Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 11. 2017,
17.06

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Pravni nasvet Pravni nasvet spor sosedje sušilni stroj Pravni telefon

Nedelja, 26. 11. 2017, 17.06

2 meseca, 1 teden

Pravni nasvet

Ropot sušilnega stroja moti vse, lastnica pa se ne zmeni za opozorila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
punca sušilni stroj pralni stroj | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Solastnica druge polovice enodružinske hiše, kjer živi naša bralka, je na stopnišče pred svoje stanovanje postavila sušilni stroj, ki z ropotom moti najemnike in jim krati mir. Bralko zanima, kako lahko ukrepa. 

Sem solastnica enodružinske hiše do ene polovice. Zdaj je solastnica druge polovice na stopnišče oziroma na podest pred svojim stanovanjem v mansardi postavila sušilni stroj. Ker je stopnišče odprto, se ropot sušilnega stroja sliši do stanovanja v pritličju, kjer so najemniki. Ti se pritožujejo, da nimajo miru, ker se zelo sliši ropot, predvsem ker nimajo ure in sušijo tudi ponoči. Kljub vsem opozorilom, da naj sušilni stroj postavijo v stanovanje, nič ne zaleže in ne spoštujejo našega opozorila. Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem. 

Zakon določa, da ima solastnik pravico imeti stvar v posesti in jo skupaj z drugimi solastniki uporabljati sorazmerno svojemu idealnemu deležu, ne da bi s tem kršil pravice drugih solastnikov. Nadalje je v veljavni zakonodaji določeno, da imajo solastniki pravico skupno upravljati stvar v solastnini in da je za posle v zvezi z rednim upravljanjem stvari potrebno soglasje solastnikov, katerih idealni deleži sestavljajo več kot polovico njene vrednosti. Za posle rednega upravljanja se štejejo posli, ki so potrebni za obratovanje in vzdrževanje stvari za doseganje njenega namena.

Tožba za odstranitev stroja s stopnišča

V omenjenem primeru je druga solastnica na stopnišče pred svoje stanovanje postavila sušilni stroj, kar pomeni, da gre za posel rednega upravljanja nepremičnine v solasti.

To pomeni, da bi lastnica za takšno postavitev morala imeti soglasje oziroma dovoljenje drugega 50-odstotnega solastnika iste nepremičnine, ki pa ga očitno ni pridobila. Na podlagi navedenega lahko solastnica drugih 50 odstotkov nepremičnine s tožbo zahteva odstranitev sušilnega stroja s stopnišča. Hkrati lahko postavi tudi zahtevek, da druga solastnica s takšnimi ali podobnimi ravnanji v prihodnje preneha vznemirjati njeno solastninsko pravico.

Pri ropotu oziroma hrupu, ki ga povzroča na stopnišče postavljen sušilni stroj, bi lahko šlo tudi za prepovedano imisijo solastnika nepremičnine. Zakon namreč določa: (so)lastnik nepremičnine mora pri uporabi nepremičnine opuščati dejanja ter odpravljati vzroke, ki izvirajo iz njegove nepremičnine in otežujejo uporabo drugih nepremičnin čez mero, ki je glede na naravo in namen nepremičnine ter glede na krajevne razmere običajna, ali povzročajo znatnejšo škodo.

Pripravil: Vinko Berginc, univ. dipl. prav. z opravljenim pravniškim državnim izpitom

Ne spreglejte