SiolNET. Siol Plus Na današnji dan
5,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger
NA DANAŠNJI DAN

Ženska, ki je zaslovela z zapeljevanjem mladeničev

5,18

termometer

Anne Bancroft
Foto: Getty Images

Na današnji dan leta 1939 so sovjetske enote napadle Poljsko, ki je od 1. septembra krvavela v bojih z nacistično Nemčijo.

Poraženo Poljsko, ki se ni mogla upirati agresorskemu napadu z obeh strani, so Nemci in Sovjeti razkosali. Zahod Poljske je pripadal Nemčiji, Vzhod pa Sovjetski zvezi. 

Katinski gozd

Tako Nemci kot Sovjeti so nad Poljaki izvajali politiko trde roke. Sovjetski diktator Stalin je dal pobiti okoli 20 tisoč ujetih poljskih častnikov in podčastnikov v Katinskem gozdu.

Nemško-sovjetsko zavezništvo se je končalo 22. junija 1941, ko je nacistični diktator Adolf Hitler napadel svojo dotedanjo zaveznico. Komunistična Sovjetska zveza je nato postala zaveznica Velike Britanije in ZDA.

Madžarska vstaja

Na današnji dan leta 2006 je v javnost pricurljal tajni posnetek govora takratnega madžarskega socialističnega premierja Ferenca Gyurcsanyja, v katerem je priznal, da je v kampanji pred volitvami leta 2006 lagal. 

To priznanje laži je sprožilo množične proteste na Madžarskem in pomagalo Viktorju Orbanu pri ponovnem prevzemu oblasti.

Gospa Robinson

Na današnji dan leta 1931 se je v New Yorku rodila igralka Anne Bancroft, znana kot gospa Robinson iz filma Diplomiranec. 

Film, ki je med zvezde izstrelil Kevina Spaceyja

Na današnji dan leta 1965 se je rodil ameriški režiser Bryan Singer, ki je zaslovel s filmom Osumljenih pet. Glavno vlogo v filmu je odigral Kevin Spacey.

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan:

Vanessa Williams je postala prva temnopolta mis ZDA, a je morala krono vrniti predčasno. Vanessa Williams je postala prva temnopolta mis ZDA, a je morala krono vrniti predčasno. Foto: Reuters Leta 1859 se je rodil zloglasni ameriški revolveraš Billy the Kid.

Leta 1890 se je rodil slovenski pisatelj France Bevk. Umrl je na današnji dan leta 1970, torej na svoj 80. rojstni dan.

Leta 1944 se je rodil slovenski pevec zabavne in narodnozabavne glasbe Alfi Nipič.

Leta 1944 se je rodil južnotirolski alpinist Reinhold Messner.

Leta 1950 se je rodil indijski premier Narendra Modi.

Leta 1958 se je rodil slovenski politik, predsednik SDS in dvakratni predsednik vlade Janez Janša.

Leta 1960 se je rodil nekdanji košarkar ljubljanske Olimpije in slovenske reprezentance Dušan Hauptman.

Leta 1983 je Vanessa Williams postala prva temnopolta mis Amerike, a je deset mesecev pozneje zaradi razgaljenih fotografij morala vrniti krono. 

Leta 2011 se je v Zuccotti Parku v New Yorku začelo gibanje Okupirajmo Wall Street (Occupy Wall Street), ki pa je sčasoma zamrlo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin