Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 3. 2015,
14.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 3. 2015, 14.52

8 let

Mamica, ki pozna način, da vaš otrok vzljubi zelenjavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Že skoraj 20 let aktivno spremlja prehranjevalne trende, postopke in zgodbe, ki se pletejo okrog tega. Zdaj je to njeno življenje.

Zgodba se je pravzaprav začela ob uvajanju goste hrane njenemu sinku, saj je bila kot vsaka novopečena mamica Klavdija Kosič izgubljena med vsemi nasveti, mnenji in predlogi, ki so kar deževali z vseh strani.

"Na eni strani so se 'pražili' nasveti starejših in modrejših, z druge strani pa so kipela mnenja mlajše spletne forumske generacije. Vse to sem dala v en ogromen lonec, začinila s krepko dozo zdrave kmečke pameti in tako je spontano nastal projekt BoobeeFoodee," pojasnjuje Klavdija.

Od ideje do velikega projekta Sprva je Klavdija skrbno pripravljene natehtane obroke slikala in objavljala na svojem zasebnem profilu na Facebooku in ker je naletela na izjemno pozitiven odziv prijateljev, je bolj za šalo naredila javni profil in pripravila nekaj albumov.

"Sledil je strašanski odziv, ki je v nekaj dnevih poskočil na več kot 1000 sledilcev, velik odziv mamic in pohvale, ki so res deževale z vseh strani," navdušeno pove mlada mamica.

Pa nastanek imena? Klavdija je svojega dojenčka ljubkovalno klicala bubi, njegova hrana je fudi in nastal je bubifudi oziroma takoj zatem BoobeeFoodee. Klavdija pravi, da lahko foodee asociramo na foodie, kar pomeni nekoga, ki je navdušenec nad prehrano, ki se navdušuje nad kulinaričnimi mojstrovinami prek vseh čutil - vonja, okusa, teksture, videza ter vse to rad "pospravi" v lično zapakirane fotografije.

Kako nastane recept? Ideje Klavdija dobiva zelo različno, velikokrat med samo pripravo jedi, saj je takrat najbolj sproščena in jo takrat spontano največkrat poišče navdih sam.

Klavidijini pogovori so videti takole: "Mhm, zdaj bom narezala korenček, to gre skupaj s porom, ki pride malo pozneje. Kaj pa, če bi naslednjič naredila polnozrnato porovo pito? Ne, to sem že. Uuu, kaj pa porovo musako, ja, to bi bilo super. Kaj pa piščanca zraven? A to za soboto? Ampak bomo že v nedeljo jedli meso. U, kaj pa čičerika in por? Ja, to bi bila dobra kombinacija. Malo rdeče paprike in timijan, ne? Ja, pa malo kurkume …"

In tako se rodijo najboljše ideje. Sicer pa pogosto brska po tujih blogih ter straneh, spremlja objave, išče nove tehnike priprave jedi, in to takih jedi, ki jih zmore pripraviti vsak in ki vsebujejo načeloma vsem dostopne sestavine.

Ko nastane čisto prava kuharska knjiga Klavdija pojasnjuje, da so tudi knjige z recepti prišle na trg po nagovoru mamic, ki so njeno delo spremljale, saj jih večina raje kuha s knjigo v roki oz. po receptu, ki ga lahko postaviš na pult. Tako se je rodila zamisel, da bi recepte objavili v obliki namiznega koledarja, saj lahko preprosto obrneš na recept, ki ga potrebuješ, ko kuhaš.

Knjiga je nastajala kar nekaj časa, saj je Klavdija želela objaviti lične fotografije, ker se zaveda, da jemo najprej z očmi. Želela je, da je njena knjiga taka, da ko zagledaš sliko recepta, "dobesedno padeš vanjo in v kotičkih se mora nabrati slina". Knjiga torej vsebuje zbirko fotografij in skrbno napisane recepte, ki vsebujejo zapis glavnih alergenov pri otrocih, čas priprave ter starost v mesecih, za katero je določena jed primerna.

Na Klavdijino veliko olajšanje je bila knjiga odlično sprejeta in čez dobro leto je izdala drugo izdajo ter izdala še drugi del: "Sem zelo ponosna, zadovoljna, vesela, da so recepti in knjigice tako dobro sprejeti in res mi največ pomeni vsaka posamezna zahvala mamic. Tako vem, da je vsa moja ljubezen do zdrave prehrane našla pravo pot do tistih, ki to cenijo in da ves trud ter želja pomagati mladim mamicam ni zastonj."

Vedno je pestro, nikoli ni dolgčas Klavdija je vedno aktivna, vedno polna energije. Njen dan se začne z bujenjem njenega sinka, ki jo navadno prebudi pred 6. uro. Nato skupaj pojesta zajtrk, ki si ga sin navadno izbere sam, Klavdija ga le usmeri, da ni vsak dan isti oz. malo kombinirata glede na dan, ki sledi.

"Dopoldne sledijo opravki, kot so načrt kuhanja, spremljanje vremena, da vidim, kdaj bo optimalna svetloba za fotografiranje, načrt dekoracije, potem pa sledi najljubši del - svetovanje mamicam," pove Klavdija, ki se temu res posveti in vedno vabi vse, ki imajo kakršnakoli vprašanja, da se obrnejo nanjo.

"V preteklosti sem že velikokrat svetovala in pomagala najti rešitev pri zagatah, ki spremljajo predvsem začetke uvajanja goste hrane. Svetujem in pomagam brezpogojno, verjamem, da se dobro vrača z dobrim, saj sama vem, koliko šteje samo eno drobno mnenje, nasvet ali pa topla beseda takrat, ko to najbolj potrebuješ - neprespane noči, razdražen dojenček, skrbno pripravljena kašica, ki potem leti na vse strani, samo v usta ne …" nadalje pripoveduje mlada mamica, ki se dobro znajde tudi v primerih, ko otroci nočejo jesti zelenjave, polente …

Pa načrti za prihodnost? Trenutno se Klavdija loteva projekta prevajanja receptov v angleščino in izdaje knjige v elektronski obliki. Sproti dela načrte za prenovo spletne strani, kjer ji je v veliko pomoč tudi partner, v rokavu pa ima še eno idejo, ki pa za zdaj ostaja skrivnost.

Vsekakor pa gre v kratkem na intenzivni tečaj za prehranskega svetovalca pri organizaciji AFP Slovenija, saj si svoje znanje želi še bolj poglobiti.

Ne spreglejte