Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
3. 11. 2014,
10.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 11. 2014, 10.57

8 let

Ko se z gugalnic zasliši smeh gibalno oviranih otrok

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"To prižge posebno luč v srcu, ko vidiš, da si nekomu omogočil nekaj, česar še ni občutil, in da za nagrado prejmeš najlepši nasmeh, ki je iz duše."

Takšni občutki obdajajo Aleksandro Pinterič, vodjo Zavoda Vista, ko pomisli na pilotski projekt letošnjega leta Nasmeh z gugalnice. Z njim so želeli splošno javnost opozoriti na prisotnost gibalno oviranih v naši družbi, njim pa odpreti vrata, konkretno na otroško igrišče.

Gugajo se lahko tudi invalidni otroci Namen projekta je bil gibalno oviranim otrokom dati možnost, da se vključijo v družbo na otroških igriščih. Letos so tako na desetih različnih lokacijah po Sloveniji postavili posebne gugalnice za invalide.

Začeli so v Pomurju, kjer so sredi aprila v Murski Soboti postavili čisto prvo gugalnico, ki je naletela na dober odziv, zato so se selili naprej v Novo mesto, Velenje, Koper in Postojno. Zagugali so se tudi v Šmarjeških Toplicah, Piranu, Žalcu in Kranju, pa tudi v Ljubljani na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča.

Kako je nastala ideja? Ideja projekta je nastala pred dobrim letom, ko je Zavod Vista Murska Sobota ob izdaji slikanice Hanina božična želja izvedel večji likovni natečaj z namenom spodbujanja nematerialnih vrednot v predbožičnem času za vrtce in osnovne šole, pripoveduje Aleksandra.

In prav s sredstvi od prodaje te slikanice so postavili prvo gugalnico, ki so jo oblikovali pri podjetju Igrala in oprema Pozinek. Gre sicer za prvi tovrstni certificiran izdelek v Sloveniji.

Preostale gugalnice so postavili ob sodelovanju in financiranju lokalnih skupnosti, velika pomoč pri celotni izvedbi pa je bilo častno pokroviteljstvo predsednika države Boruta Pahorja in ambasadorke projekta Vlaste Nussdorfer, poudarja Aleksandra.

Da bi se tudi invalidni otroci lahko igrali kot vsi preostali "Naša ideja je bila, da postavljamo gugalnice, kjer imajo gibalno ovirani možnost dostopa in zbiranja s celotnim vozičkom ter da pri tem starši niso dodatno fizično obremenjeni. Da dejansko otrok ali odrasli ob spremstvu osebe vstopi na gugalnico z vozičkom," pripoveduje Aleksandra.

S tem želijo invalidnim otrokom zagotoviti enake možnosti do igre, enakopravnega vključevanja v družbo, dostopnost do javnih objektov in površin … Po njihovi zaslugi se tako zdaj na desetih različnih otroških igriščih sliši smeh tudi invalidnih otrok, samo v URI Soča jih je mogoče ujeti 1500, so zapisali na svoji spletni strani.

Za letos so delo končali, Aleksandra pa je zadovoljna, da so sledili ideji in jo uresničili in to brez večjega financiranja. "Kako bo naprej, bodo pokazali prihodnji meseci," pravi Aleksandra, ki si sicer želi, da bi lahko pomagali tudi gluhim, slepim …

Ne spreglejte