Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 4. 2014,
12.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

otroci

Sreda, 16. 4. 2014, 12.09

6 let, 6 mesecev

Ko se slovenski otroci pogovarjajo z otroki iz Gambije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Otrokom sta želeli omogočiti, da bi na inovativen način spoznavali drugo kulturo, vero, narodnost, in dobili idejo, da jih popeljeta na virtualno potovanje.

Mlada in ambiciozna ekipa je pred letom dni ustanovila neprofitni zasebni zavod Fini zavod Radeče. Razvili so prav posebno inovacijo, s katero otrokom po vsem svetu spreminjajo pogled na svet. Gre za mednarodni projekt Pomahajmo v svet/Say Hello to the World.

Rahljanje predsodkov in stereotipov Ustanoviteljici projekta sta Kaja Kink in Andreja Majnar, za njima pa stoji izredno strokoven tim, "brez katerega projekt ne bi bil tako uspešen, kot je". Idejo sta dobili, kot sta razmišljali, kako bi otrokom ponudili nekaj inovativnega, pri tem pa sta se osredotočili na računalništvo ter rahljanje predsodkov in stereotipov.

"Spraševali sva se, na kakšen način bi otroci najlažje spoznavali drugo kulturo, vero, narodnost itd., zato sva dobili idejo za virtualno potovanje. Vzeli sva si eno šolsko leto, kjer smo najprej projekt pilotsko izvedli in obenem podrobno razvili program znotraj njega," je pojasnila Majnarjeva.

Povezovanje otrok po vsem svetu Celotno potovanje se je začelo pred dvema letoma, ko so prvič povezali vrtec iz Slovenije z vrtcem s Švedske. Njihov glavni namen je namreč, da se otroci v vrtcih in šolah po vsem svetu med seboj povezujejo prek videoklica oziroma omrežja, kjer se lahko vidijo, komunicirajo med seboj, se spoznavajo, naučijo pa se tudi prvih tujih besed.

Zastavili so jim prav poseben program, ki jih celotno leto vodi skozi različne teme, ob katerih spoznavajo: - samega sebe, - družino, - vrtec, - mesto in - državo, iz katere prihajajo.

"Osnovno vodilo je zavedanje, da tako majhnih otrok ne moremo peljati v svet, zato smo se odločili, da bomo svet pripeljali k njim. Ker pa se zavedamo, da je pri uporabi interneta potrebna predvsem varnost otrok, smo razvili čisto posebno aplikacijo My Hello, prek katere poteka vsa komunikacija," so pojasnili v ekipi.

"To je res posebno doživetje za slovenske otroke" Število vključenih vrtcev se stalno povečuje in trenutno pri projektu sodeluje že 12 držav: Slovenija, Hrvaška, Italija, Poljska, Slovaška, Romunija, Litva, Norveška, Brazilija, Kanada, Avstralija in Gambija.

Da je projekt odličen, pa ne potrjuje le dober odziv, ampak tudi potrditev na Gospodarski zbornici Slovenije, kjer so lani prejeli srebrno priznanje za inovacijo in prvo mesto na razpisu INATRI, podporo pa dobivajo tudi s številnih slovenskih veleposlaništev po svetu, ki jim pomagajo pri vzpostavitvi stikov s tujimi vrtci.

"V poletnih mesecih prejšnjega leta smo začeli sodelovati z Društvom za otroke sveta, ki nam je omogočilo sodelovanje z vrtcem iz Gambije. To je res posebno doživetje za slovenske otroke," je dejala Andreja Majnar.

In ravno odziv otrok je tisti, ki je najpomembnejši. Kot je dejala Andreja, je ta veliko boljši, kot so pričakovali. "Najbolj zanimiva sta vedno prvi klic in priprave nanj. Prvi odzivi otrok, ko vidijo oziroma spoznajo svoje prijatelje, je tako iskren in poln sreče, da nas vse navdihnejo. Pri večini otrok smo dobili občutek, da resnično čutijo prijateljstvo, ker veliko govorijo o njih, ne samo med seboj, ampak tudi staršem doma," je pojasnila.

Časten naziv Glavni cilj projekta je, da bi se otroci med spoznavanjem drug drugega in drugih kultur znebili stereotipov, predsodkov in nestrpnosti do drugačnih. "Velik poudarek smo namenili predvsem spoznavanju kultur, običajev in načina življenja. Otroci si lahko pokažejo, kako se igrajo, kakšne pesmi pojejo, v kakšnem okolju živijo, kakšno hrano jedo, kakšen jezik govorijo itd.," pojasnjuje Majnarjeva.

Vsaka šola in vrtec, ki bo sodelovala pri projektu Pomahajmo v svet in uspešno sledila programu, si bo pridobil časten naziv Strpen vrtec/Strpna šola.

Podprojekt Pomahajmo po državi V prihodnje želijo pridobiti čim več vrtcev v Sloveniji in po svetu ter približati svojo vizijo čim več ljudem. Za naslednje šolsko leto pripravljajo tudi nekaj novosti znotraj projekta, podprojekt Pomahajmo po državi, ki se mu bodo lahko pridružili tudi mlajši otroci, in skrajšan program, kar bo vrtcem omogočilo, da se bodo lahko pridružili tudi sredi šolskega leta.

Pripravljati bodo začeli tudi videokonference v tujini, s katerimi se bodo približali tujim uporabnikom, in začeli odpirati poslovalnice v tujini.

Ne spreglejte