Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 1. 2015,
21.17

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

SmartNinja

Sreda, 14. 1. 2015, 21.17

5 let, 2 meseca

Mladeniči, ki začetnike učijo veščin 21. stoletja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Matej Ramuta, Miha Fabjan in Žiga Besal želijo svet programiranja in drugih IT-veščin približati tudi začetnikom. Izobraževalne delavnice, ki jih vodijo po Sloveniji, so poimenovali SmartNinja.

"Povpraševanja po IT-kadru še nikoli ni bilo tako veliko. Informacijska tehnologija prodira v vse pore naše družbe in vedno več podjetij išče sodelavce z IT-znanji," pravi trojica mladih Dolenjcev, ki se je odločila svoje znanje programiranja, grafičnega oblikovanja in drugih veščin deliti tudi z drugimi.

Za učenje potrebuješ le en pripomoček – računalnik Matej Ramuta, Miha Fabjan in Žiga Besal so ustanovili podjetje SmartNinja, njihova misija pa je učiti uporabne IT veščine. V ta namen organizirajo dvodnevne intenzivne delavnice po Sloveniji, na katerih tečajniki – vse od popolnih začetnikov do tistih, ki želijo znanje še poglobiti – spoznavajo svet programiranja.

"Znanje programiranja ti pomaga ustvarjati, za učenje pa potrebuješ le računalnik," pravijo fantje, ki so tečaje začeli jeseni leta 2013 v okviru projekta StartUP Novo Mesto. V tamkajšnjem pospeševalnem podjetniškem programu KickUP so namreč ugotovili, da veliko ekipam primanjkuje tehničnega znanja za uresničitev ali predstavitev svojih projektov.

Po znanju uporabnih IT-veščin povprašujejo tudi delodajalci Sodelavcev z IT-znanji pa ne iščejo le novoustanovljena, mlada podjetja, ki razvijajo IT-produkte, temveč tudi "starejša, že uveljavljena podjetja, ki informatizirajo tako svoje poslovanje kot svoje izdelke", menijo Matej, Miha in Žiga.

"Naša izobraževanja so zelo praktično usmerjena, s tem pa predstavljamo tudi alternativo oziroma dopolnitev tradicionalnega izobraževalnega sistema," pravijo in opisujejo, da na njihovih tečajih izpita na koncu ni, saj šteje le to, kar posameznik med izobraževanjem ustvari in česar se ob tem nauči.

Namesto tečajev francoščine ali ruščine na tečaj jezikov HTML in CSS Pripravljajo več vrst tečajev. V februarju bodo tako izvedli tri tečaje osnov programiranja ob koncu tedna, ki so jih poimenovali SmartNinja Vikend. Pripravili jih bodo v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici, na njih pa "bodo udeleženci spoznali temelje spletnega razvoja, konkretno programskima jezikoma HTML in CSS, ter z njima naredili svoj prvi projekt".

Marca bodo sledila trimesečna usposabljanja, na katerih se bodo izkušeni mentorji s tečajniki srečevali dvakrat na teden. Na teh tečajih bodo ob programskih jezikih HTML in CSS spoznali še jezika JavaScript in Python, podatkovne baze in druga orodja, ki so pomembna za sodobni spletni razvoj.

"Po končanem izobraževanju bo udeleženec usposobljen za mesto pripravnika ali juniorja v IT-podjetju," opisuje ekipa, ki je sicer šele na začetku svoje poti, a že razmišlja o prihodnjih programih tečajev SmartNinja.

Vizija prihodnosti: mikrokrmilniki, bioinformatika, biotehnologija Sledili bodo namreč tečaji Android programiranja, grafičnega oblikovanja, programiranja in uporabe mikrokrmilnikov Arduino, bioinformatike ter biotehnologije. Se sliši zanimivo, pa tudi zapleteno? V sproščenem vzdušju in dobri družbi bo morda marsikdo odkril nova znanja, talent ali celo svojo poklicno pot.

Želijo pripomoči k večji zaposljivosti mladih – doma in po svetu Ekipa SmartNinje želi s svojimi programi pripomoči k večji zaposljivosti v Sloveniji, pri čemer imajo v mislih predvsem mlade. "Čez pet let pa vidimo SmartNinjo v enaki vlogi tudi drugod po Evropi," je odločna trojica.

Ne spreglejte