Želimeljski dijaki najboljši na svetu v odpiranju sefov – fizikalnih!

Ekipa dijakov Gimnazije Želimlje je na mednarodnem tekmovanju v odpiranju fizikalnih sefov pretekli teden med 72 ekipami dosegla prvo mesto.

1 / 2

Foto: Gimnazija Želimlje

2 / 2

Foto: Gimnazija Želimlje

Pet dijakov Gimnazije Želimlje se je prejšnji teden v Izraelu udeležilo mednarodnega tekmovanja Shalhevet Freier Physics Tournament v odpiranju fizikalnih sefov in pometlo s konkurenco. Tekmovanje so začeli v Sloveniji v organizaciji Hiše eksperimentov in se nato kot zmagovalna ekipa uvrstili med 72 najboljših na svetu.

Kaj je fizikalni sef? Fizikalni sef je zaklenjen zaboj, praviloma na eni strani prozoren, odklenemo pa ga tako, da rešimo fizikalne uganke. Dijaki so sef sestavili sami. Pripravljali so se že od septembra: najprej so zbirali ideje, jih preizkušali, usklajevali, nato pa izvedli.

V sef Želimljanov ni vdrl nihče Izidor Simončič, Šimen Hosta, Janez Goršin, Jan Adamič in Miha Nagode so zmagovalni sef sestavili iz dveh fizikalnih problemov. Prvi je bil, kako priti do vode s pomočjo nekakšne črpalke, ki dela po načelu raztezanja oziroma krčenja zraka, če se ta ogreva ali ohlaja. Ko prideš do vode, ta pomaga pri vzpostavitvi tokokroga, ki prižge laser. Tu se začne drugi problem: laser je treba prek optičnih pripomočkov spraviti v fototranzistor, ki da zadnje znamenje za dostop do ključa.

V sef Želimljanov ni vdrl nihče. A točkovanje na tekmovanju je sestavljeno iz več kategorij. Ocenjuje se, koliko ekip je vdrlo v sef, tistim, ki ne uspe, pa je treba pokazati rešitev, saj vdiralci nato ocenjujejo "prijaznost sefa". Pomembno je namreč, da je sicer težko priti do ključa, a težavnost ne sme biti neprijazna, fizikalni problemi morajo biti čisti. Večji prijaznosti so namenjeni namigi vdiralcem, kako se lotiti izziva.

Ideje so kar letele Mentor želimeljskih dijakov Peter Šlajpah poudarja, da fizikalno znanje in iznajdljivost nista bila dovolj, ampak so se dijaki morali tudi suvereno izražati v angleščini, razložiti probleme. Priprava je bila tudi zato multidisciplinarna.

Dijaki se priprav ne spominjajo kot napornih, ampak so v njih uživali. Fizika jih preprosto zanima. "Še posebej v njej uživam, če nastane nekaj konkretnega in če delam v prijetni ekipi. Ideje kar letijo!" je bil navdušen Šimen Hosta. Pravi, da so se priprav lotili učinkovito, predvsem zato, ker so že imeli izkušnje s podobnih mednarodnih tekmovanj v fiziki.

Odprti Izraelci Izkušnja v Izraelu jim je dala odlično priložnost, da so se srečali z vrstniki s podobnimi zanimanji z vsega sveta in preizkusili veliko sefov. "Prvič sem bil v Izraelu, zelo je drugačen od Slovenije. Zelo je mogoče čutiti prisotnost različnih narodov, ver in kultur," opisuje Šimen.

Fantje pravijo, da morda ne bodo študirali fizike, bodo pa svoje poti vsi nadaljevali v naravoslovju.

Ni res, da Slovenci nimamo junakov. Veliko jih je, le poiskati jih je treba. V težkih časih je to izziv. A vsak dan pišemo zgodbe o pogumu in uspehih. Junaki so včasih znana imena, drugič pa povsem vsakdanji in preprosti ljudje, sosedje iz vaše ulice. V rubriki Junaki za jutri predstavljamo ljudi s pogumom in dosežki. Želimo pokazati, da je mogoče tudi v Sloveniji nekaj doseči, da imamo zmagovalce in prvake. Poskrbeli bomo, da zgodbe, ki si zaslužijo pohvalo, pridejo do naših bralcev. Če imate sami predlog za kakšno osebo, ki bi si po vašem mnenju zaslužila pozornost v tej rubriki, pišite na naslov junaki@tsmedia.si.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno