Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
24. 3. 2015,
11.30

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

harmonikar

Torek, 24. 3. 2015, 11.30

5 let, 8 mesecev

Slovenski harmonikar, ki je ugnal vso svetovno konkurenco

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nejc Pačnik je prvi Slovenec, ki je v okviru Avstrijske harmonikarske zveze osvojil naslov svetovnega prvaka v igranju na diatonično harmoniko.

V Portorožu je prejšnji konec tedna potekalo svetovno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko, na katerem se je za naslov svetovnega prvaka potegovalo 40 harmonikarjev iz petih držav. V mladinski kategoriji je zmagal Južni Tirolec Stefan Oberhofer, med seniorji pa Slovenec Nejc Pačnik.

"To je zelo velik dosežek, samo to mi je še manjkalo v moji tekmovalni karieri," pravi Nejc, ki je leta 2007 postal absolutni evropski prvak, v letih 2008 in 2009 je bil državni prvak na zlati harmoniki, leta 2009 pa tudi mladinski svetovni prvak.

Nejc najboljši med devetimi tekmovalci V seniorski skupini se je za naslov svetovnega prvaka v igranju na frajtonarico sicer potegovalo devet kandidatov, a kljub majhnemu številu se je bilo za zmago treba potruditi, pravi Nejc. "Konkurenca je bila huda, četudi se sliši malo."

Komisija od prijavljenih tekmovalcev pričakuje zanimiv in raznolik program od treh do petih skladb, za predstavitev pa ima na voljo med 10 in 15 minut časa.

Kot triletnik igral na dedkovo harmoniko Na tekmovanje se je Nejc intenzivno pripravljal zadnja dva meseca, ko je vadil med tremi in petimi urami dnevno, včasih tudi več. A za tak naslov je dejansko treba trenirati več let.

Nejc je meh frajtonarice prvič potegnil pri komaj treh letih in pol. "Harmoniko mi je pokazal moj dedek, ki je že takoj videl talent v meni," pravi svetovni prvak, ki je svojo prvo harmoniko dobil pri petih letih. Od takrat bo zdaj kmalu 20 let.

V tem času se je preizkusil tudi v igranju klavirske harmonike in nekaj drugih inštrumentih, a njegovo srce vztraja pri diatonični harmoniki.

50 učencev, ki se uči od svetovnega prvaka Svoje znanje, ki ga je nabiral pri različnih učiteljih, saj je vedno iskal nekaj novega in nekaj več, Nejc zdaj deli tudi med svoje učence. Pred letom in pol je namreč odprl svojo glasbeno šolo, v kateri ima že več kot 50 učencev.

"Vesel sem, da lahko znanje delim naprej. Gre za veliko zadovoljstvo, ko vidiš, da mladim lahko daš nekaj svojega," pravi Nejc, ki opaža, da je med mladimi vedno več zanimanja za narodno-zabavno glasbo.

"Mislim, da se je z vplivom novih, mladih in zelo prepoznavnih ansamblov zelo dvignilo zanimanje za to glasbo. Vedno več je mladih, ki želijo igrati glasbene inštrumente, tudi harmoniko. To se mi zdi prav, saj je narodno-zabavna glasba doma v Sloveniji."

Tudi Nejc se je preizkusil z igranjem v narodno-zabavnem ansamblu, a je zaradi obveznosti glasbene šole to moral opustiti. "Morda pa še kdaj pride čas tudi za to," je sklenil svetovni prvak.

Ne spreglejte