Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sobota,
10. 9. 2016,
3.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,90

2

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Sobota, 10. 9. 2016, 3.13

6 let, 7 mesecev

NA DANAŠNJI DAN: 10. september

Nad Zagrebom sta trčili britansko in Adrijino potniško letalo

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,90

2

Letalo Trident | Foto commons.wikimedia.org

Foto: commons.wikimedia.org

V bližini Zagreba sta na današnji dan leta 1976 v zraku trčila britansko potniško letalo in letalo Inex-Adrie Airways (današnja Adria Airways). V nesreči je umrlo vseh 176 potnikov in članov posadke.

Do trčenja britanskega in jugoslovanskega oziroma slovenskega potniškega letala je prišlo zaradi zastarele zemeljske navigacije in napake kontrolorja zračnega prometa. 

"Ljudje so padali na tla kot dež"

Britanski Trident družbe British Airways je vzletel na londonskem letališču Heathrow in je letel proti Istanbulu, Inex-Adriin DC-9 pa je letel iz Splita proti Kölnu. Na britanskem letalu je bilo 54 potnikov (večinoma britanski turisti) in devet članov posadke, na letalu Inex-Adrie pa 108 potnikov (večinoma nemški turisti, ki so se vračali v domovino) in pet članov posadke. Vsi so v nesreči izgubili življenje. 

Po trku letal so z deset tisoč metrov višine na tla padali deli letal in človeška telesa. "Ljudje so padali na tla kot dež," se grozljivih trenutkov spominja eden od domačinov (zgoraj si lahko ogledate odlomek iz dokumentarno-igranega filma o nesreči).

Upodobitev atentata na cesarico Elizabeto. Cesarica je bila zelo priljubljena med takratnimi Avstrijci, tudi med Slovenci, zato je bila novica o njeni smrti pravi šok. | Foto: commons.wikimedia.org Upodobitev atentata na cesarico Elizabeto. Cesarica je bila zelo priljubljena med takratnimi Avstrijci, tudi med Slovenci, zato je bila novica o njeni smrti pravi šok. Foto: commons.wikimedia.org

Zabodel pilo v srce

Na današnji dan leta 1898 se je zgodil eden od najbolj razvpitih atentatov. Avstrijsko cesarico Elizabeto Bavarsko, ženo cesarja Franca Jožefa, je v Ženevi umoril italijanski anarhist Luigi Lucheni. Ta je nesrečni cesarici, znani po vzdevku Sisi, v srce zabodel pilo, medtem ko se je nič hudega sluteč sprehajala ob Ženevskem jezeru. 

Napad na švedsko zunanjo ministrico

Podobno razvpit atentat se je na današnji dan zgodil leta 2003 v švedski prestolnici Stockholm, ko je duševno moteni napadalec Mijailo Mijailović v nakupovalnem središču večkrat zabodel švedsko zunanjo ministrico Anno Lindh. Ta je zaradi posledic napada umrla naslednji dan.

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan:

Zdaj že pokojni kongresnik Jim Oberstar je bil slovenskega rodu. | Foto: Getty Images Zdaj že pokojni kongresnik Jim Oberstar je bil slovenskega rodu. Foto: Getty Images Leta 1919 so v Saint Germainu v Franciji podpisali mirovno pogodbo med antanto in Avstrijo, ki je pomenila uradni konec Avstro-Ogrske, priznana pa je bila Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev. 

Leta 1920 je novoustanovljena ljubljanska univerza vpisala prve študente.

Leta 1929 se je rodil slovenski politik Ivan Oman.

Leta 1933 se je rodil modni kreator Karl Lagerfeld.

Leta 1934 se je rodil ameriški kongresnik slovenskega rodu Jim Oberstar.

Leta 1960 se je rodil britanski igralec Colin Firth.

Leta 1968 se je rodil britanski režiser Guy Ritchie.

Leta 1977 je bila v Franciji zadnja usmrtitev z giljotino. 

Leta 1991 so ustanovili arbitražno komisijo za mednarodno priznanje v okviru mirovne konference o Jugoslaviji. Predsednik komisije je postal Francoz Robert Badinter.

Leta 2008 je Evropska organizacija za jedrske raziskave (CERN) zagnala največji pospeševalnik delcev na svetu.

Ne spreglejte