Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Mirko Mayer

Ponedeljek,
18. 9. 2017,
7.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

16

Natisni članek

prisrčna nerodnost Borut Pahor Marjan Šarec predsedniške volitve 2017

Ponedeljek, 18. 9. 2017, 7.44

6 let, 7 mesecev

Vladavina prisrčne nerodnosti #video

Mirko Mayer

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

16

"No, dobro, bova videla, kako se bo vse skupaj obneslo." "Kar bo, pa bo, ne? Bo, bo nekaj." "Nekaj bo, nekaj je zmeraj." Dialog, ki bi ga človek prej pripisal dvema skrajno nervoznima pacientoma tik pred operacijo žolčnih kamnov, je v resnici prvi javni pogovor dveh najresnejših predsedniških kandidatov pri nas. Boruta Pahorja in Marjana Šarca, ki je srečanje kasneje opisal kot, citiram, prisrčno nerodno.

Borut Pahor Marjan Šarec | Foto: STA , Foto: STA ,

Stavim, da sta si v resnici želela reči nekaj takega: "Pa od kod si se vzel, Marjan? Res, povej, kje so te našli?" in "Oprosti, Borut, si ti priveslal ali pritekel v Kamnik?" A to pač ne bi bilo tako zelo prisrčno in nerodno.

Zato si je Pahor raje kupil čas s čisto očitnim vprašanjem: "Kako ste?" Šarec, ki od vstopa v politiko sicer kategorično zavrača oponašanje svojih komičnih likov z Radia Ga-Ga, pa je v sekundi preklopil nazaj v komedijanta: "Je bilo že bolje, pa smo jamrali."

Priznajmo, v tej državi se kar pogosto režimo prisrčnim nerodnostim. Povsod okrog nas so. Na primer: ankete, ki Šarca še pred dnevi niso niti zaznale, zdaj kažejo, da je kamniški župan drugi najbolj priljubljen politik v državi. Ni to skrajno prisrčno? Ni to nerodno za Pahorja?

Zgodi se pred vsakimi volitvami. Stranke in kandidati se najprej vzamejo od nikoder, se čudežno izstrelijo na vrh anket in zmagajo na volitvah. Iz prve. Prisrčno? Vsekakor. Nerodno? Poglejte Cerarja, pa vi povejte meni. Njegova izjava, da mu 80 dni po arbitraži počasi zmanjkuje potrpljenja s Hrvati, čeprav ga ima še veliko, je definicija prisrčne nerodnosti.

Video: Planet TV


Prisrčne predsednikove pristojnosti

Že pristojnosti predsednika republike so pri nas skrajno prisrčne. Povsem sam lahko namreč v petih letih sprejme samo tri odločitve: imenuje Komisijo za preprečevanje korupcije, predčasno pomilosti zapornika in podeli državno odlikovanje. Za vse drugo potrebuje še vlado in poslance.


Preberite še:

Kako hitro se Slovenija stara? #infografika

Hrvati čestitali prvakom: Janezi se veselijo, briljantna Slovenija


Kljub temu prisrčnih nerodnosti iz predsedniške palače ne zmanjka. Osrednji organ boja s korupcijo dobesedno razpada. Da si je računovodkinja KPK iz blagajne "izposodila" tisoč evrov gotovine in to kasneje sama priznala, je ob odstopih in dramatičnem padcu števila primerov samo še višnja na torti.

Naprej. Pomilostitve: Kučan, Drnovšek in Türk skupaj pomilostijo kar 318 zapornikov, Pahor v treh letih pomilosti samo štiri. Med skrbno izbranimi ni samohranilca s štirimi mladoletnimi otroki, ki je pred leti sodeloval pri bagatelnem ropu. Niti slučajno. Je pa zato pomiloščen obsojenec v razvpitem primeru Istrabenz, kjer govorimo o milijonih. Jasno!

Kako nam gre z državnimi odlikovanji, ste tako ali tako spoznali že v mandatu Danila Türka, ko se je med predsednikovimi odlikovanci mirno znašel tudi nekdanji šef slovenske Udbe Tomaž Ertl. Vladavina prisrčne nerodnosti, pač.

Arbitraža, Teš 6, problem slovenskih bank - Pahorjeve prisrčne nerodnosti

Vsaj prisrčno nerodno bi moralo biti tudi Borutu Pahorju, ko mu kdo omeni obdobje od 2008 do 2011. Obdobje Pahorjeve vlade. Pa mu ni! Arbitražni sporazum, s katerim si južni sosedje globoko na slovenski strani Piranskega zaliva brišejo palubo policijskega čolna, se mu še naprej zdi fantastičen. Za Teš 6, največjo državno investicijo v tistem času, je že javno priznal, da se v prvem letu mandata s tem ni imel časa ukvarjati. Prav tako, da je podcenil problem slovenskih bank. Ob tem se zdi skoraj neverjetno, da je Marjanu Šarcu še zdaj prisrčno nerodno, ker je v politiko vstopil kot zabavljač. 

"Če bi res šlo samo za priljubljenost, bi Jaka Racman in Muppetki sedeli v senatu," je problem, ki ga imamo leta 2017 z volitvami, že pred desetletji fantastično nakazal legendarni ameriški režiser Orson Welles. Kaj pa, če je rešitev v prisrčni nerodnosti?!

Morda bo Transparency International nekega dne preprosto ugotovil, da korupcije v Sloveniji ni, ker je nihče ne prijavi. In morda bo Bruselj že kmalu spoznal, da Slovenci južne meje sploh ne potrebujemo, ker imamo potrpljenje, čeprav nas ves čas mineva. Priznam, gospodje, dobili ste me s to svojo prisrčno nerodnostjo.   

Ne spreglejte