Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 7. 2014,
15.23

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pivovarna Pelicon

Petek, 18. 7. 2014, 15.23

5 let, 3 mesece

Najmlajši slovenski pivovar, ki se lahko pohvali s pivovarno leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Le sedem mesecev sta mlada podjetnika Anita Lozar in Matej Pelicon potrebovala za to, da sta v praznih prostorih na Palah pri Ajdovščini zagnala lastno pivovarno in osvojila naziv pivovarne leta.

"Nagrade so sporočilo naših pivcev, da sva na pravi poti. In to je tisto, kar potrebujeva, odzive," pravita Matej Pelicon in Anita Lozar, ki sta v le nekaj mesecih od zagona proizvodnje lastnega piva pivovarno Pelicon iz Ajdovščine popeljala do naziva slovenske pivovarne leta. Prav odzivi ljubiteljev piva so jima v pomoč za nenehno izpopolnjevanje njunih izdelkov.

Ste vedeli, da je v Sloveniji več kot 30 mikropivovarn? Mlada podjetnika sta pivovarno oziroma proizvodnjo piva zagnala šele konec lanskega leta in v sedmih mesecih ustvarila zavidljivo mrežo lokalov in specializiranih trgovin, ki prodajajo njune steklenice, ta pa se nenehno širi. V Sloveniji je sicer več kot 30 mikropivovarn, a prav Matej velja za najmlajšega v poslu.

Kako to, da sta se kot Ajdovca, ki živita le lučaj stran od vinorodnega okoliša, odločila za pivo, in ne za vino? "Prav zato," pravita, "ker vino pridelujejo že vsi." Sta zanimiv tandem: Anita je grafična oblikovalka (poskrbela je tudi za minimalistično podobo Peliconovih etiket), Matej pa fizik. Pivo ga je bolj resno začelo zanimati pred nekaj leti, ko je v Londonu obiskal tamkajšnje pivovarne in poskusil njihova piva. A preden se je lotil načrtovanja svoje znamke piva, se je preizkusil kot pisec o pivu v reviji Vino in na pivskem blogu, ki sta ga odprla z Anito.

Z idejo na ameriški Kickstarter, a uresničila sta jo doma Ideja o lastni pivovarni je zorela in konec leta 2012 sta svojo vizijo predstavila na platformi za množično financiranje Kickstarter. Kampanja ni bila uspešna, a sta vztrajala. "Korak za korakom," pravi Matej. Našla sta primeren prostor na Palah v bližini Ajdovščine in ga najela. "Takrat se je resno delo šele začelo, saj je bilo treba pridobiti dokumentacijo in urediti prostor."

Navdih za nova piva sprožijo nova doživetja V sedmih mesecih, odkar pivovarna obratuje, so na trg poslali štiri različna piva: The 3rd Pill, Pally, Summer Ale in temno pivo Stout. Na festivalu piva sta dva med njimi prejela srebrni odličji, eno pa v glasovanje ni bilo vključeno. "Navdih za nova piva pride sproti, glede na doživetja, degustacije in izkušnje."

Pri proizvodnji piva uporabljata slovenski hmelj in vodo, ječmenov slad pa prihaja iz tujine, saj ga za zdaj pri nas ne prideluje nihče. Celoten proces od mletja ječmenovega slada do serviranja v kozarec − podrobnejši opis lahko preberete v okvirčku – traja približno en mesec.

Za začetek Italija, potem pa počasi naprej V zadnjih mesecih sta Anita in Matej pivo Pelicon predstavljala na različnih sejmih, dogodkih in promocijah, a poletje za pivovarje predstavlja višek sezone, zato se trenutno posvečata predvsem dostavljanju piva mreži lokalov. Pri tem jima pomagata tudi prijatelja Aljaž in Darjan, tako da se lahko sama posvetita delu v proizvodnji.

In kako naprej, ciljata tudi na tujino? "Odzivov iz tujine imava veliko, že nekaj časa naju zanimata Škotska in Anglija, tudi Srbija. Začeli bomo z Italijo, ki nam je najbližje. Potem pa počasi naprej."

Ne spreglejte