Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 8. 2013,
12.34

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gana

Sreda, 21. 8. 2013, 12.34

1 leto, 5 mesecev

Pilot, ki ga prizori v ganski sirotišnici niso pustili ravnodušnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ideja o ustanovitvi humanitarne organizacije CINORG (Ghildren In Need Organization) za pomoč otrokom v Gani se je Gregorju Siljanu porodila leta 2008, ko je kot popotnik prvič obiskal Gano.

Tja se je odpravil, da bi pomagal ljudem in kot učitelj prostovoljec delal na severu Gane, kjer se je po naključju znašel tudi v sirotišnici v mestu Tamale. Prizori z revnimi otroki, ki jim je bil priča, so se ga zelo dotaknili. Ko se je v prostem času sprehajal po mestu, je s prijatelji domačini začel razmišljati tudi o tem, da bi lahko pomagali večjemu številu ljudi, ki so pomoči potrebni.

"Ob vrnitvi v Evropo sem začel prodajati izdelke ganskih umetnikov ter denar pošiljal svojim sodelavcem in prijateljem v Gano, ki so ga porabili za certifikacijo organizacije in prve donacije v sirotišnico, kjer sem učil. Pozneje se je v Tamaleju odprla tudi naša trgovina, za katero sem porabil lasten kapital, saj smo za rast organizacije potrebovali redne dohodke," o začetkih razlaga Gregor Siljan.

Zaradi ropa trgovine v Gani težave s financiranjem organizacije Kot pravi Siljan, se v Cinorgu trenutno spoprijemajo s finančnimi težavami, saj so jim omenjeno trgovino dvakrat oropali in jim praktično za nedoločen čas omejili delovanje organizacije. Nove ideje za novi posel v Gani že obstajajo in Siljan upa, da bodo lahko kmalu prišli do denarja, da bo CINORG znova začel delovati.

Ganskim otrokom pomagajo s šolskimi potrebščinami, hrano in streho nad glavo "Na severu Gane so ljudje zelo revni, kar pomeni, da si mnogi izobraževanja ne morejo privoščiti. Denar, ki ga zaslužijo, ponavadi porabijo za najnujnejše dobrine, ki so potrebne za preživetje. Tudi otroci v družini pomagajo pri delu na tržnici itn. Družine nimajo vedno denarja, da bi otrokom kupile šolske uniforme (ki so obvezne), zvezke, knjige in preostale šolske potrebščine. Tu pa na pomoč priskoči naš CINORG, ki lahko pomaga določenemu številu otrok do izobrazbe. Pred ropom naše trgovine smo tako oskrbovali 64 otrok. Drugi, na primer nekatere sirote s ceste, stare od dve leti do pet let, pa so potrebovali hrano in streho nad glavo. Pomagamo tudi prijatelju, ki trpi za glavkomom."

Postati pilot želja od mladih nog Gregor Siljan, doma iz Laškega, je po poklicu pilot. Ker gre za zelo zahteven poklic, me je zanimalo, ali ga nasploh v življenju zanimajo zahtevnejši projekti? "Opravljanje poklica pilota so bile moje sanje že od mladih nog, čez leta pa se je ta želja le povečevala, zato sem se tudi odločil za študij strojništva. Mogoče so moji cilji kdaj visokoleteči, ampak se ne vidim kot človeka, ki namerno meri na zahtevne projekte. V življenju se želim ukvarjati predvsem z nečim, kar me veseli in osrečuje, kamor med drugim vsekakor spada tudi CINORG."

Pilotom se ne cedita med in mleko Kar zadeva opravljanje službe pilota, Gregor Siljan pravi, da so razmere v letalski industriji v zadnjih letih zelo neprijazne in mladi piloti nimajo veliko možnosti zaposlitve, zato je tri leta brez uspeha iskal zaposlitev po vsem svetu. A nikakor ni obupal in zdaj opravlja delo pilota inštruktorja v eni izmed redkih letalskih šol, ki so preživele v Sloveniji. "Vsekakor je moj cilj leteti v kakšni letalski družbi, večji ali manjši, to niti ni tako zelo pomembno. Bolj pomembno je, ali deluje na do osebja prijazen ali manj prijazen način. Upam, da se položaj v letalstvu kmalu spremeni in da mi uspe doseči desni pilotski sedež na kakšnem potniškem letalu," je optimist Siljan.

Kot vnet popotnik Gregor Siljan meni, da prava potovanja izoblikujejo človeka in mu dajo drugačen pogled na življenje, zato vse svoje prihranke, za katere pravi, da jih v teh časih ni veliko, še vedno vlaga v potovanja. Nazadnje je bil v Sydneyju, kamor je med drugim odšel iskat tudi službo, na žalost očitno neuspešno, z grenkobo doda.

Naslednja postaja v tujini bo po vsej verjetnosti spet Gana, saj imajo, kot pravi, tam kar nekaj dela, a bo treba prej zaslužiti še nekaj denarja, realistično sklene Gregor Siljan.

Ne spreglejte