbi Salve. Predstavila jo bo na Slovenskem knjižnem sejmu. Foto: Matej Leskovšek Novo življenje

V obdobju, ko je zavračala vse, kar je bilo povezano s Cerkvijo, jo je nekdo povabil v Medžugorje in ji potovanje tudi plačal. "Ko sem šla v Medžugorje, sem med križevim potom slišala glas, ki mi je rekel, naj vsem odpustim. Začela sem jokati, odpustila sem vsem, ki so me ranili. Nisem se želela vrniti v Milan. Hotela sem ostati tam. Počutila sem se ljubljena, nihče me ni izkoriščal."

Za eno leto se je vrnila v Milano, a bila je nesrečna. "V sebi sem slišala glas, ki me je klical k luči, k sreči. Tega glasu nisem želela slišati. Pristala sem skoraj v brezupu – ali se vržem z okna ali pa odgovorim klicu." Vzela je svoje stvari, izklopila telefon in računalnik, da je ne bi našli, in se odpeljala v Medžugorje.

Tam naj bi ostala 10 dni, ko ni nihče vedel, kje je. Takrat je imela sklenjeno pogodbo z razvpitim italijanskim podjetnikom Flaviem Briatorejem za delo na Sardiniji, a je le sporočila, da je ne bo. "Klicali so me, češ da sem zmešana, da so mi v Medžugorju sprali možgane."

Najlepša tri leta življenja

Tam je zelo preprosto živela v nekem samostanu. Svoje obleke prestižnih znamk je pustila v Milanu. Čistila je sobe in stranišča, delala na vrtu, živela od tega, kar so prinesli dobri ljudje.

Ania pravi, da je zdaj normalno dekle, in v smehu pove, da se je, odkar je zapustila svet glamurja, zredila za 18 kilogramov. | Foto: Matej Leskovšek Ania pravi, da je zdaj normalno dekle, in v smehu pove, da se je, odkar je zapustila svet glamurja, zredila za 18 kilogramov. Foto: Matej Leskovšek

"To so bila najlepša tri leta v mojem življenju. Nisem mislila na to, kako bi ugajala drugim. Poskušala sem le znova najti samo sebe, živela sem vse tiste stvari, ki jih prej nisem mogla, ker se nisem nikoli imela časa ustaviti in ugotavljati, kaj mi je všeč, kaj iščem."

Ko je začela novo življenje, je breme padlo z njenih ramen, osvobodila se je. Danes ne goji zamere do nikogar, ki jo je prizadel. "Vse sem odpustila. A ko si ranjen, brazgotina ostane kot znamenje. Življenjska izkušnja je potrebna, da napak ne ponovimo."

Ania se je osvobodila bremena zlorab in se pred dvema letoma srečno poročila. | Foto: Matej Leskovšek Ania se je osvobodila bremena zlorab in se pred dvema letoma srečno poročila. Foto: Matej Leskovšek Zbližanje z družino

Prej nikomur iz družine ni želela nič dobrega, nikogar ni želela videti. "V Medžugorju pa se je nekaj dotaknilo mojega srca. Z mamo sva se spravili, se druga drugi opravičili, se znova objeli, jokali. Razumela sem, da je ne morem obtoževati za stvari, ki jih je storila ali jih ni."

Tudi s sestro sta danes v razmeroma dobrih odnosih, a je težko, saj se ta še odvaja od heroina.

Nova pot zahteva odločitev vsak dan znova

"Slabo, hudič te vedno spravlja v skušnjavo. Vsak dan moraš znova izbrati dobro. Vedeti moraš, kdo si in kaj hočeš od življenja, temelje moraš imeti urejene, potem se lahko spopadeš s svetom in greš naprej," spodbuja Ania.

Kako danes gleda na svet šovbiznisa? "Za seboj nisem nikoli zaprla vrat. Pustila sem jih odprta, ne da bi jaz kdaj hotela iti nazaj, ampak da lahko osebe, ki so ostale na drugi strani, pridejo za mano," pravi Ania. "Ne obsojam jih, ne želim jim slabega, a nimamo si več kaj povedati. To ni več moj svet." | Foto: Matej Leskovšek Kako danes gleda na svet šovbiznisa? "Za seboj nisem nikoli zaprla vrat. Pustila sem jih odprta, ne da bi jaz kdaj hotela iti nazaj, ampak da lahko osebe, ki so ostale na drugi strani, pridejo za mano," pravi Ania. "Ne obsojam jih, ne želim jim slabega, a nimamo si več kaj povedati. To ni več moj svet." Foto: Matej Leskovšek

Kakšno je njeno sporočilo mladim, ki imajo težave z drogami, so bili zlorabljeni, so v stiski? "Da niso sami. Vedeti morajo, da so ljubljeni, da je vedno obstajal nekdo, ki jih je hotel na tem svetu. Da tu niso po naključju, da ima njihovo življenje veliko poslanstvo. Morajo si upati prijaviti ljudi, ki jih zlorabljajo, in jim odpustiti. Tako se bodo osvobodili trpljenja. Potem pa naj verjamejo vase, gredo naprej, gledajo navzgor, proti luči."

Danes veliko energije vlaga v svojo fundacijo Čista srca (Cuori puri). Jasnih načrtov za prihodnost nima. "Odprta sem, želim delati dobre stvari, kar mi jih bo Bog poslal na pot. Pomembno je tudi trpljenje. Ne pridemo namreč v raj, če ne gremo prek križa. Zato sem odprta za vse."

Ne spreglejte