Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
5. 2. 2015,
21.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tit Štante deskanje Tim-Kevin Ravnjak

Četrtek, 5. 2. 2015, 21.19

6 let, 7 mesecev

Pravijo, da je najboljši deskar med svojimi vrstniki

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na letošnjem svetovnem članskem tekmovanju v deskanju na snegu je nastopil pri vsega 16 letih in dosegel zavidljiv rezultat. Z vratolomnimi akrobacijami je eden od najboljših deskarjev na svetu.

Tit Štante gre po stopinjah najboljšega slovenskega deskarja prostega sloga Tima-Kevina Ravnjaka, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu v snežnem kanalu osvojil bron. Že od nekdaj skupaj trenirata, sta dobra prijatelja in si med seboj pomagata. "Včasih se po njem tudi zgledujem," pravi 16-letni Tit, ki se je z deskanjem začel ukvarjati pri osmih letih: "Treniral sem veliko športov, na snegu sem sprva smučal, nekega dne pa sem prišel na idejo, da bi poskusil z deskanjem. Starši so me peljali na Roglo, kjer sem spoznal prvega trenerja Gorazda Kralja, ta me je naučil osnov, kmalu pa me je tudi usmeril v prosti slog, saj mi je bilo skakanje takoj všeč."

V nekaj letih je bil že dovolj dober za preboj v slovensko reprezentanco, s 13 leti je že nastopil na prvem mladinskem svetovnem prvenstvu, lani pa je na tem tekmovanju v italijanskem Valmalencu že osvojil sedmo mesto v snežnem kanalu, čeprav je bil nekaj let mlajši do zgornje starostne meje. Zlato medaljo je tam osvojil Ravnjak, ki je od Celjana dve leti starejši.

Ker v Sloveniji ni snežnega parka, priprava bi zahtevala preveč finančnih sredstev, deskarji precej časa preživijo v tujini. "Veliko treniramo v Švici, meni je najljubši park v Laaxu, kjer je odličen snežni kanal. To je tudi moja primarna disciplina, tekmujem pa še v snežnem parku (slopestyle)," pove Tit, ki je v omenjenih disciplinah letos nastopil na članskem svetovnem prvenstvu in osvojil dve 24. mesti. "Na prvenstvo sem šel brez pričakovanj, z rezultati pa sem bil zadovoljen, čeprav bi lahko bilo tudi bolje. Pomembno je, da čim prej začneš nastopati na velikih tekmovanjih, si nabereš izkušnje, da te pozneje to ne preseneti."

Prihodnje leto mladinske, leta 2018 prave olimpijske igre

Štanteta letos čaka nova priložnost na mladinskem svetovnem prvenstvu, kjer bo eden od favoritov, saj ga številni uvrščajo med najboljše deskarje med svojimi vrstniki. Marčevsko prvenstvo na Kitajskem bo za mladega Celjana zelo pomembno, saj si tam lahko zagotovi nastop na mladinskih olimpijskih igrah v Lillehammerju.

"Mladinske olimpijske igre so moj prvi cilj, želim pa nastopiti tudi na naslednjih pravih olimpijskih igrah v Koreji. Tam bo skoraj zagotovo nastopil Ravnjak, če bo šlo vse po načrtih, pa mislim, da imam tudi sam realne možnosti za dobro uvrstitev," je dodal član slovenske A-reprezentance, ki trenira pod vodstvom Matevža Pristavca, tudi nekdanjega slovenskega deskarja prostega sloga.

Dijak drugega letnika prve gimnazije v Celju za zdaj ni imel večjih poškodb. "Dvakrat sem imel počeno ključnico in enkrat zlomljeno roko, drugih hujših poškodb pa ne. Upam, da bo tako tudi v prihodnje. Deskanje v snežnem kanalu je zelo napredovalo, potrebnega je vse več treninga, povečala pa se je tudi stopnja tveganja in nevarnosti. Gre za vse bolj profesionalen šport, kjer ni prostora za napake. Že najmanjša te lahko veliko stane," je sklenil mladi deskar, o katerem bomo zagotovo še veliko slišali.

Ne spreglejte