Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 3. 2015,
15.25

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 26. 3. 2015, 15.25

8 let, 3 mesece

Mednarodni projekt in slovenska osnovna šola: zmagovalna kombinacija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Skupina učencev 8. razredov OŠ Bičevje je iz New Yorka prejela prvo nagrado za njihovo izjemno angažirano in uspešno delo, ki ga opravljajo v mednarodnem projektu Global Partners Junior.

Global Partners Junior je mednarodni projekt, v katerem to šolsko leto sodeluje več kot 1.600 učencev iz več kot 60 držav. V okviru projekta učenci tedensko medsebojno komunicirajo in poročajo o opravljenem delu po vnaprej določenem skupnem učnem načrtu, ki obravnava pomembne globalne tematike za vse države in kulture.

Skupina učencev 8. razredov Osnovne šole Bičevje je delovala pod mentorstvom učiteljice angleščine Bernarde Avsenik in ob pomoči pedagoginje Alenke Fajfar Gnezda. Izbrani so bili izmed številnih šol in mest po svetu, ki so sodelovale v projektu v prvi polovici šolskega leta.

Odlična priložnost in izkušnja Kot je pojasnila mentorica, so se na projekt prijavili v začetku letošnjega šolskega leta, odzvali pa so se na povabilo Mestne občine Ljubljana, ki je na šolo poslala dopis, da bi učence spodbudila k medsebojnemu sodelovanju z vrstniki iz različnih mest širom sveta.

Za delo v projektu se je učiteljica angleščine, kot je dejala, odločila zato, ker je v njem za učence videla priložnost za drugačno vrsto dela in drugačen pouk. Prav tako ji je bila všeč tematika, ki se je osredotočala na okolje. "V projektu sem videla tudi priložnost, da si učenci ob dodatni motivaciji hitreje izboljšajo jezikovne kompetence v angleškem jeziku," je pojasnila Avsenikova.

Letošnja tematika: vloga posameznika in vpliv na okolje Skupina osmošolcev, ki je vključena v projekt, ima obveznost, da z vrstniki z različnih celin v angleškem jeziku tedensko komunicira prek strani projekta in odpira tematike in razprave na blogih, objavlja svoje izkušnje, poroča o svojem delu, daje pobude, vrstnikom iz tujine postavlja vprašanja in komentira njihovo delo, ob koncu vsake enote pa objavi tudi fotografije in kratke filmčke o svojem delu. Učenci imajo tudi možnost komunikacije po Skypu.

Skupni učni načrt vsako leto obravnava neko drugo tematiko, letos pa je posvečen vlogi posameznika in njegovemu vplivu na okolje v svojem mestu.

"Otroci so se pogovarjali o vrtovih v urbanih naseljih, ekoloških gradnjah, zdravi prehrani, trajnostnem razvoju okolja, recikliranju, odnosih in drugem. Drug drugemu prek fotografij in filmov ter pogovora kažejo rešitve za obravnavane tematike in primere, kakšne izboljšave so naredili posamezniki ali pa njihovo mesto," je navedla učiteljica, ki je ta enotni skupni načrt prilagodila in vključila v kurikuluma za angleški jezik.

Pojasnila je tudi, da je projekt centralno voden iz ZDA in je v celoti v angleškem jeziku. Učenci so iz New Yorka dobili delovne zvezke in gesla za dostop na internetne strani projekta Global Partners Junior. Delovni zvezek je razdeljen na različna poglavja na temo trajnostnega razvoja in spodbuja tako individualno kot skupinsko delo ter krepi odnose.

Učenci so se zelo trudili in redno opravljali osnovno ter večkrat tudi dodatno delo Pridno, navdušeno in predano delo osnovnošolcev pa je že obrodilo sadove. Prejeli so namreč prvo nagrado, kar jih je zelo presenetilo, saj je pri projektu sodelovalo zelo veliko učencev.

"Učenci so se sicer zelo trudili in redno opravljali osnovno ter večkrat še dodatno delo, nismo pa si predstavljali, da je bilo naše delo tako dobro ocenjeno in prepoznano. Bili so navdušeni in so komaj čakali, da so iz ZDA pripotovala priznanja skupaj z majhnim terarijem, ki smo ga dobili za darilo, da bi v razredu gojili rastline na hidroponičen način," je dejala Avsenikova.

Njihovo trdo delo so prepoznali in nagradili, njihova želja pa je, da bi projekt presegel šolske klopi in bi se vedno več ljudi doma in v svetu zavedalo pomembnosti ohranjanja zdravega in čistega okolja ter medsebojnega razumevanja in solidarnosti, doprinosa različnih kultur ter vrednosti vsakega posameznika ter da bi se z dejanji trudili, da bi vsak zase in skupaj pripomogli k lepšemu in trajnejšemu svetu.

Ne spreglejte