Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 2. 2014,
20.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 11. 2. 2014, 20.58

6 let, 6 mesecev

Načrtovalka porok v Sloveniji? Zakaj pa ne.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Ko sem se odločala za ta poklic in to pot, sem si zastavila vprašanje, ali bom to lahko počela v Sloveniji in, navsezadnje, ali se bom lahko s tem preživljala," pravi Petra Starbek.

Mlada mamica dveh fantičev je ena izmed tistih, ki v Sloveniji orjejo ledino. Petra Starbek je namreč organizatorka porok.

Tik pred valentinovim, ki je praznik ljubezni in predvsem opomnik in priložnost, da si povemo, da se imamo radi, tudi Petra Starbek potrjuje, da se Slovenci še odločajo za poroke. Po njenih besedah število sklenjenih zakonskih zvez v zadnjih letih celo nekoliko narašča. Petra je organizirala oziroma pomagala pri organizaciji približno stotih porok.

Ko si dneva brez porok ne predstavljaš več Ideja o načrtovanju oziroma organiziranju porok se je Petri porodila v obdobju študija, ko je delala kot študentka v podjetju, ki se je ukvarjalo z organiziranjem različnih dogodkov. Med njimi so bile tudi poroke, vendar v manjšini.

Kot pojasnjuje, se ni zavedala, da jo je na pot načrtovanja porok pripeljal tudi oče prek svojega poklica, za kar mu je zelo hvaležna, saj jo je naučil vse o pogrinjkih in preprostih dogodkih.

In ko je ideja dozorela in želja postala tako močna, je leta 2008 ustanovila svoje podjetje Storija inženiring. "Zdaj pa si dneva brez misli na poroko ne predstavljam več," pravi Petra.

Kaj organizator poroke sploh počne? Poroka je zagotovo edinstven in tudi eden izmed največjih dogodkov v življenju. Kot pojasnjuje Petra, ne zgolj zaradi vzdušja, sreče in nepozabnosti, ampak tudi zaradi organizacijske kompleksnosti in obsežnosti.

Petrine izkušnje kažejo, da se le malokdo pred tem dogodkom sreča s tako velikim številom opravkov, ki jih je treba časovno uskladiti.

Za kaj vse je treba poskrbeti? Pravočasno je treba najeti prostor, kjer se bo odvijala poročna zabava, najeti ali kupiti poročni obleki, čevlje, dodatke, ki spadajo zraven, rezervirati ansambel ali didžeja, se dogovoriti za barvno nit poročnega obreda, ki se vidi v cvetličnih aranžmajih in preostalih dekoracijah, najeti dobrega fotografa in snemalca, svetovati pri izbiri vabil in zahval, se dogovoriti za kraj civilnega in morebiti tudi cerkvenega obreda ...

Organizator porok tako ni samo zaznamek v poročni knjigi, ampak je oseba, na katero se zaročenca lahko zaneseta in jo povprašata vse, kar si želita vedeti o načrtovanju poroke, pojasnjuje Petra.

Hkrati pa organizator zaročencema pomaga in najde najboljšo kombinacijo njunih želja, ne da bi se med seboj sprla, saj se osredotoči na njune želje in poročni proračun.

Poklic je lep, saj vsak dan gledaš ljubezen Petra pravi, da opravlja izredno lep poklic, saj je del nečesa lepega in to je ljubezen. Poročni dan pa je vendarle samo češnja na vrhu torte.

Poklic organizatorja porok je lahko tudi zahteven, še posebno v primerih, ko imajo neveste želje, na katere moramo odgovore iskati v tujini in jih tudi iz tujine pripeljati v Slovenijo. Zato gre za poklic, ki zahteva tudi sposobnost komunikacije, natančnost, vizijo končnega projekta, sposobnost poslušanja ... Pa je to delo, ki omogoča preživetje? Ko se je Petra odločala za ta poklic, si je zastavila tudi vprašanje, ali bo to poklic, ki bo omogčal preživetje. Ali je to poklic, ki ima v Sloveniji prihodnost?

"Na koncu sem se podala na to pot in lahko rečem le, da je treba trdo delati, iskati vedno nove ideje, izzive in priložnosti, saj le tako lahko preživiš," pravi Petra, ki še dodaja, da je to vsekakor poklic, v katerem se je našla, ji je vedno znova v izziv in ga opravlja z velikim veseljem.

Ne spreglejte