Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 1. 2015,
21.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 1. 2015, 21.20

8 let

Velenjčane marsikaj moti, a znajo to ubrano deliti s kolegi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Šaleški študentski oktet je težave, ki pestijo Velenjčane, uglasbil in posnel še videospot. S projektom so tako navdušili Velenjčane, da so na isti dan razprodali kar dve predstavitvi.

"Kadar jamraš o Velenju, ne delaj tega sam, če zajamrajmo ubrano, takoj bo lepši dan."

Tako pojejo mladi nadobudni glasbeniki in člani v Šaleški dolini zelo popularnega Šaleškega študentskega okteta. S svojim zadnjim projektom Ubrano jamranje so namreč težave someščanov Velenja uglasbili.

Z ubranim jamranjem je takoj lepši dan "Lotili smo se projekta, ki se na svetovnem spletu imenuje 'complaints choir!' Svojim someščanom smo zastavili vprašanje 'Kaj vas v Velenju moti?', nato pa njihove predloge uglasbili. Nastal je vokalni aranžma Ambroža Kvartiča, singel producenta Andreja Hočevarja in videospot Marka Murča," razloži Uroš Kuzman, eden izmed devetih članov okteta. Uroš seveda pojasnjuje, kako so lahko oktet z devetimi člani. "Nihče izmed ni več študent in tudi osem nas ni, kot bi se za oktet spodobilo, a nas še vedno družijo ljubezen do glasbe in ustvarjanja ter prijateljski odnosi."

Prvo ubrano jamranje v Sloveniji Ideja in njena realizacija sta res neverjetni, četudi projekt ni povsem avtorski. "Na svetovnem spletu obstaja nekaj videov z imenom 'complaints choir', kjer gre za isto idejo. Zasedbe, ki se lahko identificirajo z nekim mestom, so zbrale predloge in jih uglasbile. Je pa to prvi tovrsten projekt v Sloveniji in tudi audio-vizualno nekoliko bolj dodelan s pravim videospotom, pravi Uroš in doda, da jim je bil v veliko pomoč njihov prijatelj Amrož Kvartič, doktor etnologije, ki je pravzaprav dal pobudo za tak projekt in je tudi avtor poslovenjenega izraza "ubrano jamranje".

In kaj moti Velenjčane? Od številnih nakupovalnih centrov, krožnega "jebenega" križišča, slabega zraka, železniške postaje iz pamtiveka do lampijončkov na kitajski restavraciji in seveda "čefurjev". "Velenje je Bosna, Šoštanj pa Hercegovina. Prekleti čefurji," ubrano zapojejo v pesmi in dodajo, da bodo, četudi niso avtorji besedila, vseeno tepeni. "Za zdaj še nismo bili tepeni. Težko je govoriti o velenjskih težavah, ne da bi se dotaknili te teme. Vsebina je na trenutke provokativna, a to so tarnanja, ki Velenjčane zmotijo v njihovem vsakdanu. Kakorkoli, upamo, da se iz nje ne bo delalo prevelike drame in pomenskih analiz, saj gre predvsem za zabavo. To je uglasbitev tega, o čemer ljudje tarnamo ob kavi ali pivu."

Ker so za svojo vsebino vzeli to, kar mislijo Velenjčani o svojem mestu in jih na nek način postavili na oder, se najde marsikdo, ki se čuti soavtorja pesmi. "Zato so verjetno tako dobri odzivi, za zdaj jih je več kot negativnih," doda Uroš.

Zborovsko petje ni dolgočasno Mladeniči poleg vokalnega petja posegajo tudi po stand-up komediji, improvizaciji in koreografiji in zagotovo odstopajo od ustaljenih okvirjev zborovske glasbe.

"S svojim delovanjem poskušamo razbiti stereotip, da je zborovsko petje nekaj dolgočasnega. Takšen je tudi naš zadnji projekt. Tekst je komično dodelan, saj sem ga kot stand-up komik malce stiliziral v rime in dodal nekaj vizualnih in avdiošal," razloži Uroš in z nami deli še zanimivo anekdoto s snemanja videospota. Za neki kader so potrebovali pogrebne rože in sveče, a ker so bili finančno zelo omejeni, so si jih sposodili v bližnji cvetličarni. "A ker pri izposoji ni bilo nikakršnih težav, jih imamo na sumu, da tega niso storili prvič ... Morda so jih posodili tudi za kak pogreb."

Ne spreglejte