Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
9. 12. 2015,
13.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

mali junaki

Sreda, 9. 12. 2015, 13.50

6 let, 6 mesecev

Deklica Božičku pisala, da bi rada shodila

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V pismu Božičku si otroci običajno zaželijo igrač in sladkarij. Pred tremi leti pa si je ena deklica zaželela, da bi rada shodila. Skozi to zgodbo je nastal projekt Hanina in moja božična želja.

Zavod VISTA letošnji december že tretje leto zapored izvaja likovni natečaj Hanina in moja božična želja, katerega namen je spodbujanje nematerialnih vrednot in sočutja skozi želje otrok, ki se jih ne da kupiti.

Gre za likovni natečaj, v katerem sodelujejo vrtčevski in osnovnošolski otroci, ki se ob pomoči mentorjev naučijo iskati želje, ki se jih ne da kupiti, ter jih upodobijo z risbico.

"Vsako leto nas zasuje na tisoče otroških nematerialnih želja, ki te res ganejo," pravi vodja projekta Aleksandra Pinterič. Izmed vseh jih bodo letos konec decembra izbrali deset in nagradili z nematerialnim darilom.

Projekt sprožila deklica na invalidskem vozičku Projekt je nastal po resničnem dogodku, ki se je Aleksandre tako dotaknil, da najprej sploh ni mogla verjeti, da se kaj takega lahko zgodi. "Slišala sem zgodbo o deklici na invalidskem vozičku, ki si je za božič zaželela, da bi rada shodila, in to narisala Božičku. Ko sem doma gledala sina in v šoli druge otroke, to ni šlo skupaj," pripoveduje idejna vodja projekta.

Iz zgodbe je nastala pravljica Hanina božična želja, ki so jo pred dvema letoma izdali pri Zavodu VISTA Murska Sobota ter z njeno prodajo in s prvim likovnim natečajem pomagali sofinancirati prvo gugalnico za invalide na javnih otroških igriščih.

Otroci si ne želijo le igrač in sladkarij, le povedati ne znajo Zgodba o Hani je zgodba o pogumu, sočutju in empatiji do drugačnih, zgodba, ki otroke spodbuja k odkrivanju pravih vrednot in razvijanju nematerialnih želja.

Najlažje si je zaželeti materialnih stvari, kot so igrače in sladkarije, a vprašanje je, koliko časa traja zadovoljstvo, ko otroci to dobijo, starši pa so razočarani, ko ta darila kmalu obležijo v kotu, razmišlja Aleksandra.

"Po drugi strani si otroci želijo tudi drugih stvari, le ubesediti jih ne znajo," pravi in dodaja, da je zato pomembno, da jim odrasli pomagajo razumeti svet nematerialnih želja.

"In če mogoče mislite, da pod smrekico ne smete dati nobenih daril, se motite. Vse okoli želja, daril je pot spoznavanja sebe, otroka in naših odnosov. Vprašanje je le, kakšen je nas notranji vzgib, iz katerega kupujemo darila."

Česa si želijo otroci po svetu Zaradi izjemnega odziva projekta in radovednosti, česa si želijo otroci zunaj Slovenije, bodo projekt razširili tudi v tujino. Letos so knjigo prevedli v 14 tujih jezikov, zdaj pripravljajo tudi e-knjigo, iščejo pa že šole in vrtce, ki bi se vključili v natečaj.

Ne spreglejte