Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 11. 2014,
13.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Matjaž Klemenčič jadralno letalo Red Bull

Ponedeljek, 24. 11. 2014, 13.40

7 let, 12 mesecev

Tolminec, ki mu je uspelo nemogoče. Z zmajem je pristal na jadralnem letalu. (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Matjažu Klemenčiču je pred dnevi uspel spektakularen in tvegan podvig. Z jadralnim zmajem je pristal na krilu letečega jadralnega letala. "Bilo je kot bi stal na balkonu na višini 3.000 metrov."

30-letni Matjaž Klemenčič velja za enega najboljših jadralnih zmajarjev na svetu. In najboljši imajo večkrat tudi najboljše ideje. Ena najbolj spektakularnih in tveganih se je 30-letnemu Tolmincu porodila že pred dvema letoma.

"Vse skupaj se je začelo v moji glavi. V Ajdovščini večkrat letimo v družbi jadralnih letal in opazil sem, da so naši zmaji postali že tako dobri, da lahko z njimi prehitevamo tudi 'jadrilice', da lahko oni letijo tako počasi oziroma mi tako hitro kot oni. Razmišljal sem, kako bi naše bližnje letenje naredili še bližje. Malo sem preračunaval, kako bi se to lahko izšlo, in pred pol leta pristopil k prijatelju Nejcu Faganelju, testnemu pilotu pri Pipistrelu, in mu predstavil idejo. Strinjal se je, da bi se zadeva v teoriji sicer izšla, da pa bi morala zadeve še malo preštudirati. Teorijo je bilo treba prenesti še v prakso," se teoretičnega dela projekta spominja Matjaž Klemenčič, 30-letnik, ki se je svetu jadralnega zmajarstva zapisal že pri 15 letih.

Red Bull takoj za akcijo

Svojo zamisel je zaupal tudi Red Bullu, podjetju, ki ti, kot pravi njihov reklamni slogan, da krila in ki je že dve leti Klemenčičev zvesti sponzor. "Idejo so sprejeli in bistveno pripomogli, da je bilo vse skupaj posneto in ovekovečeno na visoki ravni," je bil nad atraktivnim videom tako kot gledalci – posnetek ima na YouTubu že več kot 75 tisoč ogledov –, navdušen tudi njegov glavni akter.

Osupljivi posnetki Soške doline

Snemanje je potekalo v Bovcu nad neposeljenim delom Soške doline ("Dovolj visoko, da bi imela čas reševati zadeve ob kakšnih resnih težavah," so zapisali pri Red Bullu), za izvedbo podviga pa so imeli na voljo le tri dni. "Priznam, da nama takoj ni šlo vse po načrtih, a sva vztrajala in zadevo uspešno pripeljala do konca," je povedal Klemenčič.

Za fotografije je poskrbel slovenski fotograf Samo Vidic. Fotografiral je iz helikopterja, opremljenega s snemalnim sistemom CineFlex, ki je zajel fantastične podobe iz zraka.

Kaj vse bi šlo lahko narobe?

Čeprav je na videu vse skupaj videti elegantno in preprosto, pa je bil podvig izredno tvegan. "Seveda, o tveganjih smo veliko razpravljali, pretehtali smo pluse in minuse. Rep letala, ki se na tleh zdi precej oddaljen od kril, je bil v zraku kar precejšnja težava in marsikaj bi šlo lahko narobe," je priznal Klemenčič.

Kdo je Matjaž Klemenčič?

Ko se tradicija prenaša iz roda v rod, večkrat uporabimo pregovor Jabolko ne pade daleč od drevesa. Ta se je povsem na mestu izkazal tudi v primeru družine Klemenčič. Matjaža je namreč za polete z jadralnimi zmaji navdušil njegov oče.

Prve skoke je na lastni koži izkusil že pri 11 letih, leto pozneje sta z očetom začela organizirano šolanje, ki je mladega Matjaža že pri 15 letih pripeljalo do prvih pravih preletov, pri rosnih 18 letih je že prvič tekmoval. Od takrat je jadralno zmajarstvo sestavni del njegovega življenja in tudi služba (zaposlen je v podjetju Triple Seven Gliders, kjer razvijajo jadralna padala) je tesno povezana z letenjem.

Matjaž Klemenčič najpogosteje leti nad Novo Gorico, kjer si je pred štirimi leti ustvaril nov dom, ki zaradi posebne konfiguracije terena dovoljuje letenje tudi pozimi. Poleti zaradi iskanja hladnih kotičkov migrira v Tolmin in Soško dolino, najraje pa leti nad Julijskimi Alpami. "Tam imamo družbo ptic in drugih letalcev," pravi zmajar, ki se mu svet tam zgoraj, zdi bolj preprost kot spodaj, a podobnega podviga se vendarle ne bi več loteval. "Ne jaz in ne Nejc. S tem sva končala. Zadevo sva izpeljala, zdaj pa dovolj."

Ne spreglejte