Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 1. 2015,
20.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Samo Jeranko prosto potapljanje državni rekord

Nedelja, 4. 1. 2015, 20.20

6 let, 7 mesecev

Slovenski rekorder, ki z enim vdihom zmore najgloblje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Samo Jeranko je najsrečnejši takrat, ko se spusti pod morsko globino. Na dah in zares globoko. 107 metrov globine, ki jo doseže z enim vdihom, ga umešča na 9. mesto med prostimi potapljači na svetu.

Samo Jeranko je eno bolj znanih imen v svetu prostega potapljanja. Inteligenten in slikovit sogovornik je absolvent strojne fakultete v Ljubljani. Ima šele 24 let, pa je že lastnik potapljaškega kluba in lastnik več državnih rekordov v prostem potopu, ki ga ne smatra za adrenalinski ali ekstremen šport. Ravno obratno.

Vertical Blue 2014, dva slovenska rekorda in tekma sezone

Najnovejša rekorda (107 metrov s plavutjo in 76 metrov brez nje) mu je uspelo postaviti konec novembra 2014 na prestižnem tekmovanju Vertical Blue na Bahamih – v ameriškem časniku so ga lani poimenovali kar Wimbledon potapljanja –, kjer so nastopili vsi, ki v tem športu kaj pomenijo. V konkurenci 35 tekmovalcev in tekmovalk so nastopili tudi štirje aktualni in nekdanji svetovni rekorderji, Jeranko pa je v skupnem seštevku končal na izjemnem tretjem mestu.

"Zame je bila to tekma, ki sem ji posvetil celotno sezono, tako organizacijsko kot trenažno," je iz Egipta, ki ga je Jeranko izbral za trenažni in počitniški konec leta 2014, sporočil Slovenec z najglobljo znamko.

Tragična nesreča s smrtnim izidom pustila svoj pečat

Pri imenitnih predstavah, ki jih je prikazal v 202 metra globoki modri špilji z imenom Dean's Blue hole, so mu pomagale tudi izkušnje iz prejšnjih let. Žal tudi tista tragična, ki ji je bil na omenjenem tekmovanju priča lani, ko se je 32-letni Američan Nicholas Mevoli po vrnitvi na površje zadušil v lastni krvi (preiskava je pokazala, da je šlo za napako tekmovalca, ki se ni oziral na predhodne opozorilne znake), in ki je spremenila tudi Jerankov pogled na potapljanje in njegov pristop.

"Letošnje tekmovanje je minilo predvsem v luči lanske tragične nesreče. Organizatorji so več pozornosti namenili spremljanju potapljačev tudi po potopu in meritvam različnih parametrov, ki bi lahko razkrili morebitne poškodbe, ki jih tekmovalci prikrivajo. Tu mislim predvsem na t. i. barotravme oziroma poškodbe, ki nastanejo zaradi povišanega okoliškega tlaka," je pojasnil visokorasli tekmovalec, ki je pred prostim potapljanjem kar 14 let posvetil plavalni karieri, to pa moral zaradi neprestanih poškodb predčasno prekiniti.

V globino z glavo

Čeprav se je, sodeč po poročilih, ki smo jih prejemali z Bahamov, zdelo, da mladi Ribničan, ki blesti tudi po zaslugi kondicijskega trenerja Gregorja Grada, rekorde podira kot po tekočem traku, pa se Jeranko s to oceno ne strinja povsem.

"Morda se res zdi, kot da sem rekorde podiral po tekočem traku, a moram reči, da so bili vsi potopi zelo konservativni. Izkazalo se je, da sem vrhunsko pripravljen, morda celo bolje, kot sem si predstavljal. A hkrati sem se podajal v nov svet, kjer še nisem bil, zato nisem želel testirati svojih meja in zmožnosti. Po vsakem potopu sem nasmejano opravil protokol in se veselil naslednjega tekmovalnega dne. Morda mi je ravno to omogočilo doseganje takšnih rezultatov," je razmišljal absolvent strojne fakultete, ki je brezglavo potapljanje do skrajnih meja že zdavnaj opustil.

Zdaj išče izključno užitke, pri tem pa posluša svoje telo in se poskuša potapljati v območju, kjer mu je prijetno in pri čemer, kot zagotavlja, globina niti ni pomembna.

Čuti, da gre lahko še globlje

"Vsi potopi prek sto metrov so bili nekaj posebnega. Še posebej zato, ker sem po vsakem potopu imel občutek, da grem lahko veliko globlje. Vsekakor pa je 107 metrov tisti, ki mi trenutno največ pomeni. S tem rezultatom sem postal deveti najgloblji prosti potapljač in najgloblji Slovenec. Vsekakor je to globina, ki je nisem pričakoval," pravi skromni mladenič, ki je pred kratkim stopil na samostojno pot in postal ponosni lastnik potapljaškega kluba Apnea Slovenija, kjer organizira potapljaške dogodke, tečaje in treninge.

Ne spreglejte